News

Sorin Cîmpeanu, vești importante pentru elevi și părinți. Cum începe noul an școlar?

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, a oferit joi vești importante pentru elevi și părinți explicând cum va începe noul an școlar.
05.08.2021 | 21:31
Sorin Cimpeanu vesti importante pentru elevi si parinti Cum incepe noul an scolar
ADVERTISEMENT

Ministrul Educației a explicat miercuri că anul școlar va începe pe 13 septembrie și a detaliat care sunt scenariile de lucru referitoare la desfășurarea orelor în acest moment.

Cîmpeanu a declarat în urmă cu câteva săptămâni faptul că profesorii nevaccinați s-ar putea să fie obligați să se testeze periodic înainte de intrarea la ore.

ADVERTISEMENT

Sorin Cîmpeanu, vești importante pentru elevi și părinți. Ce se întâmplă cu începerea anului școlar?

Cosmin Prelipceanu: “Cum începe școala?”

Sorin Cîmpeanu: “Cu prezența fizică, aceasta este decizia la acest moment, suntem obligați să luăm în calcul și celelalte scenarii.

Având în vedere că în școli se respectă regulile mai riguros decât în alte medii, având în vedere procentul de vaccinați mai mare decât în alte zone, am dreptul să cred că vom începe școala cu prezență fizică fără niciun fel de scenarii.

ADVERTISEMENT

Elevii care au contraindicații medicale sau prezintă simptome vor sta acasă, școala este obligată să le ofere acces la cursuri. Dacă vom avea o evoluție nesperată din punct de vedere epidemiologic avem pregătite scenariile de funcționare.”

Cosmin Prelipceanu: “Peste ce prag ajungem la scenarii?

Sorin Cîmpeanu: “Vorbim de praguri pe care le vom reconfirma la începutul lui septembrie printr-un ordin comun, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT

Suntem în permanentă legătură și urmărim evoluția pandemiei. Am pierdut mult prea mult, sunt nevoit să repet principiul conform căruia școlile trebuie să se închidă ultimele și să se deschidă primele.”

Cosmin Prelipceanu: “Să ne așteptăm ca cele trei scenarii să fie modificate?”

Sorin Cîmpeanu: “Excede aria mea de competență. Pe masa discuțiilor vom susține aceleași scenarii sau chiar o ridicare a nivelului până la care elevii pot participa la cursuri cu prezență fizică, dar prima variantă este să rămânem pe varianta cunoscută a scenariilor roșu, galben, verde.”

ADVERTISEMENT

Cosmin Prelipceanu: “Ați discutat cu părinții. Ce spun aceștia?”

Sorin Cîmpeanu: “Am discutat multe subiecte, toate de interes, au pregătit toate temele legitime de interes. Avem un numitor comun, susținerea campaniilor de vaccinare.

Pe lângă deschiderea unor centre de vaccinare dedicate, am fost de acord să susținem vaccinarea pe parcursul lunilor august și septembrie pentru elevi, profesori, părinți și bunici. Ca să ai pe cine vaccina, trebuie să ai elevi în școală, deci după 13 septembrie.”

Cosmin Prelipceanu: “Nu va fi târziu?”

Sorin Cîmpeanu: “Dar până atunci avem o disponibilitate foarte mare în toate centrele care sunt deschise. Ei se pot vaccina oriunde și oricând, trebuie doar să vrei.”

Cosmin Prelipceanu: “Dar dacă nu se vor vaccina?”

Sorin Cîmpeanu: “Avem în fiecare zi un plus al persoanelor vaccinate, sunt un critic sever al ideii conform căreia numărul de vaccinați scade, nu, nu scade, el crește. Nu crește pe cât ne dorim noi, asta e adevărat, ar trebui să crească mai repede, trebuie să gândim acele măsuri prin care să facem asta.

David Popovici a spus la 16 ani că s-a vaccinat, a ținut neapărat să se vaccineze și i-a încurajat pe toți elevii să se vaccineze, pentru că a spus că școala online nu este o soluție. David Popovici are bun simț, educație, modestie, inteligență, dincolo de performanțele sportive. 

Avem multe lucruri care nu sunt în regulă în acest sistem, trebuie să vedem cum putem așeza în planurile-cadru două ore de sport pe săptămână în loc de una. 

Trebuie să facem ordine în cluburile școlare, există antrenori care nu au niciun sportiv legitimat, ba chiar nu au bază materială pentru practicarea acelui sport, dar ei sunt plătiți. Le dau o veste proastă: nu vor mai fi plătiți.”

Cosmin Prelipceanu: “Ne putem propune în zece ani să ajungem ca fiecare zi de școală să înceapă cu o activitate sportivă?”

Sorin Cîmpeanu: “Fiind realist, îmi dau seama că nu vom putea impune acest lucru din toamnă, dar este un obiectiv important pentru perioada următoare.”

Cosmin Prelipceanu: “De ce nu putem avea o oră de sport cu care să înceapă cursurile în fiecare școală din România?”

Sorin Cîmpeanu: “Numărul de ore petrecute în școală este mic, poate avem prea multe discipline, dar ore și zile petrecute în școală avem cu siguranță puține.”

ADVERTISEMENT