News

Sorin Oprescu va fi cercetat în stare de libertate. Va plăti o cauțiune de 5.000 de euro

Judecătorii Curții de Apel de la Atena au decis marți că Sorin Oprescu va fi cercetat în stare de libertate până la o decizie în urma căreia acesta ar putea fi extrădat în România.
31.05.2022 | 13:56
Sorin Oprescu va fi cercetat in stare de libertate Va plati o cautiune de 5000 de euro
Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, pleaca de la DNA dupa ce a fost audiat de procurorii DNA, luni, 26 octombrie 2015, Bucuresti. Procurorii DNA au extins ancheta in dosarul fostului primar. Foto: hepta.com
ADVERTISEMENT

Sorin Oprescu trebuie să se prezinte de două ori pe lună la o anumită secție de poliție din Atena, respectiv pe 5 și pe 6 iunie. De asemenea, el nu are voie să părăsească Grecia. Fostul primar al Capitalei trebuie să achite până miercuri o cauțiune în valoare de 5.000 de euro.

Când află Sorin Oprescu dacă va fi extrădat

În maximum 40 de zile, judecătorii vor decide dacă îl extrădează sau nu pe Sorin Oprescu în România. Luni, fostul edil al Capitalei a petrecut 6 ore în fața magistraților eleni. El trebuia să afle dacă va rămâne în arest, dar în cele din urmă, decizia a fost amânată pentru marți.

ADVERTISEMENT

Ieri, apărătorii lui Sorin Oprescu au încercat să le explice magistraților eleni faptul că fostul primar general ar fi avut un proces incorect în România,

De asemenea, apărătorii acestuia au punctat că în cazul clientului lor s-a pronunțat o condamnare foarte mare și nejustificată. Până la eliberarea de azi, Oprescu a petrecut 11 zile în penitenciarul de maximă siguranță Korydallos.

ADVERTISEMENT

Acolo a fost încarcerat după ce a fost prins de autoritățile elene într-un cartier select din Atena. Luni, în sala de judecată a fost prezent și fiul acestuia, Mircea Oprescu, care a venit din Austria pentru a-și susține părintele.

În presa centrală s-a scris că legislaţia din Grecia prevede că deţinuţii pot fi ţinuţi în arest preventiv doar 40 de zile. Prin urmare, dacă procesul despre extrădarea lui Oprescu nu se va încheia până atunci, fostul primar va fi liber.

ADVERTISEMENT

Pentru ce fapte a fost condamnat Oprescu

Amintim că Sorin Oprescu a fost condamnat fiind acuzat că în septembrie 2015 a primit, 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor. Conform procurorilor DNA,  banii ar fi provenit din acte de corupţie.

Inițial, în mai 2019, magistrații de la Tribunalul Bucureşti l-au condamnat pe Oprescu la 5 ani şi 4 luni închisoare, dar fostul primar al Bucureștiului a formulat apel. De asemenea, și procurorii DNA au atacat decizia, considerând că în cazul lui Oprescu era nevoie de o pedeapsă mai mare.

ADVERTISEMENT

Ulterior, la Curtea de Apel Bucureşti el a primit 10 ani şi 8 luni după ce judecătorii au aplicat forma agravantă a infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.

ADVERTISEMENT