News

Sorina Pintea schimbă legea vaccinării! „Este nevoie să avem inclus cuvântul obligativitate”

15.05.2019 | 09:20
Sorina Pintea schimba legea vaccinarii Este nevoie sa avem inclus cuvantul obligativitate

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea își dorește să schimbe legea vaccinării! Aceasta a precizat că e nevoie de un consens pentru adoptarea imediată a legii, pentru că documentul va afecta în cele din urmă starea de sănătate a populației. Mai mult de atât, pentru prima oară, ministrul a declarat că este imperios necesar ca noua lege să stabilească obligativitatea vaccinării, şi nu a informării, în caz contrar problema nefiind rezolvată.

Sorina Pintea schimbă legea vaccinării!

Chestionată asupra problemei, Sorina Pintea a recunoscut că durează destul de mult dezbaterea şi adoptarea Legii. ”Pentru a putea adopta o astfel de lege este nevoie de consens, este o lege care va afecta sănătatea publică. Deocamdată, însă, în Comisia de sănătate există multe discuţii. Părerea mea personală, pe care o voi exprima public peste tot, este că e nevoie să avem în lege cuvântul obligativitate, pentru că, dacă nu avem această sintagmă, nu am rezolvat problema. Discuţiile sunt între obligativitatea vaccinării şi obligativitatea informării”, a spus ministrul Sănătății.

Cu toate acestea, Sorina Pintea a precizat că nu neapărat lipsa legii a dus la decesul copiilor care nu au fost vaccinați. De altfel, ministrul a explicat că în prezent există o campanie de vaccinare, dar aceasta se desfășoară pe zone. ”Dacă nu facem acest tip de campanii în acele zone, nu va conta că avem sau nu Legea vaccinării. Pentru aceşti oameni nu contează dacă există sau nu Legea vaccinării. Ei nu au acces la media, nu sunt înscrişi pe listele medicilor de familie, nu i-a căutat nimeni până la un moment dat. Nu au murit din cauza Legii vaccinării”, a adăugat Sorina Pintea.

Sorina Pintea schimbă legea vaccinării! Vaccin
Sorina Pintea își dorește ca schema vaccinării să devină obligatorie. Ferrari Press Agency

Ce presupune noua lege a vaccinării

Ministrul Sănătății nu a ezitat și a declarat că cel mai mult rău îl fac campaniile antivaccinare pe care le desfășoară anumite organizaţii. De remarcat că Plenul Senatului a adoptat în urmă cu doi ani de zile, cu 99 de voturi ”pentru” şi o abţinere proiectul de lege al Guvernului privind vaccinarea obligatorie . În actul normativ este stipulată clar şi o sancţiune pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor. Aceasta poate merge de la avertisment până la amenzi de 10.000 de lei.

În acest moment, forul decizional este Camera Deputaţilor. Tot în proiect este specificat ca la înscrierea în unităţile de învăţământ să fie solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, devine obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizaţi.