Life

Soția lui Mircea Cărtărescu, adevărul despre respingerea scriitorului de către Academia Română: „El nu știe nimic”

Mircea Cărtărescu ar fi fost respins de Academia Română, la o ședință care a avut loc pe 2 februarie. Soția scriitorului a reacționat pentru FANATIK!
06.02.2023 | 12:15
Sotia lui Mircea Cartarescu adevarul despre respingerea scriitorului de catre Academia Romana El nu stie nimic
Mircea Cărtărescu și soția, Ioana Nicolae. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Mircea Cărtărescu ar fi fost respins de Academia Română, marele scriitor român fiind, aparent, propus să facă parte din această instituție.

Adevărul despre refuzul Academiei Române de a-l accepta pe Mircea Cărtărescu în rândurile sale

Informația, publicată de site-ul cotidianul.ro, a trezit câteva semne de întrebare. Potrivit paginii web menționate, Academia Română ar fi refuzat să îl accepte pe Cărtărescu în rândurile sale, având doar două voturi din cele necesare ca să devină membru.

ADVERTISEMENT

Ședința ar fi avut loc joi, 2 februarie 2023, la Secția de Filolofie a Academiei Române. Mai multe personalități marcante ale culturii ar fi fost puse în discuție, în ideea de a deveni membri ai Academiei. Printre aceste nume s-ar fi aflat și cel al autorului romanului „Orbitor”.

Contactată de FANATIK, soția scriitorului, Ioana Nicolae, a declarat că această informație nu a ajuns și la urechile lui Cărtărescu. Apoi, și Academia Română, prin vocea lui Ioan Aurel Pop a dezmințit această veste.

ADVERTISEMENT

Soția lui Cărtărescu, pentru FANATIK: „Nu are această informație”

„El nu știe nimic legat de acest subiect. Nu are această informație. Cred că ar trebui să scotociți în altă parte. El nu are ce să spună legat de acest subiect”, a declarat Ioana Nicolae pentru FANATIK.

 

La câteva ore după ce această informație a început să se răspândească, președintele Academiei Române a spus că nu a existat această propunere. Așadar, ar fi vorba despre un fake-news.

ADVERTISEMENT

Președintele Academiei Române neagă știrea

„Scriitorul Mircea Cărtărescu nu a ajuns niciodată să fie votat în adunarea generală. Acest lucru depinde foarte mult de secție, iar dacă în secție se obține un vot majoritar care să înseamnă două treimi, adică în loc de două voturi să fie cinci, atunci se înaintează biroului prezidiului și poate ajunge în adunarea generală acea propunere. (…)

Vom avea o nouă sesiune de alegeri abia la sfârșitul lunii februarie, iar secțiile au propriile lor ritmuri de propuneri, primesc dosare, le discută, e o chestie laborioasă. Uneori, candidații sunt chemați în fața secției să-și prezinte lucrările științifice sau creațiile, dacă e vorba de scriitori, muzicieni, etc.“, a reacționat Ioan Aurel Pop pentru dcnews.ro.

ADVERTISEMENT

Conform site-ului Academiei Române, selectarea membrilor unei secții din cadrul instituției se face în urma unui vot secret. Practic, se stabilește o listă scurtă de candidați eligibili, iar personalitățile care fac parte din acea secție votează.

Scriitorul a criticat în trecut felul în care se fac numirile la Academia Română

Relația scriitorului Mircea Cărtărescu cu Academia Română a fost umbrită de-a lungul ultimilor ani de niște declarații pe care omul de cultură le-a făcut. Acesta a constatat că o serie de persoane care ar merita să facă parte din instituție nu se regăsesc. Într-o postare făcută în anul 2016, Cărtărescu a aruncat câteva săgeți Academiei.

Acesta s-a arătat nedumerit de felul în care s-au făcut numirile în Academie în ultimii 25 de ani.

„Aflu că patriarhii României culturale, Neagu Djuvara şi Mihai Şora, nu sunt academicieni. Cum nu sunt nici Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu. Atunci cine, Doamne iartă-mă, e în Academie? Cine-a făcut primirile în ultimii 25 de ani, şi pe ce criterii? Nu cumva cineva a lăsat să intre în acest for toată intelighenţia pesedistă, naţionalistă şi anti-occidentală? Mă-ntreb şi eu aşa. Până la urmă, cine controlează Academia Română?”, spunea Mircea Cărtărescu acum 7 ani, într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook.

 

ADVERTISEMENT