News

Sorin Cîmpeanu, decizii contestate de profesori! Scandal între cadrele didactice. „Am ajuns masă de manevră pentru politicieni, ce păcat”

Sorin Cîmpeanu, decizii contestate de profesori! Scandal între cadrele didactice după ce ministrul a anunțat în ultima perioadă mai multe modificări ale sistemului de învățământ
15.02.2022 | 20:37
Sorin Cimpeanu decizii contestate de profesori Scandal intre cadrele didactice Am ajuns masa de manevra pentru politicieni ce pacat
Sorin Cîmpeanu, decizii contestate de profesorii din țară! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministrul educației a devenit unul dintre cei mai contestați oameni din cabinetul lui Nicolae Ciucă! Sorin Cîmpeanu a anunțat mai multe modificări ale sistemului de învățământ, însă nu toată lumea a primit cu brațele deschise ideea. Părinți, elevi, dar mai ales profesori au strâmbat din nas și n-au înțeles logica omului numărul 1 din Educație.

Schimbarea datelor calendaristice pentru viitorul an școlar a stârnit rumoare, însă ironiile au apărut abia după ce ministrul a impus ca pe 15 februarie, în toate şcolile, indiferent de disciplina prevăzută în orar, la ora 11:00 şi la ora 14:00, învăţătorul sau profesorul să organizeze, la clasa unde este prezent, activităţi de lectură la care să participe toţi preşcolarii şi elevii.

ADVERTISEMENT

De ce este contestat Sorin Cîmpeanu de profesori, părinți și elevi!

Mai mult decât atât, Sorin Cîmpeanu a declarat că Ministerul Educaţiei a fost cel care a propus revenirea la trimestre în structura anului şcolar, dar că urmează un proces de consultare şi de dezbatere pe această temă.

Cîmpeanu a menţionat că, din 1998, de când au fost introduse semestrele, calitatea învăţământului a scăzut şi a crescut abandonul şcolar. Ministrul a ținut să explice că în cele trei trimestre vor fi cuprinse şi Şcoala Altfel şi Săptămâna Verde.

ADVERTISEMENT

Atunci când a fost întrebat ce alte motive ar fi pentru reintroducerea trimestrelor, în afară de vacanţe, Cîmpeanu a explicat că este vorba despre alternanţa între modulele de învăţare şi perioada de repaus.

”Am început cu semestre în 1998. Nu ştiu dacă este o coincidenţă sau nu, dar din 1998, calitatea sistemului de învăţământ a scăzut şi a scăzut continuu, din păcate. Tot de atunci, am avut o rată de promovare mică la examenele naţionale. Tot de atunci a început să crească puternic şi abandonul şcolar. Nu ştiu dacă e o simplă coincidenţă, repet, aştept analiza făcută de specialişti”, a declarat Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

Nu toată lumea a fost de acord cu ministrul educației și au existat mai multe contre dure ale profesorilor. Aceștia l-au taxat serios pe Sorin Cîmpeanu și i-au transmis că abandonul școlar nu se repară prin revenirea la trimestre, ci printr-o reformă adevărată a sistemului.

Ce i se reproșează lui Sorin Cîmpeanu, ministrul educației

Nici elevii nu sunt mulțumiți de ceea ce se întâmplă în ultima perioadă. Aceștia transmit că au avut loc prea multe schimbări și nu toate s-au petrecut într-o direcție concretă.

ADVERTISEMENT

„Am fost cu toții martori în ultima perioadă a unor schimbări bruște, a unor schimbări nu neapărat inconsistente, dar lipsite de coerență, de cursivitate, nu mă refer aici la domnul Sorin Câmpeanu, ci în general la Ministerul Educației”, a zis Cătălina Ifrim, reprezentanta Consiliului Național al Elevilor pentru FANATIK.

La rândul lor, părinții trag și ei un semnal de alarmă. Aceștia spun că în ultimul timp s-a cam uitat ideea de bază. „Noi cam uităm în ultimul rând să facem școală. Haideți să punem mâna și pe carte și să vedem ceea ce putem face să și ajutăm. Da, sistemul trebuie reformat, este bolnav de la un capăt la celălalt, dar depinde și de noi, că noi formăm sistemul”, a punctat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți pentru FANATIK.

Profesorii, acuze dure la adresa lui Sorin Cîmpeanu

Cadrele didactice solicită reformă din temelii, dar spun că Ministerul este preocupat mai degrabă să panseze micile răni, nu să vindece adevăratele probleme.

„ Asistăm la celebrul film „s-a schimbat modificarea”, o capodoperă a Ministerului Educației. Dacă n-ar fi de plâns probabil că am râde, dar situația este una de plâns, vă asigur. Revenim la trimestre, mâine poimâine ne întoarcem la ode cântate în debutul zilei, nu știu ce să vă mai zic. 

Nu este o idee nici rea, nici bună, dar, vă întreb, credeți că dacă vom avea trimestre nu va mai exista abandon școlar? Abandonul ăsta are alte cauze, nu o dată vine din sărăcie, din faptul că oamenii n-au ce pune pe masă.

Sunt familii întregi care se rup și pleacă în lumea largă, asta este drama, noi trebuie să rezolvăm multe până la discuția semestru – trimestru”, a zis Mariana Apostol, învățătoare la o școală din București pentru FANATIK.

De ce se consideră profesorii masă de manevră

Au existat și profesori care au transmis că s-au săturat să facă jocurile politicienilor. Cadrele didactice se consideră folosite într-un război surd din care nimeni n-are cum să iasă câștigător.

„Am ajuns masă de manevră pentru politicieni, ce păcat. Suntem puși să ne certăm, să ne contrazicem, să alegem niște chestiuni nesemnificative. Sindicatul îl plătim degeaba, nimeni n-a câștigat nimic de pe urma lor. Și primim sfaturi cu nemiluita. Ar fi bine ca, ar fi mai bine să.

Știți din ce e formată școala? Din elevi și profesori. Și pentru elevi și profesori sindicatele și ministerul trebuie să se dea peste cap, nu să le dea în cap”, a mai zis pentru FANATIK un alt profesor din București sub protecția anonimatului.

ADVERTISEMENT