News

Soția lui Dan Tesloianu, medicul acuzat că folosea stimulatoare extrase din cadavre, a fost dată în judecată de spitalul unde lucrează. Cum s-a încheiat totul

Anda, soția lui Dan Tesloianu, este medic pneumolog coordonator la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iași, instituție care a dat-o în judecată.
25.02.2023 | 08:30
Sotia lui Dan Tesloianu medicul acuzat ca folosea stimulatoare extrase din cadavre a fost data in judecata de spitalul unde lucreaza Cum sa incheiat totul
Dan Tesloianu este cercetat de procurori în dosarul stimulatoarelor cardiace, dar și soția sa, medic la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași, a avut probleme în justiție Colaj: FANATIK Sursa foto: captură Youtube, pneumo-iasi.ro
ADVERTISEMENT

Medicul Dan Tesloianu a fost arestat preventiv sâmbăta trecută, pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat că implanta pacienților săi de la Spitalul “Sfântul Spiridon” din Iași stimulatoare cardiace extrase din cadavre. Dan Tesloianu este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată, complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente și luare de mită.

Soția lui Dan Tesloianu a fost obligată să plătească daune materiale

Potrivit anchetatorilor, Dan Tesloianu „sau medici din subordine, la solicitarea acestuia, au alterat mai multe înscrisuri” prin care falsificau acordul pacienților pentru implantarea unor dispozitive medicale refolosite. Rețeaua condusă de Tesloianu a fost dată în vileag după o plângere făcută de Spitalul “Sfântul Spiridon” către Ministerul Sănătății, în iulie 2022, în care se reclamau decontări fictive, stocuri care nu corespundeau cu realitatea și folosirea unor „dispozitive recuperate de la pacienții decedați sau din donații”.

ADVERTISEMENT

Și soția lui Dan Tesloianu, Anda, care este medic coordonator la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iași, a avut probleme cu instituția pentru care lucrează. Pe 6 iunie 2018 a fost înregistrat un dosar la Tribunalul Iași, conform informațiilor de pe portalul instanțelor de judecată, consultat de FANATIK,  în care Anda Tesloianu figurează ca pârât, alături de o asistentă șefă, C.A.L., iar reclamant figurează Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iași.

Materia dosarului este „litigii de muncă”, iar obiectul acestuia este „acțiune în răspundere delictuală”. Totul a pornit în decembrie 2015, când la o inventariere a produselor din spital s-a constatat că lipsesc două notebook-uri ce se aflau în gestiunea asistentei șefe, dar care le predase pentru utilizare, sub semnătură, Andei Tesloianu. În cele două notebook-uri se aflau stocate date medicale ale pacienților. De-abia după doi ani, pe 14 iulie 2020, judecătorii au admis acțiunea formulată de spital împotriva Andei Tesloianu, dar nu și împotriva asistentei șefe, C.A.L.

ADVERTISEMENT

„Admite acţiunea formulată de către reclamantul Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi în contradictoriu cu pârâta Tesloianu Anda. Obligă pârâta Tesloianu Anda la plata către reclamant a sumei de 1.466 lei reprezentând daune materiale”, se arată în hotărârea judecătorilor. Asistenta șefă a făcut apel, solicitând ca Anda Tesloianu și spitalul să plătească contravaloarea notebook-urilor dispărute.

Bunurile dispărute se aflau în gestiunea și răspunderea Andei Tesloianu

Astfel, dosarul a fost mutat la Curtea de Apel Iași, fiind înregistrat pe 4 februarie 2021. „Obiectul prezentei cauze îl constituie cererea prin care reclamantul a solicitat, în contradictoriu cu pârâtele, obligarea pârâtelor la plata sumei de 1.466 lei reprezentând valoarea de înlocuire a două notebook-uri Fujitsu ce aparțineau spitalului și care au fost constatate lipsă la inventarierea din 31.12.2015, deși se aflau în gestiunea salariatei C.A.L. și erau predate spre utilizare, sub semnătura, salariatei T.A. (conform Procesului-verbal de predare-primire nr. _____/22.11.2010)”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

ADVERTISEMENT

“Instanța reține că cele două notebook-uri Fujitsu au intrat în patrimoniul spitalului reclamant în anul 2010 în baza unui contract de finanțare/proiect european și au fost încredințate scriptic pârâtei C.A.L. Aceste bunuri au fost folosite și depozitate în Cabinetul medici, etaj 3, fiind în gestiunea „de fapt” a pârâtei T.A., astfel cum rezultă din Lista de inventariere din data de 31.12.2015. Cu privire la momentul și locul de unde au dispărut cele două bunuri, instanța reține ca fiind veridică relatarea pârâtei C.A.L. care arată că sfârșitul lunii noiembrie 2015, pentru efectuarea unor lucrări de igienizare la cabinetul medici, din acest cabinet au fost mutate temporar în incinta salonului 18. Notebook-urile au dispărut în intervalul 20-23.11.2015”, se arată în dosar.

„Instanța reține că reclamantul nu a probat în nici un fel faptul că pârâta C.A.L. a fost încunoștiințată că din sectorul unde avea gestiunea au fost scoase bunuri și unde/în ce condiții au fost depozitate acestea, astfel cum rezultă și din cele relatate de pârâta T.A. Pentru aceste motive, instanța reține că odată cu mutarea celor două notebook-uri din locul în care au fost inventariate (Secția 1 a spitalului reclamant) a încetat gestiunea solidară a celor două pârâte cu privire la bunurile în discuție, ele rămânând în gestiunea și răspunderea gestionarului T.A.”, au argumentat judecătorii.”, au notat judecătorii.

ADVERTISEMENT

Soția lui Dan Tesloianu are un salariu lunar de 3.600 euro

„Instanța reține că ambele pârâte sunt angajatele spitalului reclamant și că există un prejudiciu cauzat patrimoniului reclamantului, prin ieșirea din patrimoniu a celor două notebook-uri. Instanța reține că fapta culpabilă săvârșită de pârâta T.A. constă în fapta omisivă de a nu fi efectuat o notă de transfer fizic/ relocare cu privire la mutarea bunurilor pe care le avea în gestiune, faptă ce are drept consecință imposibilitatea stabilirii exacte a momentului și locului dispariției celor două bunuri, forma de vinovăție fiind cea a neglijenței recunoscute în forma negării atribuțiilor de supraveghere a respectivelor bunuri”, se mai scrie în dosar.

Pe 18 mai 2021, instanța a respins apelul formulat de asistenta șefă: “Admite excepţia lipsei de interes în formularea apelului. Respinge cererea de apel formulată de apelanta C. A. L. împotriva sentinţei civile nr. 825/14.07.2020 pronunţată de Tribunalului Iaşi ca fiind formulată de o persoană ce nu justifică interes legitim. Definitivă”. Chiar dacă a fost dată în judecată de spital, Anda Tesloianu a rămas angajata acestuia.

Soția lui Dan Tesloianu lucrează ca medic primar pneumolog în cadrul Secției 1 de Pneumologie, fiind  coordonator al secției, cu competențe în Bronhologie și Somnologie. Conform ultimei declarații de avere, depusă în iunie 2022, Anda Tesloianu a avut un venit anual de 215.589 lei încasat prin contract de muncă cu Spitalul Clinic De Pneumoftiziologie Iași, ceea ce înseamnă că a primit un salariu lunar de 17.965,75 lei (aproximativ 3.600 euro).

ADVERTISEMENT