News

Testele de salivă pentru elevi nu au ajuns la inspectorate. Ministrul Cîmpeanu cere explicații de la IGSU. Reacția lui Raed Arafat. Update

Ministrul educației a anunțat că inspectoratele școlare nu au teste de salivă suficiente pentru testarea elevilor. Cîmpeanu cere răspunsuri de la IGSU despre această situație. Reacția lui Raed Arafat.
09.12.2021 | 22:00
Testele de saliva pentru elevi nu au ajuns la inspectorate Ministrul Cimpeanu cere explicatii de la IGSU Reactia lui Raed Arafat Update
ADVERTISEMENT
09-12-2021
20:19

Raed Arafat, reacție după ce Sorin Cîmpeanu a cerut explicații de la DSU

Raed Arafat a precizat că nici DSU, nici IGSU n-au avut legătură cu elaborarea caietului de sarcini privind achiziționarea testelor de salivă care sunt folosite în școli pentru a depista cazurile de coronavirus printre elevi.

Această responsabilitate i-ar fi revenit Agenției Națională a Medicamentului.

Totodată, el a precizat că multe dintre firmele care erau obligate să aducă testele nu au mai făcut-o.

De asemenea, doi furnizori au prețuri foarte mari, unul chiar de trei ori mai mare decât prețul minim de pe piață.

„Sunt doi furnizori care au un preț foarte mare. Am avut un frunizor cu 2,4 milioane de teste care nu a livrat.

Colegii de la IGSU au luat cantitățile de livrat mai încolo și să vadă dacă pot să le livreze.

Mâine să vedem care e situația. Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate trebuie să încheie noi acorduri-cadru”,  a specificat el, la digi24.

Raed Arafat a spus și că testele sunt sigure pentru a fi folosite chiar dacă nu sunt ambalate individual.

„Testele astea în general nu sunt împachetate individual. Din punct de vedere medical nu văd o problemă. Problema e să obținem cel mai bun preț și cea mai bună livrare”, a mai afirmat el.

 

Testele de salivă pentru elevi sunt una dintre soluțiile recomandate de către specialiști pentru reluarea și continuarea cursurilor cu prezență fizică. Cu toate acestea, în ultima perioadă acestea au reprezentat subiectul mai multor controverse în spațiul public.

Inițial au fost discuții legate de modul în care ar trebui să se desfășoare testarea elevilor, care sunt opțiunile și cine ar trebuie să coordoneze achiziția testelor. Ulterior, au existat probleme cu modul în care au fost livrate aceste kit-uri și cine ar trebuie să se ocupe de asamblarea acestora.

ADVERTISEMENT

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat joi că eforturile de identificare a cazurilor de COVID-19 în rândul copiilor de vârstă școlară se confruntă cu o altă problemă. Mai exact, el a explicat că inspectoratele școlare au în jur de jumătate din necesarul de kituri pentru testarea de luni a elevilor.

Cîmpeanu a explicat faptul că a solicitat răspunsuri din partea Inspectoratului General pentru Situațiile de Urgență. Ministrul vrea să afle detalii legate de numărul și transmiterea către inspectoratelor școlare a testelor de salivă.

ADVERTISEMENT

“Ne-am adresat oficial IGSU și așteptăm răspunsul”, a declarat ministrul Cîmpeanu.

Ministrul precizează faptul că organizarea licitațiilor și firmele implicate în procesul de obținere a testelor de salivă nu intră în atribuțiile sale.

“Ministerul Educației nu este interesat în niciun fel de aspecte relative la firme furnizoare de teste/materiale medicale sau alte aspecte ce țin de organizarea licitației de către ONAC, și nici de aspecte ce țin de încheierea/executarea contractele semnate între IGSU și furnizori. Ca ministru al Educației mă interesează ca procesul de învățământ sa se desfășoare cu respectarea condițiilor de siguranță sanitara stabilite în Hotărârile CNSU se in Ordinul comun Educație-Sănătate”, a explicat ministrul.

ADVERTISEMENT

Cum stă situația în teritoriu?

Cîmpeanu a explicat faptul că există o distribuire uniformă a testelor de salivă pentru elevi între inspectoratele școlare. Cu toate acestea, în ceea ce privește ziua de luni a săptămânii viitoare (13 decembrie), doar în cazul a jumătate dintre copii există, momentan, kiturile necesare.

Departamentul pentru Situații de Urgență ar urma să revină către Ministerul Educației cu detalii despre modul în care s-a făcut și urmează să fie făcută pe viitor aprovizionarea școlilor cu testele necesare.

ADVERTISEMENT

Aparent, stocurile primite de către școli au acoperit necesarul pentru cele două zile de testare din această săptămână. Cu toate acestea, diferența rămasă nu va putea să acopere și numărul de teste pe care copii ar trebui să îl primească săptămâna viitoare.

Controversele legate de testele de salivă aplicate elevilor nu s-au rezumat doar la aspectele logistice sau la opțiunile părinților pe această temă. După cum explică ministrul sănătății, multe dintre teste sunt fals pozitive.

Ministrul s-a declarat surprins de această situație și este de părere că există unele carențe legate de modul în care testele sunt utilizate și interpretate.

ADVERTISEMENT