Drumul Apusenilor este cel mai nou traseu montan, deschis de curând, în ziua de 30 octombrie. Are o lungime de 81 de kilometri și poate concura cu faimosul Transfăgărășan. A fost realizat din fonduri europene și face legătura cu zone turistice din țară.
Încă de acum 7 ani s-a început construcția Drumului Apusenilor și ar fi trebuit să fie finalizat în această vară, în luna august. Astfel, turiștii s-ar fi putut bucura mai rapid de priveliști de-a dreptul spectaculoase. Traseul este caracterizat de peisaje montane, forestiere, rustice și de câmpie, desprinse parcă din povești.
Drumul Apusenilor este ideal celor care vor să admire mai mult de natura și toamna. Traseul leagă județul Bihor de județul Cluj și are ca obiective turistice: Stâna de Vașe cu Izvorul Minunilor, Cascada Vălul Miresei, Cascada Iadolina, zona Coada Lacului, Șuncuiuș, Bratca, Bulz sau Defileul Crișului Repede.
”Acest drum face legătura între Defileul Crişului Repede, o zonă turistică importantă a judeţului Bihor, şi Ţara Beiuşului, zona Munţilor Apuseni, punând în valoare importante obiective turistice de pe traseu: de la Stâna de vale cu Izvorul Minunilor, la Cascada Vălul Miresei, Cascada Iadolina, zona Coada Lacului cu meleagurile Remeţi, în plină dezvoltare şi Defileul Crişului Repede cu Vadu Crişului, Şuncuiuş, Bratca, Bulz.
Este un proiect care ajută la dezvoltarea acestei zone şi face legătura dintre judeţul Bihor şi judeţul Cluj, în zona Barajului Valea Drăganului ”, a explicat pentru Agerpres, vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan.
Suma integrală care s-a achitat pentru realizarea Drumului Apusenilor a fost de 182 de milioane de lei, bani obținuți prin Programul Operațional Regional, 2014-2020. Lucrările s-au efectuat de către o asociere de firme, conduse de compania Drumuri Orășenești SA.
”Domnul Cornel Popa a fost cel care a iniţiat acest proiect şi care a realizat studiul de fezabilitate. De asemenea, a fost prezent şi domnul Pasztor Sandor, preşedintele CJ Bihor în perioada 2016 – 2020, când s-au continuat demersurile pentru realizarea acestui proiect, depunerea cererii de finanţare, proiectul tehnic, s-a realizat licitaţia pentru execuţie.
Noi am preluat apoi acest proiect, am insistat ca lucrările să se execute într-un ritm şi la o calitate cât mai corespunzătoare şi astăzi suntem în situaţia fericită în care proiectul este realizat”, a mai detaliat vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan.
Autoritățile speră ca prin inaugurarea noului traseu să crească și mai mult sectorul turistic al țării, caracterizând Drumul Apusenilor ”foarte spectaculos, cu un imens potenţial turistic, care traversează una dintre cele mai atractive zone din Munţii Apuseni”, a transmis și Alin Tișe, președintele CJ Cluj.