News

Sorin Grindeanu, veste importantă despre viitoarea autostradă Sibiu – Pitești. A fost străpunsă prima galerie a tunelului Momaia. Video

S-a realizat o etapă extrem de importantă pentru construcția autostrăzii Sibiu-Pitești. Astfel, s-a străpuns primul tunel din zona Munților Carpați
03.03.2025 | 13:39
Sorin Grindeanu veste importanta despre viitoarea autostrada Sibiu  Pitesti A fost strapunsa prima galerie a tunelului Momaia Video
S-a străpuns primul tunel rutier la nivel de autostrază, din zona munților Carpați. Foto: captură Facebook Sorin Grindeanu
ADVERTISEMENT

Oficialii anunță că s-a parcurs o etapă importantă în construcția autostrăzii montane Sibiu-Pitești. Tunelul Momaia a fost străpuns. Acesta este primul tunel rutier forat, construit pe o autostradă din România.

Moment important pentru proiectul austostrăzii A1 Sibiu-Pitești

„S-a realizat străpungerea primei galerii (sensul de mers Sibiu-Pitești) a tunelului rutier Momaia! Este o etapă importantă pentru construcția secțiunii 4 (Curtea de Argeș-Tigveni) a autostrăzii Sibiu -Pitești (A1).

ADVERTISEMENT

Tunelul Momaia (1,35 km) este primul tunel rutier forat, construit pe o autostradă din Romania și este format din două galerii unidirecționale (câte o galerie pe fiecare sens de circulație)”, a transmis Sorin Grindeanu, ministrul transporturilor.

De altfel, secretarul de stat din cadrul Ministerului Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu, consideră acest eveniment ca fiind unul istoric pentru România. Mai mult, acesta a făcut și câteva menționări cu privire la caracteristicile Tunelului Momaia.

ADVERTISEMENT

Acesta are 1,35 kilometri lungime și două fire principale separate și paralele, câte unul pentru fiecare sens de mers, denumite Tunelul Daniela, pentru sensul de mers Sibiu-Pitești și Tunelul Alina, pentru sensul de mers Pitești-Sibiu.

De asemenea, Tunelul Momaia are câte două benzi pe sens și acostamente, sistem de ventilație, sistem de evacuare, iluminat public, sistem de comunicare și câte o clădire la intrare și ieșire, pentru controlul și operarea tunelului.

ADVERTISEMENT

„Deși lucrările pe această secțiune au început în vara anului trecut, progresul fizic al acestora se află în avans față de grafic și de termenul de finalizare (2027), fiind la peste 62 ️%. Celălalt fir, Tunelul Alina, va fi străpuns în luna aprilie”, a precizat Scrioșteanu.

ADVERTISEMENT

În același timp, secretarul de stat menționează că la construcția celor două fire ale tunelului se lucrează concomitent, 24 din 24 de ore, șapte zile pe săptămână, cu echipe de specialiști din Austria, împreună cu alți muncitori din România.

În urmă cu aproximativ o lună, stadiul lucrărilor pe acest segment au ajuns la 60%. Atunci, autoritățile estimau că ar putea fi deschis circulației la finalul anului, deși termenul prevăzut era pentru anul 2027.