News
notix pixel id

Sorina Pintea ar vrea să existe vaccinuri compensate, pe lângă medicamente, pentru toți românii

30.09.2019 | 15:52
Sorina Pintea ar vrea să existe vaccinuri compensate, pe lângă medicamente, pentru toți românii
Sorina Pintea nu exclude posibilitatea de introducere de vaccinuri compensate, pe lângă medicamente. Sursa foto: dcmedical.ro

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat în cadrul unei dezbateri medicale că se gândește la introducerea de vaccinuri compensate, asemănător sistemului de medicamente compensate. Măsura ar fi una eficientă și ar preveni o serie de probleme de sănătate, mai ales că mulți români se feresc de vaccinuri ca efect al campaniei anti-vaccinare dusă de organizații obscure.

Vaccinuri compensate, o soluție luată în calcul de Sorina Pintea

Cu această măsură, de compensare a vaccinurilor, este de acord și Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Control și Supraveghere a Bolilor Transmisibile. Pistol spune că măsura a fost aplicată în câteva state, iar România ar putea lua acest exemplu, care ar ajuta foarte mult populația, dar și pe medici.

Ministrul Sănătății, dar și ceilalți participanți prezenți la dezbaterea „Vaccinarea, dimensiune strategică a politicilor de sănătate publică”, organizată de DC News, au spus că e nevoie de o strategie privind vaccinarea populației, e un sistem predictibil având în vedere faptul că tot mai mulți români se feresc de imunizare pentru că ascultă tot felul de teorii conspiraționiste.

sorina pintea despre vaccinuri compensate
Pintea susține că trebuie să avem un sistem de prevenție bine pus la punct cu privire la imunizarea populației. Sursa foto: dcmedical.ro

Doctor A. Rafila: „Dreptul de a fi vaccinat trebuie să îl aibă orice cetățean”

„Trebuie să ne gândim la o aliniere a legislaţiei din România la ceea ce se întâmplă în UE, unde vaccinurile reprezintă produse care sunt compensate într-o măsură mai mare sau mai mică de către sistemele de sănătate, pentru că dreptul de a fi vaccinat trebuie să îl aibă orice cetăţean, indiferent de vârstă, mai ales dacă discutăm de multe alte categorii cum sunt pacienţii cu boli cronice, din grupuri vulnerabile, care ar trebui să aibă acces, pentru care nu există un program dedicat şi care ar trebui să aibă acces la aceste produse biologice care previn bolile şi care cred că trebuie să fie la îndemâna tuturor”, a declarat Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Pentru ca vaccinurile să fie compensate ar trebui schimbată legislația în Parlament.  „Atunci când discutăm despre conceptul de sănătate publică prevenţia are un rol primordial, pentru că orice lucru pe care îl aducem în dezbatere – discutăm despre vaccinuri, discutăm de oncologice – ne duce cu gândul la nişte bugete pe care uneori le avem, uneori nu le avem, dar ca să le avem trebuie să pregătim foarte bine populaţia”, a declarat Sorina Pintea, conform dcmedical.ro.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 860. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri