News

Diana Șoșoacă și Raed Arafat au ajuns să se judece la Curtea de Apel București. Care este miza procesului

Senatoarea Diana Șoșoacă și Raed Arafat au fost mai mereu pe poziții diametral opuse privind politica de sănătate publică. În prezent, avocata l-a dat în judecată pe șeful DSU, contestând și o amendă de mii de lei.
15.03.2022 | 10:07
Diana Sosoaca si Raed Arafat au ajuns sa se judece la Curtea de Apel Bucuresti Care este miza procesului
Senatoarea Diana Șoșoacă l-a dat în judecată pe Raed Arafat, după ce fusese amendată cu 5.000 de lei pentru afirmații defăimătoare la adresa acestuia
ADVERTISEMENT

La începutul acestui an, senatoarea Diana Șoșoacă a fost amendată cu 5.000 de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru afirmații jignitoare la adresa lui Raed Arafat, șeful Departementului pentru SItuații de Urgență.

Diana Șoșoacă și Raed Arafat au proces la Curtea de Apel București

Astfel, colegiul director al CNCD a decis că afirmațiile ”de ce nu se duce domnul Raed Arafat în țara lui de baștină”, ”vorbește despre dânsul la persoana a III-a, probabil că i se trage din limba țării sale natale”, ”nu știu cum domnul Raed Arafat și-a luat examenul de cetățenie” și ”trădătorii nu au ce căuta în România” constituie faptă de discriminare.

ADVERTISEMENT

Amenda contravențională de 5.000 de lei care i-a fost aplicată Dianei Șoșoacă de către CNCD a fost dată în baza unei hotărâri luate cu majoritate de voturi, 8 la 1, așa cum amintea comunicatul oficial al instituției condusă de Csaba Asztalos.

”James Baldwin spunea: «Nu tot ceea ce este înfruntat poate fi schimbat, dar nimic nu poate fi schimbat pană nu este înfruntat». Rasismul şi xenofobia reprezintă o boală terminală a unei societăţi şi trebuie înfruntate şi învinse înainte ca ele să devină o parte din „normalitatea” în care trăim. 

ADVERTISEMENT

Diana Șoșoacă nu vrea să achite amenda de 5.000 de lei

”Astfel de afirmaţii, indiferent cui sunt ele adresate, nu trebuie tolerate într-o societate democratică a secolului 21. Istoria ne-a arătat ce poate face rasismul, xenofobia şi îndemnul la ură, astfel încât este obligaţia noastră să reacţionăm de îndată dacă nu vrem ca istoria să se repete”, a transmis Raed Arafat după pronunțarea deciziei CNCD în cazul Dianei Șoșoacă.

Evident, Diana Șoșoacă nu a fost de acord cu sancțiunea, anunțând încă de atunci că o va contesta. Potrivit FANATIK, pe 28 februarie anul curent, la Curtea de Apel București a fost înregistrat procesul deschis de senatoare împotriva lui Raed Arafat și a Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care au rolul de ”pârâți”.

ADVERTISEMENT

Instanța nu a stabilit încă primul termen al procesului care are ca obiect ”anulare act administrativ”. De altfel, acesta nu este singurul proces deschis de Diana Șoșoacă, senatoarea având pe rol o mulțime de alte cauze, inclusiv contestarea mai multor amenzi primite în pandemie, când a refuzat să poarte masca de protecție.

Diana Șoșoacă și soțul ei, scandal uriaș cu jurnaliștii de la Rai Uno

Un caz cu conotații internaționale care a avut-o în centru pe Diana Șoșoacă s-a petrecut la începutul lunii decembrie 2021, atunci când realizarea unui interviu pentru postul italian Rai Uno s-a lăsat cu un veritabil scandal între avocată și jurnaliștii străini.

ADVERTISEMENT

Deranjată de atitudinea ziariștilor italieni, Șoșoacă a sunat la 112 și i-a reclamat pe aceștia, acuzându-i de înscenare și de faptul că au încercat să-i ”planteze” droguri sau chiar aparatură de înregistrare în cabinetul ei parlamentar.

După ce autoritățile italiene au cerut explicații oficiale guvernului Ciucă pentru incident, un polițist care susține că a fost agresat cu acea ocazie de Silvestru Șoșoacă, soțul senatoarei, l-a dat în judecată pe partenerul de viață al avocatei.

De menționat și faptul că, pe 17 decembrie 2021, Curtea de Apel București a dat un prim verdict în procesul deschis de Diana Șoșoacă împotriva Senatului, care o sancționase în primăvara anului trecut cu avertisment scris. Atunci, Șoșoacă a obținut în primă instanță anularea hotărârii Senatului.

ADVERTISEMENT