News

Sorin Oprescu cere ridicarea sechestrului în dosarul în care a fost condamnat la închisoare. Bunurile reținute de autorități: două case și o sumă importantă de bani

Cu două zile înainte ca judecătorii greci să respingă cererea autorităților române de extrădare, Sorin Oprescu a cerut ridicarea sechestrului pentru bunurile pentru care s-a instituit măsura confiscării extinse.
24.07.2022 | 16:43
Sorin Oprescu cere ridicarea sechestrului in dosarul in care a fost condamnat la inchisoare Bunurile retinute de autoritati doua case si o suma importanta de bani
Sorin Oprescu se află în Grecia și nu va fi extrădat în România / Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Sorin Oprescu vrea să-și recupereze bunurile sechestrate de procurori în dosarul în care a fost condamnat la 10 ani și 8 luni pentru luare de mită, grup infracțional și constituirea unui grup infracțional. Informația vine în contextul în care fostul primar a fost declarat imposibil de extrădat din Grecia, după ce o instanță din Atena a respins din nou cererea autorităților române.

Vila din Primăverii a iubitei lui Oprescu, pe lista bunurilor care urmează să fie confiscate

Fostul primar general a introdus o acțiune civilă, în data de 19 iulie 2022, prin care solicită ridicarea sechestrului asigurator. Cererea a fost înregistrată la Tribunalul București, însă nu a fost stabilită data primului termen de judecată.

ADVERTISEMENT

În 13 mai 2022, Curtea de Apel București a stabilit, în complet de divergență, confiscarea extinsă a mai multor bunuri care îi aparțin lui Sorin Oprescu, pe lângă sentința de condamnare cu închisoarea.

Este vorba despre un imobil din cartierul Primăverii, despre care judecătorii au stabilit că a fost achiziționat de Oprescu printr-un interpus, în persoana Adrianei Nica, iubita fostului edil. În acest caz magistrații au dispus menținerea sechestrului asigurator luat de procurorii DNA în 2015, în vederea executării măsurilor de siguranță ale confiscării extinse.

ADVERTISEMENT

Vila și terenul de la Ciolpani, sub sechestru asigurator

Un alt imobil asupra căruia a fost menținută măsura sechestrului asigurator este vila pe care Oprescu o deține în comuna Ciolpani, județul Ilfov. Imobilul are o suprafață de 526 mp, la care se adaugă un teren în suprafață de 895 mp.

De asemenea, Oprescu mai are sechestrate, în vederea confiscării speciale, sumele de 102.400 de lei și 9.500 de euro, despre care judecătorii spun că ar proveni din mită.

ADVERTISEMENT

Conform deciziei, statul român are de recuperat de la Oprescu suma de 426.228,61 de lei, la care se adaugă și cheltuielile de judecată în valoare de 50.000 de lei.

Sechestrul asigurator, după o decizie penală definitivă, poate fi ridicat fie prin suspendarea sentinței sau a efectelor acesteia, fie prin acoperirea prejudiciului de către persoana condamnată.

ADVERTISEMENT

În cazul lui Oprescu, instanța a înlăturat dispoziția privind măsura confiscării extinse a sumei de 695.871 lei, dispusă anterior de Tribunalul București. De asemenea, a fost ridicat sechestrul asupra unei cote indivize de 5/6 dintr-un imobil situat în zona Aviatorilor din București.

În paralel, Sorin Oprescu speră să scape definitiv de condamnarea penală printr-o contestație în anulare, care se va judeca la Curtea de Apel București începând cu data de 23 septembrie 2022. Dacă îi va fi admisă cererea, Oprescu se poate considera un om liber.

Sorin Oprescu e liber în Grecia

Joi, 21 iulie 2022, Curtea de Apel din Atena a respins cererea României de extrădare a lui Sorin Oprescu. Fostul edil a fost reținut pe 17 mai, în Grecia, pe baza unui mandat de urmărire internațională, însă a fost pus în libertate după ce a plătit o cauțiune de 5.000 de euro.

Oprescu este considerat fugar de autoritățile române, însă fostul primar susține că a ajuns în Grecia cu 6 luni înainte de sentința finală, pentru că visul lui de-o viață era să-și petreacă bătrânețea acolo.

Fostul primar s-a plâns că nu are condiții în închisorile din România

În vârstă de 70 de ani, Sorin Oprescu refuză să revină în țară pentru a-și executa pedeapsa, invocând condițiile deficitare de detenție din închisorile din România. El le-a spus judecătorilor greci că nu va supraviețui în penitenciar, mai ales că suferă de probleme destul de grave de sănătate.

El a mai spus că toaletele din închisori nu au uși, că sunt cazați câte 8 deținuți într-o singură celulă de câțiva metri pătrați și că nu-i este asigurată hrana prescrisă de medic.

Oprescu a criticat și sistemul judiciar din România, spunând că a ajuns să fie condamnat doar pe baza unui denunț și că în România a fost o adevărată ”euforie” privind trimiterea în judecată și condamnarea unor politicieni, spre deliciul publicului.

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european,...
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce a murit un copil de 13 ani
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent...
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
VESTEA ZILEI despre FLORIN PIERSIC! Au anunțat acum de la SPITAL
VESTEA ZILEI despre FLORIN PIERSIC! Au anunțat acum de la SPITAL
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Florin Piersic are o locuință cochetă, situată pe malul Someșului. Foto
Florin Piersic are o locuință cochetă, situată pe malul Someșului. Foto
Gabriela Cristea și Tavi Clonda, anunţ de ultimă oră despre căsnicie. Sunt împreună...
Gabriela Cristea și Tavi Clonda, anunţ de ultimă oră despre căsnicie. Sunt împreună de 10 ani şi au două fetiţe
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia...
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia Vântur: „Mama lui a declarat că Iulia...”