News

Sorina Pintea, anunț despre introducerea coplății pentru serviciile medicale în unitățile de stat

04.04.2019 | 17:33
Sorina Pintea anunt despre introducerea coplatii pentru serviciile medicale in unitatile de stat
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a precizat, în cursul zilei de joi, că nu intenționează să introducă coplata pentru servicii medicale în unitățile de învățământ de stat. Precizările au fost făcute în cadrul discuțiilor în spațiul public în contextul proiectului de OUG în cazul modificării Legii 95/2006 care privește reforma în domeniul Sănătății. Acest proiect este încă în dezbatere. “Ministerul Sănătăţii nu intenţionează să introducă coplata pentru serviciile medicale acordate în unităţile sanitare de stat.” 

Sorina Pintea, despre introducerea coplății pentru serviciile medicale în unitățile de stat

Ministerul Sănătății a menționat joi că nu intenționează introducerea coplății pentru serviciile medicale în unităție sanitare de stat. Proiectul în cauză este pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătății.

ADVERTISEMENT

“Proiectul pus în dezbatere publică urmăreşte o abordare legislativă unitară, care este necesară pentru a da posibilitatea persoanelor asigurate în sistemul public de asigurări sociale de sănătate să beneficieze de servicii medicale la furnizorii privaţi aflaţi în contract cu CNAS, cu plata de către asigurat numai a diferenţei dintre tariful furnizorului privat şi cel suportat de CNAS, cu informarea şi acordul în prealabil al acestuia”, menţionează Ministerul Sănătății.

orina Pintea
Sorina Pintea, despre introducerea coplății pentru serviciile medicale în unitățile de stat

Ce prevede proiectul?

  • Persoanele asigurate vor avea posibilitatea să acceseze servicii medicale aferente spitalizării continue, ambulatoriului clinic de specialitate şi ambulatoriului paraclinic, la furnizorii privaţi de astfel de servicii, pentru care cu acordul informat şi prealabil vor plăti numai diferenţa dintre tariful practicat de furnizorul privat şi tariful decontat din FNUASS. Este de menţionat faptul că în costul unui serviciu medical sunt cuprinse cheltuielile cu manopera medicală, medicamentele, materialele sanitare, utilităţile şi alte cheltuieli indirecte.
  • Pentru furnizorii publici, din FNUASS, se decontează atât tariful serviciului medical, cât şi sumele pentru influenţele salariale, iar pentru furnizorii privaţi, se decontează numai tariful serviciului medical. Totodată, este de precizat şi faptul că pentru serviciile medicale acordate unui pacient român în străinătate (pentru situaţiile care nu sunt urgente şi pentru care pacientul a accesat în mod direct serviciul), din bugetul FNUASS se decontează serviciile la nivelul tarifelor din România.
ADVERTISEMENT