Roxana Mînzatu a fost audiată luni în Parlamentul României și a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare pentru politică externă şi afaceri europene, cu 35 de voturi „pentru” şi şase „împotrivă”, pentru funcţia de comisar european din partea României. Săptămâna viitoare, Mînzatu va fi audiată în Parlamentul European.
Ulterior, actualul europarlamentar PSD, fost deputat și ministru al investițiilor și proiectelor europene (în perioada iunie-noiembrie 2019) își va prelua mandatul, urmând să dețină portofoliul „Oameni, competenţe şi pregătire” şi să ocupe un post de vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene.
Roxana Mînzatu este căsătorită cu Cătălin Mînzatu, care ocupă funcția de director executiv la Direcția Regională Vamală Brașov, instituție subordonată Autorității Vamale Române. Cătălin Mînzatu a fost amendat, pe 23 august 2023, de Poliția Locală Brașov, pentru o ilegalitate comisă în trafic, dar el a contestat în instanță procesul verbal de contravenție.
Dosarul în care Cătălin Mînzatu figurează ca petent, iar Consiliul Local al Municipiului Brașov-Poliția Locală Brașov-prin reprezentant legal este intimat a fost înregistrat pe 8 septembrie 2023 la Judecătoria Brașov, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată.
Pimul termen al dosarului a fost programat pentru 4 aprilie 2024, când instanța a propus un alt termen, 19 septembrie 2024, pentru administrarea probelor. Și la această dată termenul a fost amânat pentru 3 octombrie 2024, când s-a amânat din nou pronunțarea. Hotărârea instanței în acest dosar a fost dată pe 18 octombrie și a fost defavorabilă lui Cătălin Mînzatu.
Astfel, Judecătoria Brașov a respins plângerea contravenţională formulată de petentul Mînzatu Cătălin Teodor în contradictoriu cu intimata CL – Poliţia Locală Braşov ca neîntemeiată. S-a menţinut procesul verbal de contravenţie seria PL nr. 0063925/23.08.2023 întocmit de intimată ca legal şi temeinic.
Cătălin Mînzatu poate să formuleze apel în 30 de zile de la comunicarea hotărârii. Soții Mînzatu dețin un teren intravilan de 320 metri pătrați la Brașov, cumpărat în 2012, conform ultimei declarații de avere completate de Cătălin Mînzatu. De asemenea, sunt proprietarii unei case de locuit în Brașov, de 131 metri pătrați, cumpărată în 2009.
O investigație snoop.ro a dezvăluit recent că Roxana Mînzatu a cumpărat această casă, monument istoric naționalizat, în care stătea cu chirie. După achiziție, imobilul a fost extins de la 56 la 131 metri pătrați, fără să existe un aviz din partea Ministerului Culturii pentru lucrarea efectuată de familia Mînzatu, care a cumpărat casa de la stat cu 17.000 euro.
Soții Mînzatu au recunoscut că extinderea casei s-a făcut fără să aibă o autorizație de construire. Potrivit sursei citate, ei au declarat că nu aveau nevoie de vreun act de la Ministerul Culturii, deoarece au reușit să declaseze imobilul din categoria monumentelor istorice, dar nu au făcut dovada existenței acestui document.
Din declarația de avare consultată de FANATIK reiese că familia Mînzatu a vândut cu 13.000 euro un autoturism, pe 13 aprilie 2024. La rubrica activelor financiare, Cătălin Mînzatu a notat că familia are un depozit bancar al cărui sold este de 50.000 lei. Datoriile la bănci ale familiei sunt de 62.370 lei.
Soțul Roxanei Mînzatu a încasat un venit anual de 118.984 lei (9.915 lei pe lună) ca director executiv la Autoritatea vamală. Partenera sa de viață a câștigat 116.808 lei (9.734 lei pe lună) ca secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului și 3.865 lei ca membru în Consiliul de Administrație al SC OPCOM SA.