News

Sorin Oprescu, obligat să execute cel puțin cinci ani până va putea cere liberarea condiționată. „Nu înseamnă că i se va acorda automat”

Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei, va trebui să execute cel puțin cinci ani și patru luni de zile din pedeapsa primită înainte de a putea cere liberarea condiționată
13.05.2022 | 13:58
Sorin Oprescu obligat sa execute cel putin cinci ani pana va putea cere liberarea conditionata Nu inseamna ca i se va acorda automat
Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, va sta cel puțin cinci ani în spatele gratiilor. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Fostul primar al Capitalei, care a primit o pedeapsă record de 10 ani și 4 luni de zile pentru mai multe infracțiuni de corupție, va trebui să execute cel puțin jumătate din această pedeapsă înainte de a putea cere liberarea condiționată.

Oprescu, obligat să execute cel puțin cinci ani

Sorin Oprescu a fost condamnat vineri, 13 mai, la 10 ani și opt luni de închisoare cu executare fiind condamnat pentru un cumul de infracțiuni de corupție. În ceea ce privește fracția din această pedeapsă pe care trebuie să o execute efectiv, în cazul fostului edil sunt mai mulți factori care determină durata minimă obligatorie ce trebuie executată până când va putea fi liberat condiționat.

ADVERTISEMENT

Astfel, Sorin Oprescu, care pe 7 noiembrie anul acesta va împlini 71 de ani, intră în categoria condamnaților cu vârsta de peste 60 de ani și în cazul cărora un condamnat poate cere liberarea condiționată după executarea a jumătate din pedeapsa primită. Însă această prevedere se aplică doar în cazul pedepselor mai mici de zece ani.

În acest caz, Sorin Oprescu, va trebui să execute două treimi din pedeapsa primită însă, dacă va munci pe perioada detenției atunci fracția se reduce din nou la jumătate din pedeapsa primită, adică 5 ani și patru luni de zile.

ADVERTISEMENT

„Zece ani și opt luni înseamnă practic 128 de luni, asta înseamnă că persoana va trebui să execute două treimi, și la un calcul simplu ajungem la puțin peste 85 de luni. În ceea ce privește perioada după care ar putea fi eliberat cel mai curând, în cazul uzual, persoana trebuie să execute două treimi, iar în cazul în care lucrează, poate fi eliberată condiționat după ce a executat jumătate de pedeapsa, asta în cazul în care are peste 60 de ani.

Să nu uităm însă că acest lucru este o vocație, adică nu înseamnă că i se acordă automat liberarea condiționată după această perioadă. Este o vocație, și ar putea fi eliberat. Plus, mai sunt o serie de condiții ce trebuie îndeplinite prevăzute de Art. 100 al Codului Penal, iar cel mai important este litera d), dacă judecătorul are convingerea că poate fi eliberat și bineînțeles, dacă și-a îndeplinit obligațiile civile sau arată că nu ar putea să le îndeplinească”, a declarat, pentru FANATIK, avocatul Gabriel Manea.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, vârsta înaintată a unui condamnat, iar în cazul lui Sorin Oprescu vorbim de situația în care ar avea 76 de ani în momentul cererii de liberare, nu este principalul argument de care țin seama judecătorii în astfel de cazuri.

„Nu neapărat vârsta este argumentul hotărâtor. Se mai ține seama și de starea de sănătate a persoanei condamnate, dar nu asta contează cel mai mult. Trebuie să arate că s-a îndreptat. Dacă atunci când persoana va fi în fața judecătorului peste cinci ani va spune că este o pedeapsă pe care nu ar fi trebuit să o primească, arată că nu s-a îndreptat și nu-i va fi aprobată. Contează foarte mult atitudinea pe care o are cel condamnat. Trebuie să arate că s-a îndreptat și să nu aibă o atitudine împotriva autorităților. Asta cu siguranță nu-l va ajuta. Ca procentaj, raportat la spețele pe care le-am avut și pe care le și cunosc, când persoana este în vârstă ar conta undeva în jur de 15% din cazuri”, a mai precizat avocatul Gabriel Manea.

ADVERTISEMENT

Ce spune Codul penal

Articolul 100 din Codul penal statuează că liberarea condiţionată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă: „a) cel condamnat a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani; b) cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis; c) cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească; d) instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate.

(2) În cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, sau a cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în alin. (1) lit. b)-d).

Alieantul 4 al Art. 100 prevede și că în calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. (2) se ţine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. „În acest caz, liberarea condiţionată nu poate fi dispusă înainte de executarea efectivă a cel puţin o treime din durata pedepsei închisorii, când aceasta nu depăşeşte 10 ani, şi a cel puţin jumătate, când pedeapsa este mai mare de 10 ani”, se mai arată în textul de lege.

Potrivit legislației în vigoare, fostul primar al Capitalei va executa pedeapsa într-un regim închis, destinat persoanelor cu condamnări între 3 și 13 ani de închisoare. În acest regim de executare a pedepsei, Oprescu va putea munci dar și participa la activități educative și culturale în afara penitenciarului, însă doar sub pază şi supraveghere continuă.

„Persoanele condamnate care execută pedeapsa în regim închis sunt cazate, de regulă, în comun, prestează muncă şi desfăşoară activităţi educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, moral-religioase, instruire şcolară şi formare profesională, în grupuri, în interiorul penitenciarului, sub pază şi supraveghere, în condiţiile stabilite prin regulamentul de aplicare a prezentei legi”, se mai arată în legea privind executarea pedepselor cu închisoarea.

Reamintim că Sorin Oprescu a fost condamnat la 10 ani și opt luni pentru mai multe infracțiuni de corupție. Astfel, fostul edil a primit 6 ani şi 6 luni închisoare, pentru comiterea infracțiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, în variantă agravată, 6 ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, 3 ani închisoare, pentru săvârșirea infracţiunii de abuz în serviciu și 3 ani şi 6 luni închisoare, pentru comiterea infracţiunii de spălarea banilor.

ADVERTISEMENT