News

Sorin Cîmpeanu nu e impresionat de școlile care au toaleta în curte: ”Nu are legătură cu calitatea educației”

Ministrul educației Sorin Cîmpeanu nu crede că cele peste 2.000 de școli care au toaleta în curte pot folosi acest aspect drept scuză pentru calitatea slabă a educației.
31.08.2022 | 14:55
Sorin Cimpeanu nu e impresionat de scolile care au toaleta in curte Nu are legatura cu calitatea educatiei
Sorin Cîmpeanu, despre problema toaletelor în curte. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, ministrul recunoaște că e o problemă ca în 2022 să existe școli unde elevii sunt nevoiți să meargă la toaletă în exteriorul clădirii.

Sorin Cîmpeanu nu e impresionat de școlile cu toaleta în curte

”Trebuie să înțelegem că nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației, din moment ce mulți dintre noi am făcut performanță învățând în aceste școli, cred că este o dovadă, dar ea trebuie rezolvată”, a explicat Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

Problema celor 2.000 de școli cu grupuri sanitare neconforme ar putea fi rezolvată, ușor, de autoritățile locale care ar trebuie să renoveze școlile.

”Dacă autoritățile locale vor folosi finanțarea acordată prin bugetul Ministerului Educației, vom rămâne cu 100 de școli. Am încredere că în doi ani nu va mai exista nicio școală în România (cu grupuri sanitare neconforme”, a completat Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

Cîmpeanu a fost nevoit să se justifice pentru aceste probleme în fața premierului Nicolae Ciucă, în timpul ședinței de guvern.

”Încrederea se va transpune într-un plan concret de acțiune pe care îl vom prezenta, domnule ministru, nu până la sfârșitul anului, și îmi place să cred că reprezentăm mult mai devreme. Mă angajez să prezentăm mai devreme.

ADVERTISEMENT

Este o problema exagerată și este legată de foarte multe ori de calitatea educației, e o problemă importantă, trebuie rezolvată, dar trebuie să înțelegem că nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației, din moment ce mulți dintre noi am făcut performanță învățând în aceste școli, cred că este o dovadă, dar ea trebuie rezolvată, clar, și va fi rezolvată”, a insistat Cîmpeanu.

Conform edupedu, statisticile din România referitoare la numărul toaletelor din școli sunt triste, deși variază de la an la an, în funcție de guvernare.

ADVERTISEMENT

În 2020, Guvernul României anunța că peste 30% din numărul școlilor din România nu au toaletă interioară și nu au autorizație sanitară. În documentul respectiv se menționează că, în România, există 12.712 clădiri școlare nerenovate. Dintre acestea, 4.414 școli folosesc sobe pentru încălzire, 5.826 nu au autorizație sanitară, 3.884 nu au sursă de apă adecvată, 6.180 nu au toalete interioare. Mai grav, persoanele cu dizabilități sunt inexistente pentru învățământul românesc, în condițiile în care 15.007 de școli nu au toalete adaptate persoanelor cu dizabilități și 12.359 de școli nu au rampă de acces pentru aceste persoane.

Cu toate acestea, un alt raport intitulat România Educată, publicat în iulie 2021, identifică 4.200 de școli care au toaletele în exterior, jumătate dintre acestea fiind amplasate în curți lipsite de apă curentă și canalizare.

După câteva luni, documentul prezenta o actualizare a îmbunătățirii situației, însă aceasta e nesemnificativă.

La nivelul anului 2021, din datele transmise de către Ministerul Educației, din numărul total de clădiri cu destinația săli de curs, laboratoare, sală de sport, cămin sau cantină din învățământul preuniversitar, un număr de 3.191 clădiri nu au autorizație sanitară, fiind proporțional mai numeroase în mediul rural decât în cel urban. Este important să notăm și că o parte semnificativă a autorizațiilor sanitare a fost obținută în baza unei declarații pe propria răspundere a directorului unității de învățământ”, e precizat în document.

ADVERTISEMENT