News

Noi dovezi în cazul sopranei Maria Macsim! Varianta unei morți accidentale, pusă sub semnul întrebării. Soțul artistei solicită acces la dosarul ei medical

La mai bine de un an de la moartea sopranei Maria Macsim Nicoară, soțul artistei susține că nu a avut acces la dosarul medical al acesteia. El a cerut ca instanța să oblige spitalul să-i elibereze documentele.
18.02.2022 | 18:14
Noi dovezi in cazul sopranei Maria Macsim Varianta unei morti accidentale pusa sub semnul intrebarii Sotul artistei solicita acces la dosarul ei medical
Misterul morții sopranei Maria Macsim Nicoară a rămas neelucidat / Colaj: FANATIK
ADVERTISEMENT

Codrin Constantin Nicoară, soțul mezzosopranei Maria Macsim, încearcă de mai bine de un an să intre în posesia dosarului medical al fostei sale partenere de viață. Artista a încetat din viață în noaptea de 23 spre 24 decembrie 2020, după ce în luna mai a aceluiași an a suferit un accident și a căzut pe scările casei în care locuia.

Moartea Mariei Macsim Nicoară rămâne, în continuare, învăluită în mister, anchetatorii nereușind să afle dacă accidentul casnic în urma căruia soprana a intrat în comă a fost sau nu provocat.

ADVERTISEMENT

Soțul sopranei nu știe ce s-a întâmplat cu Maria Macsim în spital

În acest context, soțul artistei a solicitat acces la fișa medicală a soției sale, de la Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași. Pentru că solicitările sale au rămas fără răspuns, el s-a adresat instanței, dosarul aflându-se în prezent pe rolul Tribunalului Iași.

”Mai precizează reclamantul că a solicitat în mai multe rânduri în scris informații cu privire la starea de sănătate a soției sale, pe perioada internării acesteia, fără a-i fi furnizate informații sau înscrisuri medicale. Învederează și faptul că, în calitate de soț, nu i-a fost niciodată solicitat consimțământul în condițiile în care soția sa nu putea comunica (eficient), fiind internată în cadrul unității spitalicești”, se arată în solicitarea pe care soțul Mariei Macsim a depus-o în instanță.

ADVERTISEMENT

Codrin Constantin Nicoară a subliniat că soția lui nu menționase, la internare, nici un alt nume al unui membru al familiei care să aibă acces la dosarul medical și care să fie ținut la curent cu starea femeii.

Spitalul a comunicat doar cu sora sopranei

De cealaltă parte, reprezentanții unității medicale susțin că bărbatul nu are dreptul de acces la informații personale legate de situația medicală a soției decedate pentru că instanța a numit un curator, în persoana surorii femeii.

ADVERTISEMENT

”Prin întâmpinarea formulată, pârâtul a solicitat respingerea acțiunii ca nefondată, arătând că la data decesului numitei Maria Nicoară Macsim interesele acesteia erau reprezentate de către un curator, numit prin Încheierea finală nr. 2180/2020 dată de Judecătoria Iași în dosarul nr. …/245/2020. Apreciază pârâtul că numirea unui curator, o altă persoană decât reclamantul, răspunde la toate nelămuririle legate de întâietatea la care avea pretenția reclamantul în ceea ce privește detaliile legate de spitalizarea și externarea pacientei”, arată reprezentanții spitalului.

Cele două părți se vor întâlni în instanță pe data de 24 februarie 2022.

Dosarul de omor s-ar putea redeschide în martie

La începutul lunii martie este așteptată însă o decizie extrem de importantă. Atunci, judecătorii trebuie să se pronunțe în legătură cu cererea surorii Mariei Macsim de redeschidere a dosarului penal pe numele lui Codrin Constantin Nicoară pentru omor. Acesta a fost clasat în toamna anului 2021 din lipsă de probe. Conform unor surse judiciare, avocatul familiei sopranei ar fi reușit să aducă probe noi în dosar care să probeze faptul că moartea artistei nu a survenit în urma unui accident domestic.

ADVERTISEMENT

Conform scenariului înaintat de soțul sopranei, femeia ar fi căzut pe scări după ce ar fi consumat o cantitate mare de alcool, în ziua tragediei.

„Au consumat alcool, nu o cantitate mare. Apoi ea a căzut pe scări, i s-a făcut rău. Au crezut (amândoi, n.r.) că îi este rău de la alcool, de asta nu au sunat la ambulanţă. Abia după câteva ore au sunat la 112, când au observat că este în stare critică. Ei se certau, dar nimic în afara certurilor de familie pe care oricine le are“, a spus Andrei Horga, avocatul soţului sopranei, imediat după accident.

Pentru că nu a sunat imediat la ambulanță, soțul sopranei a fost trimis în judecată sub acuzația de ”lăsare fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate”, într-un dosar întocmit de procurori la cererea rudelor victimei.

Într-un alt proces aflat pe rolul instanței, Codrin Constantin Nicoară a cerut deschiderea succesiunii și ieșirea din indiviziune în ceea ce privește averea fostei sale soții. În acest dosar, fostul partener de viață al mezzosopranei a chemat la tribunal toate rudele de gradul I ale Mariei Macsim Nicoară.

ADVERTISEMENT