Sorina Pintea, primele măsuri anunțate după crimele de la Săpoca: „Toți cei vinovați vor plăti”

Daniel Șuta   
în HotNews
18/08/2019, 19:49
Sorina Pintea, primele măsuri anunțate după crimele de la Săpoca: „Toți cei vinovați vor plăti”
Sorina Pintea a anunțat primele măsuri după crimele de la Săpoca. Sursa foto: libertatea.ro

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a ieșit cu declarații în această seară anunțând primele măsuri după crimele de la Săpoca. Ministrul s-a deplasat la Buzău pentru a afla de la fața locului ce s-a întâmplat. Pintea a mărturisit că a decis să trimită corpul de control pentru a efectua verificări în legătură cu felul în care a acționat personalul medical de acolo.

Sorina Pintea, despre crimele de la Săpoca: „Sunt lucruri încă de neexplicat”

Pintea a vorbit inclusiv despre plângeri penale declarând că are încredere în organele de anchetă și că nu va pleca de la Săpoca până nu va afla cu exactitate ce s-a întâmplat. Ministrul susține că sunt lucruri de neexplicat în legătură cu felul în care s-au comis atacurile de azi noapte și nu înțelege cum de pacientul respectiv a fost internat la propria cerere.

„Am trimis Corpul de control aici pentru a vedea exact ce s-a întâmplat. Am considerat că este mai bine să vin şi, împreună cu cei de la Corpul de control, să finalizăm în seara aceasta toate cercetările care ţin de Ministerul Sănătăţii, pentru a putea trage nişte concluzii şi a lua nişte măsuri urgente. Vă voi prezenta datele finale, nu plec de aici până nu finalizează Corpul de control raportul”, a declarat Sorina Pintea în această seară. Într-o postare anterioară de pe Facebook, Pintea a scris că „toți cei vinovați vor plăti”.

sorina pintea săpoca
4 persoane au murit în urma atacului de la Săpoca. Sursa foto: libertatea.ro

Ce s-a întâmplat în Spitalul Săpoca înainte de cele 4 crime

„Din păcate, aşa cum am precizat, s-a produs un lung şir de eroari umane şi reiterez ideea că tragedia putea fi evitată. Am spus că suntem sistemul şi fiecare să respecte ce e în fişa postului. De exemplu, se arată în fişa asistentei medicale că nu se lasă la îndemâna pacienţilor obiecte contondente, stativul nu trebuia să rămână niciodată într-un salon cu proleme psihice. Sunt lucruri încă de neexplicat, vom vedea exact ce s-a întâmplat, vreau să vă spun că se verifică fiecare aspect în parte, inclusiv fişa postului personalului medical”, a mai spus Pintea în ieșirea pe care a avut-o azi.

“La 1.45 în noaptea de sâmbătă spre duminică a fost internat un bărbat, tot cu etilism, pus în pat cu Lungu Ştefan, în condiţiile în care mai erau paturi libere. A fost pus în salonul 206, era la îndemână şi atunci poate şi-au spus <>. Doi oameni au fost puşi în acelaşi pat, în condiţiile în care erau paturi libere. Nota explicativă arată că doamna doctor spunea că în salonul cu supraveghere era multă lume. Mai era un pavilion la vilă, acolo se plăteşte legal 20 de lei pe zi, dar nu cred că era o problemă dacă era ţinut o noapte. În foaia de tratament medicul a consemnat că trebuie să fie sedat. În foaia de observaţie apare un formular în care asistenta notează ora la care administrează tratamentul şi ce tratament administrează. Asistenta spune că a administrat tratamentul, dar în foaie nu apare consemnat’, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Reamintim faptul că un bărbat a atacat aseară mai multe persoane cu un stativ pentru perfuzii. Patru persoane au decedat și alte 9 au fost grav rănite. Răniții au fost transportați la patru spitale din București, iar decizia a fost luată în ultimul moment de ministrul Sănătății.

Închide ×