Șoseaua din România pe care trebuie să mergi măcar o dată în viață. Leagă două zone montane spectaculoase și traversează sate de poveste. Conducătorii auto care trec pe aici nu trebuie să mai ocolească prin orașele din apropiere.
Drumul din România pe care trebuie să te plimbi cel puțin o dată. Unește două regiuni montane superbe și trece prin sate vechi, cu o istorie lungă în spate. A fost amenajat în Ținutul Pădurenilor din județul Hunedoara.
Are o distanță de 40 kilometri și leagă satele Poiana Răchițelii și Feregi din comuna Cerbăl. A fost inaugurat în luna iulie, la timp pentru Festivalul plăcintelor pădurenești, unde au luat parte foarte mulți oameni.
„Drumul dintre Feregi și Poiana Răchițelii este acum accesibil pentru toată lumea. Pentru cei care doresc să participe la Festivalul plăcintelor pădurenești, accesul este mult mai facil”, a declarat primarul Mircea Claudiu Costa, pentru adevarul.ro.
Se numește Drumul Feregi și străbate pădurea de fag și molid. Calea este aflată la aproape 1.000 de metri altitudine, fiind asfaltată. De acum înainte șoferii nu vor mai ocoli 80 de kiloemtri prin Hunedoara și Deva.
Investiţia are o valoare de aproximativ 6,5 milioane de lei. Aceasta este finanţată de Consiliul Judeţean Hunedoara. Lucrările au luat în calcul modernizarea părţii carosabile, asigurarea scurgerii şi evacuarea apelor, precum și amenajarea intersecţiilor cu drumurile laterale, trasarea marcajului longitudinal şi montajul indicatoarelor rutiere.
Ținutul Pădurenilor reprezintă o regiune etnografică și geografică distinctă din vestul țării noastre. Se află în Munții Poiana Ruscă și cuprinde aproape 40 de sate și cătune, majoritatea fiind înființate în secolele trecute pe culmile munților.
Această cale a drumului județean din Hunedoara (708 D) face posibilă conectarea satelor de pe culmile Munților Poiana Ruscă. De acum înainte turiștii pot călători prin cele două localități din Ținutul Pădurenilor pe ruta directă.
Pe lângă aerul curat și natura înconjurătoare pe Drumul Feregi sunt și multe obiective turistice care nu trebuie ratate de cei care ajung în această zonă. Aici se găsesc satele arhaice ale pădurenilor Arănieș, Ulm, Cerbăl, Socet și Poiana Răchițelii. Acesta din urmă e la peste 1.000 de metri altitudine.
Călătorii pot merge în Valea Mureșului, pe drumul forestier spre Ferei, în Poienița Tomii. De asemenea, pot admira Muncelu Mic sau pot merge în Vețel și Deva. Cetatea Deva, construită în secolul al XIII-lea și atestată documentar la 1269, nu trebuie trecută cu vederea.