News

Soția lui Navalnîi devine o figură politică și preia ștafeta fostului opozant. „Putin l-a omorât pe soțul meu, voi continua munca lui Alexei”

Iulia Navalnaia devine o figură politică și va prelua ștafeta fostului opozant al Kremlinului. „Putin l-a omorât pe soțul meu, pe tatăl copiilor mei, voi continua munca lui Alexei”
19.02.2024 | 14:38
Sotia lui Navalnii devine o figura politica si preia stafeta fostului opozant Putin la omorat pe sotul meu voi continua munca lui Alexei
Iulia Navalnaia, soția fostului opozant al lui Putin, a declarat că va prelua munca acestuia / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Soția lui Alexei Navalnîi, Iulia Navalnaia, a fost întotdeauna principala susținătoare a liderului opoziției ruse, decedat în condiții încă neelucidate într-un penitenciar unde a fost trimis de regimul lui Vladimir Putin. La aflarea veștii morții acestuia, Iulia Navalnaia a cerut ca Vladimir Putin și oficialii ruși să fie „pedepsiți”.

Cu lacrimi în ochi

Când a vorbit, vineri, la Conferința de Securitate de la Munchen, după ce a aflat de moartea soțului său în închisoare, trecuseră doi ani de când Iulia Navalnaia nu-și mai văzuse soțul. Cu lacrimi în ochi, femeia care a împărtășit lunga și dureroasa lui luptă împotriva Kremlinului, a declarat: „Dacă acesta este adevărul, aș dori ca Putin, întregul său personal, întregul său anturaj, întregul său guvern și prietenii săi să știe că vor fi pedepsiți pentru ceea ce au făcut țării noastre, familiei mele și soțului meu”, a spus ea, cu vocea fermă, dar plină de emoție.

ADVERTISEMENT

„Iar acea zi va veni foarte curând”, a afirmat Iulia Navalnaia, în vârstă de 47 de ani. Patru zile mai târziu, soția liderului opoziției ruse va participa, luni, la o reuniune a miniștrilor de externe din Uniunea Europeană, a anunțat duminică șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

„Luni, îi voi ura bun venit Iuliei Navalnaia la Consiliul Afaceri Externe al UE. Miniștrii UE vor trimite un mesaj puternic de susținere a luptătorilor pentru libertate din Rusia și vor onora memoria lui Alexei Navalnîi”, a scris el pe rețeaua X.

ADVERTISEMENT

 

 

Putin l-a omorât pe soțul meu, voi continua munca lui Alexei

Văduva opozantului rus l-a acuzat pe Vladimir Putin că l-a „omorât” pe soțul ei, într-o înregistrare video publicată luni. „În urmă cu trei zile, Vladimir Putin l-a ucis pe soțul meu, Alexei Navalnîi. Putin l-a ucis pe tatăl copiilor mei”, a spus ea într-un videoclipul postat pe rețelele de socializare. „Cu el, (Putin) a vrut să ne ucidă speranța, libertatea, viitorul”, a spus Iulia Navalnaia.

 

 

„Voi continua munca lui Alexei Navalnîi. Voi continua pentru țara noastră, alături de voi. Și vă invit pe toți să fiți alături de mine (…) Nu este o rușine să facem puțin, este o rușine să nu facem nimic, este o rușine să ne lăsăm speriați”, a declarat ea în înregistrarea video difuzată luni.

ADVERTISEMENT

Corpul disidentului, refuzat familiei

Rudele lui Navalnîi nu au avut acces la trupul neînsuflețit al acestuia timp de trei zile, a anunțat luni, echipa fostului opozant, adăugând că mama sa „nu a fost autorizată” să intre în morga unde ar putea fi păstrat. „Mama lui Alexei și avocații săi au ajuns la morgă în această dimineață devreme. Ei nu au fost autorizați să intre. Unul dintre avocați a fost literalmente împins afară. Când personalul a fost întrebat dacă trupul lui Alexei se afla acolo, nu au primit răspuns”, a declarat pe rețelele de socializare purtătoarea de cuvânt Kira Iarmich, scrie Le Figaro.

Anchetatorii au informat-o pe mama defunctului și pe avocații acestuia că ancheta privind moartea sa în închisoare a fost „extinsă”, a declarat luni purtătoarea de cuvânt. „Nu știm cât timp va dura acest lucru. Cauza decesului este încă ‘nedeterminată’. Ei mint, trag de timp și nici măcar nu ascund acest lucru”, a spus ea.

ADVERTISEMENT

Întrebat în legătură cu acest subiect, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, s-a limitat luni să spună că o anchetă este în curs de desfășurare și că nu există rezultate „pentru moment”. Potrivit lui Evgheni Smirnov, avocat al ONG-ului specializat Pervy Otdel, anchetatorii pot păstra în mod legal corpul unei persoane care a murit în închisoare timp de până la 30 de zile.

Dar, spune el, chiar și după această perioadă, autoritățile pot decide să deschidă o anchetă penală, să efectueze „noi manipulări” și să păstreze cadavrul „atât timp cât doresc”. „Cadavrul lui Alexei Navalnîi se află, prin urmare, în întregime sub puterea anchetatorului (…) Este foarte ușor să găsești motive legale pentru a păstra cadavrul luni sau chiar mai mult timp”, a declarat avocatul.

Declarații de dragoste separate de gratii

Alături de Alexei Navalnîi, Iulia a trăit speranța demonstrațiilor de amploare pe care le-a mobilizat în Rusia, angoasa unei otrăviri căreia i-a supraviețuit cu greu, în 2020, și o întoarcere la Moscova câteva luni mai târziu, împreună. Imediat după ce au aterizat, soțul Iuliei a fost, firește, arestat.

În ciuda condamnării lui Alexei la 19 ani de închisoare și a condițiilor teribile în care acesta a fost deținut, Iulia Navalnaia și-a păstrat speranța. „Sper și cred că îl voi vedea pe Alexei liber. Nimic nu este imposibil atunci când ești îndrăgostit”, a declarat ea anul trecut pentru cotidianul german Der Spiegel, scrie France 24.

Pe măsură ce opoziția sa față de regimul lui Putin devenea din ce în ce mai riscantă, Alexei spunea că nu ar putea continua fără soția sa. Ultimul său mesaj public a fost un bilet de dragoste de Ziua Îndrăgostiților: „Simt că ești cu mine în fiecare secundă”. Iulia Navalnaia, pentru prima sa postare pe o rețea de socializare după moartea soțului ei, a ales o fotografie cu acesta sărutând-o pe frunte. Fotografia era însoțită de un text simplu:  „Te iubesc”.

Mamă și partener de viață

Spre deosebire de Vladimir Putin, a cărui viață privată este un secret de stat, cuplul Navalnâi a pus în lumina reflectoarelor viața lor de familie de zi cu zi. Și astfel, la fel ca soțul ei, Iulia Navalnaia a devenit o figură publică. Notorietatea ei i-a determinat chiar și pe unii dintre susținătorii lui Alexei să se gândească la un viitor politic pentru acesta, chiar înainte ca soțul ei să ajungă după gratii.

Până acum, Iulia a respins această idee, descriindu-se ca mamă și partener de viață mai presus de orice. Dar mulți se întreabă cine altcineva ar putea unifica o opoziție care a fost decimată, împinsă în exil și privată de o figură de frunte.

Discursul ei după aflarea veștii morții soțului ei i-a consolidat imaginea de femeie puternică. În 2020, Iulia Navalnaia l-a văzut pe Alexei scăpând la limită de moarte, otrăvit în Siberia cu o substanță de tip Noviciok, un agent neurotoxic puternic, potrivit analizelor europene.

Iulia a reușit să-l scoată pe Alexei din Rusia, cu destinația Germania, în timp ce se afla în comă, în mâinile medicilor locali care refuzau să îl lase să plece. „În fiecare moment în care eram acolo, mă gândeam că trebuie să-l scot” din țară, a spus ea, acuzându-i pe medici că au tras de timp până când Alexei ar fi murit sau până când agentul neurotoxic nu arm ai fi fost detectabil.

„Chelner, adu-ne niște vodcă, mergem acasă”

Cinci luni mai târziu, Iulia Navalnaia apărea la fel de impunătoare când cuplul s-a întors la Moscova, știind foarte bine că călătoria lor se va sfârși în închisoare pentru Alexei. „Chelner, adu-ne niște vodcă, mergem acasă”, a spus ea în avion, filmată alături de Alexei, reconstituind o scenă dintr-un celebru film rusesc.

Iulia și Alexei au fost separate la controlul pașapoartelor la sosire. După o îmbrățișare rapidă cu soțul ei, care fusese luat de poliție și pe care nu-l va mai vedea niciodată, ea a fost întâmpinată la aeroport de o mulțime care striga „Iulia, Iulia!”

În timp ce se recupera după otrăvirea sa în Germania, Alexei Navalnîi a glumit că opiniile soției sale sunt mai radicale decât ale sale. „Când nu ești în politică, dar vezi cele mai întunecate lucruri comise împotriva familiei tale, atunci, desigur, te radicalizează”, a explicat el.

Când Alexei Navalnîi era în închisoare, Iulia Navalnaia l-a asigurat că nu va călca pe urmele Svetlanei Tihanovskaia, care a devenit liderul opoziției belaruse atunci când soțul ei a fost arestat. Dar pentru politologul Tatiana Stanovaia, „fie că Iuliei Navalnaia îi place sau nu, ea devine o figură politică”.

Sute de arestări în Rusia

Între timp, în weekend, instanțele ruse au condamnat la închisoare cel puțin 150 de persoane arestate în timpul unor omagii aduse opozantului Alexei Navalnîi, potrivit datelor judiciare publicate duminică. Arestările au fost făcute oficial pentru încălcarea legislației stricte care reglementează demonstrațiile.

Numai în Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime din Rusia, judecătorii au condamnat sâmbătă și duminică 154 dintre ei la pedepse de până la 14 zile de închisoare, potrivit deciziilor făcute publice de serviciul de presă al tribunalelor din acest oraș din nord-vestul țării, scrie RFI. Grupurile pentru drepturile omului și presa independentă au raportat mai multe sentințe similare în alte orașe.

Alexei Navalnîi a murit vineri, 16 februarie, la vârsta de 47 de ani, în colonia penitenciară arctică „Lupul polar” în care era deținut. Familia lui Navalnîi a descris sâmbătă autoritățile ruse ca fiind niște „criminali” care încearcă să-și „acopere urmele” prin refuzul de a-i preda corpul neînsuflețit al fostului opozant. Kremlinul păstrează tăcerea în ciuda acuzațiilor Occidentului și a mitingurilor în onoarea liderului opoziției.

Florile, aruncate în saci de gunoi

În acest sfârșit de săptămână, poliția din zeci de orașe a arestat sute de ruși care au mers să depună flori și să aprindă lumânări în onoarea sa la monumentele comemorative ale victimelor represiunilor din epoca stalinistă. Polițiști și oameni în civil au patrulat în zeci de orașe din Rusia, unde oamenii s-au adunat pentru a-i aduce un omagiu lui Alexei Navalnîi în acest weekend.

Aceștia au fost văzuți îndepărtând monumente temporare peste noapte, iar imaginile au arătat bărbați cu cagule care puneau flori în saci de gunoi pe un pod din apropierea Kremlinului, unde un alt opozant proeminent al lui Vladimir Putin, Boris Nemțov, a fost ucis în 2015. Demonstrațiile împotriva Kremlinului și alte acțiuni publice de opoziție față de regim sunt ilegale în Rusia, în conformitate cu legislația care interzice adunările neautorizate.

ADVERTISEMENT