News

Sorin Ovidiu Vîntu, 10 ani de închisoare. Pentru câte infracțiuni va sta după gratii

20.07.2019 | 20:50
Sorin Ovidiu Vintu 10 ani de inchisoare Pentru cate infractiuni va sta dupa gratii
Sorin Ovidiu Vîntu, condamnat la 10 ani de închisoare. Sursa foto: cotidianul.ro

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce i s-au contopit toate pedepsele primite între anii 2012 și 2018. Fostul patron al Realității TV și-a primit pedeapsa finală de la judecătorii Tribunalului București după cinci condamnări succesive dintre care, cele mai sonore, sunt cele din dosarele FNI și Petromservice.

Sorin Ovidiu Vîntu, 10 ani de închisoare după ce i s-au contopit pedepsele

Tribunalul București a contopit pedepsele și i-a dat și un spor, astfel încât acesta ar trebui să stea după gratii 10 ani. Cu toate acestea, Vîntu ar putea beneficia de o ieșire mai devreme din închisoare, asta deoarece a ispășit deja trei ani din pedeapsă, iar vârsta pe care o are, 63 de ani, ar cântări pentru o eventuală ieșire înainte de termen.

Conform legii actuale, controversatul om de afaceri ar putea ieși din pușcărie dacă va executa cel puțin jumătate din pedeapsă, adică măcar 5 ani de zile. Cel mai cunoscut dosar al lui Vîntu, de departe, este dosarul FNI. Fostul mogul al Realității a țepuit mulți români cu fondul de investiții, la câțiva ani după Revoluție.

Vîntu este celebru pentru dosarul FNI. Sursa foto: ziuaconstanța.ro

Controversatul dosar FNI

Omul de afaceri a profitat de naivitatea românilor care până nu de mult scăpaseră de comunism și au crezut în soluția miraculoasă propusă de acesta. FNI s-a prăbușit cu puțin timp înainte de anul 2000, an în care SOV a extras sume mari de bani (n.r.: sumele depuse de 300.000 de români) și a vândut compania care administra sumele impresionante, Gelsor, către Ioana Maria Vlas, numită de presa vremii mama FNI.

Vîntu a fost condamnat după 5 ani de procese la 3 ani cu executare, însă faptele se prescriseseră deja. Mama FNI, Ioana Maria Vlas, a fost condamnată pentru 20 de ani de închisoare, în luna octombrie 2005, însă favorizată de anumiți factori printre care vârsta și buna purtare în spatele gratiilor, a fost eliberată după doar 3 ani, în aprilie 2008.