News

Sorin Cîmpeanu face școala mai atractivă. Adio, teste pe hârtie și tablă clasică

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a dezvăluit marți că în viitor, elevii și profesorii nu vor mai folosi tabla clasică și educația va evolua mai mult către mediul digital.
17.05.2022 | 14:48
Sorin Cimpeanu face scoala mai atractiva Adio teste pe hartie si tabla clasica
Sorin Cîmpeanu anunță că tabla clasică va deveni curând doar o amintire. Foto: facebook.com/SorinMCimpeanu
ADVERTISEMENT

Sorin Cîmpeanu a explicat că aceste reforme au rolul de a face școala mai atractivă pentru elevi. De asemenea, ele îi vor ajuta și pe profesori să își desfășoare mai ușor activitatea.

Sorin Cîmpeanu a stabilit strategia

Pentru atingerea obiectivelor, ministrul educației a precizat că se va apela și la parteneriatul cu mediul privat. De asemenea, vor fi folosite resursele din PNRR

ADVERTISEMENT

Așadar, în viitor, elevii nu vor mai fi testați pe clasicele coli, iar examenele se vor desfășura în fața unui computer. În acest context, ministrul educației a oferit un răspuns și pentru cei care se întreabă ce se va întâmpla cu profesorii.

Vrem sau nu vrem, ne place sau nu ne place, educația va evolua mai mult către digital, dar profesorii nu vor putea fi niciodată înlocuiți. Profesorii vor avea rolul determinant în școală, pentru că am înțeles că există și această teamă”, a completat Sorin Cîmpeanu într-un interviu acordat pentru dcnews.ro.

ADVERTISEMENT

În ceea privește soluția tehnică pentru înlcouire tablei clasice, atât de prezentă în educația multor generații, ministrul educației a indicat că se are în vedere trecerea la alt nivel.

Totul pentru atragerea tinerelor generații

Este un instrument care a produs efecte în educația tuturor, dar este un instrument care nu mai atrage tinerele generații. Toate tablele clasice vor fi înlocuite de table interactive, inteligente. Acesta este un prim pas”, a mai spus Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

Practic, elevii și profesorii vor putea folosi niște tablete uriașe, similare cu acelea folosite în studiourile de televiziune. ”Acei profesori care nu au competențele digitale foarte dezvoltate, nu trebuie să facă nimic în plus decât să scrie cu markerul pe tabla interactivă așa cum scriu cu creta pe tabla clasică.

Sigur, se poate șterge, dar avantajul este că fiecare elev își poate stoca lecția, în timp real, pe laptop, pe telefon, pe orice dispozitiv. Inclusiv elevii care din anumite motive nu pot participa la ore.

ADVERTISEMENT

Vorbind despre acest pas, ministrul educației a prezentat și alte avantaje ale acestei schimbări majore: ”Un al doilea pas, având un astfel de instrument în față… Tu, ca profesor, poți să ilustrezi o simplă căutare, un motor de căutare pentru anumite subiecte. Ele vor fi prezentate într-o manieră mult mai atractivă elevilor.

Transformarea profesorului și rolul clasic

Este o modalitate de a ține treaz interesul elevilor pentru școală și a transforma profesorul din rolul clasic pe care l-a avut. Și a fost foarte bun pentru perioadele respective, într-un facilitator, într-un mentor și îndrumător printre nenumăratele surse de informare de pe Internet.

Vor fi recomandate acele surse care sunt credibile și eficiente în interesul elevilor pentru a putea dobândi competențele pe care le dorim cu toții.”

Încă un aspect important este legat de faptul că toate școlile din România vor primi acest tip de tablă interactivă. Conform celor spuse de Sorin Cîmpeanu, finanțarea se va face din fondurile prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

 

 

ADVERTISEMENT