News

Sentința în dosarul lui Sorin Oprescu, amânată. Magistrații discută schimbarea încadrării juridice

Așteptată joi, 16 decembrie, sentința în dosarul lui Sorin Oprescu a fost amânată. Judecătorii de la Curtea de Apel București discută schimbarea încadrării juridice a faptelor.
16.12.2021 | 15:30
Sentinta in dosarul lui Sorin Oprescu amanata Magistratii discuta schimbarea incadrarii juridice
ADVERTISEMENT

Joi, 16 decembrie, în ziua în care era așteptată decizia definitivă în cazul fostului edil al Capitalei, Sorin Oprescu, magistrații au decis să reia discuțiile în dosar. Curtea de Apel București (CAB) ia în calcul o posibilă schimbare a încadrării juridice a faptelor.

Judecătorii cer schimbarea încadrării juridice în dosarul lui Sorin Oprescu. Anunțul Curții de Apel

Judecătorii vor ca în cazul lui Oprescu și al celorlalți inculpați din dosar să se schimbe încadrarea juridică din infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, prevăzută de art. 367, Cod penal, în infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, în variantă agravată.

ADVERTISEMENT

”În temeiul art. 395, alin.1, Cod de procedură penală, în complet de divergenţă, repune cauza pe rol, pentru a pune în discuţie, din oficiu, în temeiul art. 386, alin.1, Cod de procedură penală, schimbarea încadrării juridice a unora dintre faptele penale reţinute prin rechizitoriu, astfel cum a fost îndreptat prin Ordonanţa din data de 1.II.2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, din Dosarul nr.181/P/2015: 1.

Cu privire la fiecare dintre apelanţii-intimaţi-inculpaţi Sorin-Mircea Oprescu, Bogdan-Cornel Popa, Cristian Stanca, Mircea-Octavian Constantinescu şi Romeo Albu, din infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, prevăzută de art. 367, Cod penal, în infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, în variantă agravată(…). Acordă termen la data de 7 ianuarie 2022”, se arată în minuta deciziei.

ADVERTISEMENT

În cursul acestei zile, Sorin Oprescu spera să afle verdictul final în acest dosar. Fostul edil a fost condamnat, în mai 2019, în primă instanţă, de Tribunalul Bucureşti, la 5 ani şi 4 luni închisoare cu executare.

Ce acuzații i se aduc lui Sorin Oprescu

Alături de acesta a mai fost condamnat Bogdan Popa (fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti şi ulterior al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane) la 13 ani şi 4 luni închisoare și Cristian Stanca (fost şofer al lui Oprescu) la 7 ani şi 8 luni. Alte condamnări în dosar:

ADVERTISEMENT
  • Mircea Octavian Constantinescu (fost director al Direcţiei economice din Primăria Generală) – 3 ani şi 4 luni cu executare;
  • Florin Şupeală (fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti) – 4 ani închisoare cu executare;
  • Ruxandra Avasiloae (fost director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti) – 2 ani şi 4 luni cu suspendare;
  • Claudiu Bengalici (administrator al unei societăţi comerciale) – 4 ani şi 4 luni cu executare.

Sorin Oprescu a fost trimis în judecată pe 20 noiembrie 2015 de procurorii DNA sub acuzațiile de luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat.

ADVERTISEMENT

Conform rechizitoriului DNA, finalul anului 2013, fostul prima general al Capitalei a condus un grup infracţional organizat, constituit de directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipalităţii.

Oprescu a fost reţinut, în septembrie 2015, după ce a primit mită 25.000 de euro de la patru denunţători. O parte din acești bani au fost găsiţi asupra sa în trafic, iar restul la reşedinţa de la Ciolpani.

Din motivarea instanței reiese că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat a înfiinţat în administraţia locală din municipiul Bucureşti un sistem prin care operatori economici care doreau să obţină contracte din partea instituţiilor publice trebuiau să remită o parte din venitul brut realizat din execuţia acelui contract, cu titlu de mită, factorilor de decizie din cadrul aparatului aflat în subordinea lui Oprescu.

ADVERTISEMENT