News

Românul Sorin Ducaru este director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene. Agenția furnizează Ucrainei informații despre mișcările de trupe ale Rusiei

La 57 de ani, Sorin Ducaru ocupă o funcție cheie în cadrul Uniunii Europene, fiind desemnat director al Centrului Satelitar al organizației. Anterior, Ducaru a fost, pentru 5 ani, ambasadorul României în Statele Unite.
06.03.2022 | 16:20
Romanul Sorin Ducaru este director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene Agentia furnizeaza Ucrainei informatii despre miscarile de trupe ale Rusiei
Românul Sorin Ducaru se află din 2019 în fruntea Centrului Satelitar al Uniunii Europene
ADVERTISEMENT

Absolvent al Institutului Politehnic București, în 1988, dar și al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, în 1992, Sorin Ducaru a obținut și un titlu de Master în Relații Internaționale la Universitatea Amsterdam (1993), dar și titlul de Doctor în Relații Economice Internaționale la ASE (2005).

Diplomat de carieră, Sorin Ducaru (57 de ani) are o experiență de aproape trei decenii în domeniu. A fost ambasador al României la ONU, la sediul din New York, ambasador al României în Statele Unite (2001-2006), dar și pe lângă NATO, a fost chiar și asistent al Secretarului General NATO și șef al Diviziei pentru riscuri de securitate emergente din cadrul Alianței Nord-Atlantice.

ADVERTISEMENT

Pe parcursul carierei sale, Sorin Ducaru a obținut mai multe distincții importante din partea statului român, cum ar fi Meritul Diplomatic, Serviciul Credincios și Steaua României în rang de Cavaler.

Sorin Ducaru a fost ambasadorul României la Washington între 2001 și 2006

Acum trei ani, în martie 2019, Sorin Ducaru a fost instalat în funcția de director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene (SatCen), fiind primul român care ajunge în fruntea unei instituții de asemenea importanță. Centrul de Sateliți condus de Ducaru este de fapt o agenție găzduită de Baza Aeriană Torrejón, de lângă Madrid.

ADVERTISEMENT

Într-o intervenție la Digi24, Sorin Docaru a explicat cum acționează sateliții europeni și cum se decide atunci când o zonă anume trebuie monitorizată. De menționat că cererile procesate vin din partea diverșilor factori de decizie din UE, dar și direct, de la unele state membre.

”În momentul în care există o solicitare, noi o delivrăm cu viteză de reacție foarte mare – dacă în urmă cu câțiva ani o astfel de analiză putea să dureze o zi-două, acum vorbim de ore, uneori mai puțin de o oră, pentru că și capabilitățile satelitare au crescut foarte mult și viteza de reacție”, amintea Sorin Ducaru.

ADVERTISEMENT

Ce presupune, de fapt, activitatea Centrului Satelitar al Uniunii Europene

Unele intervenții ale Centrului Satelitar al Uniunii Europene apar atunci când chiar SatCen sesisează anumite situații anormale, care necesită verificarea imediată și informarea de urgență a autorităților competente.

„Centrul Satelitar acoperă o serie întreagă de tematici, de la aspecte care țin de securitatea frontierelor UE, aspecte legate de migrații, sprijin pentru misiuni de pace în diverse locuri – în Georgia, Libia, Mali sau Somalia -, însă și monitorizarea unor activități cum ar fi fluxuri de transport terestru sau activități portuare, de asemenea, schimbări climatice, aspecte care până la urmă influențează viața noastră de zi cu zi.

ADVERTISEMENT

Sunt și situații dintr-acestea când mobilitatea normală terestră este afectată și capacitatea de a avea analize prin satelit pentru o serie întreagă de probleme, de la cele de securitate până la cele climatice sau care au legătură cu agricultura, umiditatea solului, toate aceste aplicații sunt extrem, extrem de utile în situații ca acestea.

Pe 28 februarie, UE a cerut Centrului Satelitar să transmită Ucrainei informații despre mișcările armatei ruse

Să nu mai vorbim și din punctul de vedere al climatului de securitate mondial, criza Covid nu a întrerupt alte crize, dimpotrivă, a crescut complexitatea situației de securitate internațională și din acest punct de vedere, Centrul Satelitar sprijină atât decidenții din interiorul UE, pe Înaltul Reprezentant pentru politică externă și de securitate, dar și țările membre”, afirma Sorin Ducaru în 2020.

În contextul războiului dintre Rusia și Ucraina, Uniunea Europeană a anunțat oficial, pe 28 februarie, că a cerut Centrului Satelitar să transmită Ucrainei informații detaliate despre mișcările forțelor militare ruse, potrivit declarațiilor lui Josep Borrell, șeful diplomației europene.

ADVERTISEMENT