News

Sotrovimab și Baricitinib, două noi tratamente anti-Covid recomandate de OMS. Cine le poate utiliza

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă două noi tratamente împotriva Covid-19. Nu sunt indicate tuturor persoanelor și se folosec în combinație cu alte tratamente pentru un rezultat cât mai eficient.
14.01.2022 | 11:56
Sotrovimab si Baricitinib doua noi tratamente antiCovid recomandate de OMS Cine le poate utiliza
OMS. Sursa foto: NPR
ADVERTISEMENT

Sotrovimab și Baricitinib sunt noile tratamente recomandate de experții OMS. Acestea au fost publicate și în revista medicală de specialitate, British Medical Journal (BMJ).

Sotrovimab este un tratament pebază de anticorpi monoclonali, în timp ce Baricitinib este medicament care se folosește de obicei în cazul artritei reumatoide, scrie NDTV.

ADVERTISEMENT

Ce eficiență au cele două tratamente

Nu toate persoanele le pot folosi, însă. Sotrovimab este indicat celor cu risc ridicat de spitalizare și care au o formă ușoară de SARS-COV2. S-a constatat că în cazul indivizilor cu risc mic de spitalizare Sotrovimab nu și-ar face la fel de bine efectul.

Baricitinib, comunoscut și ca Olumiantest, este recomandat de OMS ”pacienţilor afectaţi de o formă de COVID-19 severă sau critică”.

ADVERTISEMENT

Totodată, Baricitinib trebuie administrat ”în combinaţie cu corticosteroizi pentru a oferi ”o ameliorare a ratelor de supravieţuire şi o reducere a nevoii de ventilare mecanică.”

OMS: ”Este incertă eficacitatea lor contra Omicron”

OMS dă asigurări ca înainte de aceste recomandări s-au efectuat studii clinice amănunțite. De altfel, nu se știe, momentan, dacă pot combate și o nouă variantă a coronavirusului, cum este tulpina sud-africană, Omicron.

ADVERTISEMENT

”Eficacitatea lor contra unor variante noi precum Omicron este încă incertă”, a mai punctat experţii OMS.

Alte tratamente anti-Covid recomandate recent de specialiștii în sănătate

Pe lângă cele două recomandate de OMS, pe data de 16 decembrie 2021, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat alte două noi tratamente anti-Covid: GlaxoSmithKline, tratament monoclonal, și Kineret.

ADVERTISEMENT

”GlaxoSmithKline reduce considerabil spitalizările la pacienţii care au acest risc. Este destinat tratamentului pentru COVID-19 la adulţii şi adolescenţii care nu au nevoie de oxigen suplimentar.

Este destinat și celor care prezintă un risc crescut de severitate a bolii”, potrivit EMA.

Despre Kineret, el ar putea preveni insuficiența respiratorie doar în cazul adulților.

”Poate preveni dezvoltarea unei insuficienţe respiratorii severe la pacienţii cu COVID-19. Folosirea a fost extinsă la tratamentul COVID-19 pentru pacienţii adulţi (…) care au nevoie de oxigen suplimentar (…) şi care prezintă riscul de a dezvolta insuficienţă respiratorie severă”, au mai comunicat oficialii EMA.

ADVERTISEMENT