News

Sorin Mîndruțescu, fost şef Oracle România, a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu DNA. Pedeapsa cerută de procurori

Sorin Mîndruțescu, fostul director al Oracle România, a încheiat cu DNA un acord de recunoaștere a vinovăției. Acesta are un dosar de corupție deschis în 2019.
07.06.2022 | 19:22
Sorin Mindrutescu fost sef Oracle Romania a semnat un acord de recunoastere a vinovatiei cu DNA Pedeapsa ceruta de procurori
Sorin Mîndruţescu, fost şef Oracle România, a recunoscut că a luat mită 569.000 de euro. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Direcția Națională Anticorupție a transmis într-un comunicat de presă că a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Sorin Mîndruțescu.

Sorin Mîndruţescu, fost şef Oracle România, a recunoscut că a luat mită 569.000 de euro

Instituția anunță că fostul șef Oracle România a recunoscut că a primit mită în valoare de 569.000 de euro. În acest caz, procurorii cer închisoare cu suspendare pentru omul de afaceri.

ADVERTISEMENT

Mîndruțescu a recunoscut în fața Justiției că a luat mită de la reprezentanții unor firme interesate să se înscrie la licitații organizate de diverse instituții de stat, potrivit DNA.

În schimbul sumelor de bani, afaceristul s-ar fi angajat să pună la dispoziție oferte de preț avantajoase ale produselor Oracle astfel încât respectivele firme să poată să se înscrie și să participe la licitațiile publice de care erau interesate.

ADVERTISEMENT

Conform procurorilor, aceste licitații vizau atribuirea unor contracte publice de instituții precum Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Compania Națională de Transport al Energiei Electrice TRANSELECTRICA SA, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Administrația Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).

DNA cere 2 ani și jumătate de închisoare cu suspendare pentru Mîndruțescu

DNA mai precizează, pe site-ul oficial, că ”în prezenţa avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală”.

ADVERTISEMENT

Mîndruțescu este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:

  •  o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.
ADVERTISEMENT

De asemenea DNA mai informează că, ”pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei sau a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului din circumscripţia în care locuieşte.

În vederea confiscării speciale în echivalent în lei a sumei care a făcut obiectul infracţiunii de luare de mită, respectiv a sumei toate de 569.413 euro, în cursul urmăririi penale s-a indisponibilizat suma totală de 2.812.892 lei (2.613.000 lei pusă la dispoziţie de inculpat şi 199.892 lei rezultată din popriri).

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost înaintate la Tribunalul Bucureşti, cu propunerea de confiscare specială a sumei totale de 569.413 euro”.

ADVERTISEMENT
Tags: