Life

Soția lui Victor Socaciu, la 4 luni de la dispariția artistului: „Continuă să trăiască și locuiește acum chiar în inima mea”

La patru luni de la moartea lui Victor Socaciu, soția acestuia, Brândușa Ștefan vorbește despre regretatul artist. Văduva cântărețului continuă să locuiască la Cornu, în localitatea în care a fost înmormântat acesta.
27.04.2022 | 14:50
Sotia lui Victor Socaciu la 4 luni de la disparitia artistului Continua sa traiasca si locuieste acum chiar in inima mea
Soția lui Victor Socaciu, Brândușa Ștefan, continuă sî locuiască în casa lor din Cornu. Sursa foto: arhiva personală/Facebook.
ADVERTISEMENT

Văduva lui Victor Socaciu, Brândușa Simion, continuă să locuiască în căsuța ei și a regretatului artist din localitatea Cornu, acolo unde s-au căsătorit și și-au trăit dragostea. La dorința lui expresă, cântărețul de muzică folk a fost înmormântat în cimitirul din Cornu, foarte aproape de casă.

Soția lui Victor Socaciu spune că artistul continuă să trăiască prin opera sa

La patru luni de la dispariția lui Victor Socaciu, soția acestuia, Brândușa Ștefan, a oferit un interviu de suflet pentru FANATIK. Văduva artistului a mărturisit că acesta încă trăiește și acum în sufletul ei. Soția cântărețului de muzică folk, care a murit pe 27 decembrie 2021, mai spune că prin munca de o viață, prin opera pe care a lăsat-o iubitorilor muzicii folk, Victor Socaciu și-a câștigat nemurirea.

ADVERTISEMENT

Cum au fost pentru dvs primele sărbători fără Victor Socaciu?

– Victor Socaciu și-a câștigat nemurirea prin tot ce a lăsat oamenilor, prin opera lui vastă, prin mesajul lui clar, prin munca de o viață. O viață dedicată altora în principiu, așa cum au mulți dintre artiști.

Dacă mă întrebați însă, cum sunt sărbătorile fără soțul meu,Victor, pot să vă spun că este o imagine falsă, deoarece el continuă să trăiască și locuiește acum chiar în inima mea.

ADVERTISEMENT

Așa cum spunea el într-un cântec scris la Montreal în anul 2015, ” Nous sommes plus riches comme les rois/ pas’que nous avons l’amour/” Așa mă simt eu astăzi, mai bogată decât regii, pentru că noi avem încă iubirea.

Dragostea adevărată nu moare, este balsam, este și povară, este minune de la Domnul, uneori nu este ușor să iubești sau să fi iubit atât de mult, dar dragostea învinge totul, iar de murit nu moare niciodată.

ADVERTISEMENT

”Mă preocupă mai mult în acest moment moștenirea spirituală”

La 4 luni de la moarta sa, colegiul medicilor a dat vreun răspuns?

– Orice răspuns ar da Colegiul Medicilor în legătură cu ce s-a întâmplat în luna iulie, vine prea târziu pentru el, pentru noi. Nu, n-am primit încă nici un răspuns.

Cu succesiunea de s-a întâmplat?

În legătură cu succesiunea pot să vă spun că mă preocupă mai mult în acest moment moștenirea spirituală, tot ceea ce ar fi vrut el să realizeze și nu a mai avut timp, cum ar fi piesele simfonice, cartea autobiografică, Festivalul OM BUN.

ADVERTISEMENT

Dvs. încă locuiți la Cornu sau în București?

– La Cornu, da. E locul unde ne-am căsătorit, unde am trăit ierni și veri împreună, unde și-a dorit să rămână pentru eternitate, iar eu nu-l voi lăsa singur.

Victor Socaciu și-a dorit enorm să fie pe scenă la ediția din acest an a Festivalului OM BUN, chiar dacă era bolnav… Cum a ieșit evenimentul?

– Scena, muzica, publicul, festivalul pe care l-a creat și l-a susținut timp de 30 de ani, au fost partea cea mai însemnată a vieții lui Victor, au reprezentat linia constantă a existentei lui, fericit sau trist, singur sau înconjurat de prieteni, așa cum e viața fiecarui om, cu suișuri și coborâșuri, nu s-a abătut de la drumul care i-a fost hărăzit, nu a abandonat muzica niciodată.

Brândușa Ștefan a vorbit și despre ultimele dorințe ale artistului

A fost aceasta ultima dorință a sa? 

– Victor nu a avut o ultimă dorință pentru că el nu a avut timp să știe că este bolnav. Victor a cântat pe 7 noiembrie la Deva și avea stabilite concerte pentru luna decembrie. Dorințele i le cunoaștem însă noi, cei care i-am fost aproape, cei care l-am iubit. E ca și cum le-am avea scrise pe un portativ imaginar. Și încercăm să le ducem mai departe.

Despre festivalul de la Breaza… povestea e mai lungă, anul trecut când Bucureștiul era închis din cauza pandemiei, anul în care se împlineau 30 de ani și Festivalul trebuia să continue, Victor a ales orășelul acesta de munte cu oameni minunați, să ne fie gazdă. Nu a evitat niciodată orașele mici când era vorba de un concert.

Complicațiile post-COVID și o infecție nosocomială

Victor Socaciu a murit pe 27 decembrie 2021 în spital, la vârsta de 68 de ani. A fost înmormântat la Cornu, pentru că așa și-a dorit. În 2009 a suferit un transplant de rinichi, iar anul trecut înprimăvară contactase COVID-19 la Festivalul OM BUN. Artistul a mai trăit ani buni cu rinichii unei fetițe de 10 ani, aflată înmoarte clinică la momentul respectiv.

Cauzele care ar fi dus la moartea folkistului Victor Socaciu au fost dezvăluite de soția artistului, Brândușa, și de una dintre fiice, Ana Maria, la scurt timp după decesul său. Cele două au vorbit femei despre complicațiile post-COVID și o infecție nosocomială luată de artist din spital.

„Post-COVID, acumula lichid la plămâni, și am fost pentru trei zile să facă un drenaj. Aceasta a fost intervenția pentru care am fost. Și de acolo au apărut complicațiile. 

A avut multe momente în care și-a revenit. Spunea că vrea să ajungem la Bistrița pe 3 decembrie. Le spunea doctorilor că vrea să îl facă repede bine. Ar fi vrut să ajungă acolo. Voia să ajungă și pe 16 decembrie aici în București”, a declarat soția lui Victor Socaciu, Brândușa, pentru Antena 3.

 

ADVERTISEMENT