News

Sorin Cîmpeanu, veste excelentă pentru elevi și părinți: ”Sper că vom putea deschide toate școlile în format fizic”

25.03.2021 | 22:33
Sorin Cimpeanu veste excelenta pentru elevi si parinti Sper ca vom putea deschide toate scolile in format fizic
ADVERTISEMENT

În plină criză sanitară, cu un val 3 al pandemiei extrem de agresiv, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu este extrem de optimist și vine cu o veste excelentă pentru elevi, părinți și profesori. Acesta speră ca, în curând, școlile să fie deschise cu prezență fizică pentru toate clasele.

Ministrul a precizat, joi seara, că odată cu introducerea testelor în masă non-invazive în școli și pe măsura accelerării campaniei de vaccinare există șanse ca în luna mai, când elevii se întorc la școală să poată fi reluate cursurile cu prezență fizică.

ADVERTISEMENT

Cîmpeanu a criticat vehement modul în care s-au desfășurat până acum orele online: ”Din păcate o recunosc cu toată responsabilitatea, predarea online este în România inechitabilă”.

Sorin Cîmpeanu, veste excelentă pentru elevi și părinți. Ce spune de deschiderea școlilor în format fizic

Elevii din România ar putea reveni la ore față în față, mai exact în formatul clasic, mai repede decât se anticipa. După ședința de Guvern de joi, Sorin Cîmpeanu a anunțat că are la dispoziție toate elementele care îi permit să spere că elevii ar putea reveni în bănci în toate clasele din țară.

ADVERTISEMENT

”Predarea online este inechitabilă. În sfârșit, vom putea organiza testarea în școli cu teste non invazive. Vom face testare în masă la revenirea în școli. Avem toate elementele să sper că vom putea deschide școlile pentru toate clasele în format fizic.

Aceasta e logica pe care am prezentat-o, de aceea am dorit să facem punte pentru a uni vacanțele. Avem datoria de a fi responsabili pentru a lua decizia de a se pierde cât mai puțin”, a spus Cîmpeanu într-o conferință de presă.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește efectuare acestor teste non-invazive, ministrul spune că ele pot fi auto-administrate sub supravegherea cadrului didactic și nu e nevoie de competențe medicale.

”Va fi nevoie de acordul părinților, dar nu cred că cineva se va opune. Dacă nu vor fi de acord, vor ține elevul în izolare 14 zile dacă are simptome sau a fost contact direct”, a spus Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

Care este situația vaccinării cadrelor didactice

În apariția publică de joi, Sorin Cîmpeanu a mai spus că România se apropie de un procent de 50% al cadrelor din Educație imunizate, lucru bun în perspectiva reveniri la normalitate în școli.

“Alături de campania de vaccinare, ieri, aveam deja 145.000 de angajați din sistemul de învățământ vaccinați, dintr-un total de 350.000, deci ne apropiem de procentul de 50% personal din învățământ vaccinat. Dacă ne raportăm la cadre didactice la persoane care intră în contact direct, nemijlocit cu elevii, am depășit procentul de 50%.

Acest lucru trebuie să continue, nu este suficient pentru a putea spera că după revenirea la școală în data de 4 mai pentru tot învățământul, mai puțin clasele terminale care vor reveni pe 9 mai, pentru că așa cum am precizat, se schimbă vacanța, vom avea un orizont de așteptare pentru reluarea școlii în format fizic pentru toți elevii pentru a pierde cât mai puțin de acum încolo. Pierderile generate de predarea online sunt inerente”, a declarat ministrul Educației.

ADVERTISEMENT