Sorin Grindeanu va prelua interimatul la Ministerul Agriculturii după demisia lui Adrian Chesnoiu, acuzat de către DNA de abuz în serviciu.
Sorin Grindeanu, ministrul transporturilor și vice-premier în cabinetul Ciucă, va prelua interimatul și la Ministerul Agriculturii potrivit unor surse politice citate de publicația g4media. Decizia vine în contextul în care joi ministrul PSD al agriculturii și-a anunțat demisia din funcție dar și suspendarea din partid după ce procurorii DNA l-au acuzat de abuz în serviciu dar și pentru faptul că ar fi trucat un concurs de angajare la minister.
După anunțul făcut joi de către Adrian Chesnoiu, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că a luat act de demisia ministrului PSD, subliniind că a aprobat „fără echivoc” demisia acestuia.
„Integritatea reprezintă un reper nu important, ci extrem de important în evaluarea miniştrilor. Reacţia de astăzi a fost una pe măsură, domnul ministru Chesnoiu prezentându-şi demisia pe care am aprobat-o fără echivoc, urmând să se deruleze procedurile la nivelul Guvernului privind nominalizarea unui ministru interimar în perioada următoare, până când va fi o decizie politică privind înlocuirea domniei sale”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.
Reamintim că DNA a formulat o cerere de ridicare a imunității parlamentare a ministrului PSD, susținând că ministrul ar fi intervenit pentru aranjarea unor concursuri de angajare în minister și chiar a decis angajarea unui candidat care nu a obținut punctajul necesar.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.
„Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați „agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective. De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei”, arată DNA într-un comunicat de presă.
Adrian Chesnoiu a cerut ca parlamentarii să voteze ridicarea imunității sale pentru a-și putea dovedi nevinovăția în justiție.
„În urma apariției în spațiul public a unor suspiciuni cu privire la activitatea mea ministerială, am luat următoarele decizii:
Le solicit tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare, deoarece eu consider că suntem cu toții egali în fața legii și vreau să am posibilitatea de a elimina orice potențială suspiciune!
Mă retrag din funcția de ministru – nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale”, a transmis ministrul.
Sorin Grindeanu, pe lângă funcția de ministru al transporturilor, este și vice-premier în Guvernul României, poziție din care coordonează activitatea din domeniile de responsabilitate aparținând mai multor ministere.
Astfel, potrivit unei hotărâri semnate de către premierul Ciucă, Grindeanu „coordonează toate activităţile din domeniile de responsabilitate aparţinând următoarelor ministere: Ministerul Finanţelor; Ministerul Apărării Naţionale; Ministerul Economiei; Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale; Ministerul Sănătăţii; Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse; Ministerul Culturii”.
Potrivit acestei decizii, Grindeanu exercită următoarele activităţi: avizează planurile de măsuri sectoriale elaborate de aceste ministere, avizează proiectele de acte normative elaborate de ministerele pe care le are în coordonare şi asigură informarea permanentă a prim-ministrului în legătură cu aplicarea prevederilor stabilite prin decizie.
Reamintim că în anul 2017, Sorin Grindeanu a fost pentru o perioadă de șase luni premierul României, reușind să declanșeze în stradă cele mai mari proteste post-Revoluție, odată cu adoptarea OUG13 pentru amnistierea unor fapte penale. Sub presiunea acestor proteste, guvernul Grindeanu a dat înapoi, abrogând la câteva zile distanță ordonanța pentru grațiere și amnistie a unor fapte penale.
Decizia a dus la răcirea relațiilor cu Liviu Dragnea și l-a dus pe Sorin Grindeanu în poziția de a deveni primul premier PSD dat jos de propriul partid. După plecarea de la Palatul Victoria, Grindeanu a ajuns președintele Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). În această funcție, venitul său mediu lunar a fost de 44.000 de lei.