Alegeri 2024

Șoșoacă propune prezidențialele la 10-24 noiembrie și parlamentarele la 8 decembrie

Diana Șoșoacă i-a propus lui Marcel Ciolacu ca prezidențialele să fie la 10-24 noiembrie iar parlamentarele la 8 decembrie
01.07.2024 | 21:13
Sosoaca propune prezidentialele la 1024 noiembrie si parlamentarele la 8 decembrie
Diana Șoșoacă, la consultările de luni cu Marcel Ciolacu / Foto: captură, Guvernul României
ADVERTISEMENT

Diana Șoșoacă, președintele SOS România, a avut, luni, consultări cu premierul Marcel Ciolacu cu privire la calendarul alegerilor prezidențiale. Șoșoacă a declarat că i-a propus liderului PSD ca data primului tur să fie 10 noiembrie, data turului doi să fie 24 noiembrie, în timp ce pentru alegerile legislative a propus data de 8 decembrie.

„Hai să zămislim un preşedinte pentru România”

Diana Șoșoacă, peședinta SOS România a declarat, luni, după consultările cu premierul Marcel Ciolacu cu privire la calendarul alegerilor prezidențiale, că i-a propus acestuia ca 10 noiembrie să fie data primului tur de scrutin, 24 noiembrie data celui de-al doilea tur de scrutin, în timp ce pentru alegerile parlamentare a propus să fie organizate la 8 decembrie.

ADVERTISEMENT

„Am solicitat, din punctul nostru de vedere, pentru a se respecta Constituţia României, să se facă 10 noiembrie şi 24 noiembrie – alegerile prezidenţiale şi 8 decembrie parlamentare, sau efectiv 10 – parlamentarele, 24 – primul tur, 8 – al doilea tur. Văd ca le-au plăcut datele acestea că sunt duminici, pică exact ca în urmă cu 5 ani, 10 şi 24, iar 8 (decembrie) le-am spus, cred că nu ştiţi ce este. Este ziua Constituţiei României şi Sfânta Zămislire. Aşa că hai să zămislim un preşedinte pentru România care să respecte Constituţia şi să o facă superioară, aşa cum este ea de fapt şi cum a fost gândită, tuturor instituţiilor europene”, a declarat Diana Șoșoacă.

„Asta a venit de la premier, i-au solicitat probabil cei de la PNL”

Președinta SOS România a mai spus că premierul Marcel Ciolacu i-a transmis că ar exista și varianta comasării alegerilor legislative cu alegerile prezidențiale, spunând că ea a înțeles că în cadrul coaliției PSD-PNL sunt luate în calcul toate variantele posibile.

ADVERTISEMENT

„Premierul mi-a spus care sunt opiniile dânsului, există şi posibilitatea comasării alegerilor într-un anumit tur, ori turul unu, ori turul doi cu alegerile parlamentare, asta a venit de la premier, pentru că i-au solicitat probabil cei de la PNL. Am înţeles că sunt discuţii în coaliţie şi sunt luate absolut toate variantele posibile în calcul. Evident că în acel moment am făcut o argumentaţie juridică, constituţională, pe cele două decizii, din 2012 şi 2024, cu privire la comasarea alegerilor şi am spus că sunt neconstituţionale. Ni s-a invocat faptul că pe noi ne-ar avantaja. Pe mine nu mă poate avantaja încălcarea legii şi încălcarea Constituţiei. Pe mine aceste lucruri mă deranjează grav şi a fost o luptă continuă în aceşti ani, şi ca avocat înainte, pentru a implementa Constituţia ca fiind superioară tuturor directivelor şi regulamentelor”, a spus Șoșoacă.

Premierul Marcel Ciolacu are consultări, luni şi marţi, cu partidele politice pe tema calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an. Marți, consultările vor avea loc cu REPER și Forța Dreptei. Din partea executivului, alături de Marcel Ciolacu, la aceste discuții vor participa și viceprim-ministrul Marian Neacșu și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin  Predoiu.

ADVERTISEMENT