Sport

Scandal în fotbalul din Anglia! Un club din Premier League, acuzat că nu a acţionat împotriva unui antrenor închis pentru pedofilie

Southampton, club din Premier League, este în centrul unui scandal, după ce a fost acuzat că nu a acţionat împotriva unui antrenor închis pentru pedofilie.
26.11.2021 | 14:18
Scandal in fotbalul din Anglia Un club din Premier League acuzat ca nu a actionat impotriva unui antrenor inchis pentru pedofilie
ADVERTISEMENT

Se înmulţesc cazurile de antrenori, în Anglia, care sunt acuzaţi de pedofilie, iar acum a venit rândul lui Southampton. Bob Higgins a fost condamnat, în 2019, la 24 de ani de închisoare, după ce a abuzat sexual mai mulţi juniori ai clubului în anii ’70 şi ’80.

Actuala conducere a clubului a cerut o cercetare mai amănunţită a cazului, pentru a afla dacă cei care au condus echipa în acea perioadă ştiau de zvonurile apărute despre acest antrenor. Concluzia raportului a fost că foştii oficiali ai lui Southampton au ştiut de acuzele aduse la adresa lui Bob Higgins şi nu au acţionat deloc.

ADVERTISEMENT

Scandal la Southampton, unul dintre cluburile importante din Premier League

Conform cercetării, Consiliul de Administraţie al clubului a aflat de acuzele aduse lui Bob Higgins în 1979, după ce antrenorul a părăsit, pentru scurt timp, centrul de copii şi juniori de la Southampton. În plus, preşedintele Federaţiei Engleze de Fotbal a trimis o scrisoare pe adresa clubului prin care ridica semne de întrebarea în privinţa zvonurilor apărute. Toate aceste informaţii nu au fost cercetate de conducătorii lui Southampton din anii ’70 şi ’80.

“Conducerea clubului nu a acţionat, i-a lăsat pe băieţi vulnerabili şi pe Higgins liber să-i abuzeze. Contrar tuturor zvonurilor şi poveştilor care au apărut despre Higgins, conducerea clubului nu a făcut nimic şi nu a cercetat dacă informaţiile erau sau nu reale.

ADVERTISEMENT

Clubul a eşuat, intenţionat sau nu, să-i protejeze pe băieţi şi nu a pus siguranţa băieţilor pe primul loc”, se arată în raportul cerut de Southampton.

Bob Higgins a părăsit centrul de copii şi juniori al clubului, în primăvara lui 1989, după ce Dave Merrington, managerul academiei, a aflat de la juniori ce se întâmpla. Actuala conducerea a lui Southampton a susţinut că situaţia este un adevărat eşec instituţional.

ADVERTISEMENT

Cum a reacţionat unul dintre fotbaliştii abuzaţi de Bob Higgins

Dean Radford este una dintre victimele lui Bob Higgins. Fost junior al lui Southampton, acesta a fost abuzat de antrenor încă de la vârsta de 13 ani.

“Nu găsesc niciun motiv pentru care acele zvonuri şi acuze nu au fost nici măcar investigate. Din păcate, dacă cineva acţiona atunci, băieţii nu ar mai fi fost afectaţi.

ADVERTISEMENT

Consider că ceea ce face acum conducerea lui Southampton este lucrul corect. Cei care conduc acum clubul au pus totul la punct şi iau foarte în serios astfel de acuze”, a declarat Dean Radford, unul dintre fotbaliştii abuzaţi de Bob Higgins.

Bob Higgins a abuzat 45 de juniori în 25 de ani

În 2019, când a fost condamnat la 24 de ani de închisoare, Bob Higgins a fost acuzat de 45 de abuzuri sexuale în perioada 1971-1996, timp în care a antrenat la Southampton şi Peterborough United.

Conform procurorilor, Bob Higgins a abuzat juniori în timpul şedinţelor de masaj, în maşina personală, în baza de antrenament, dar şi în casa acestuia.

Nu este primul caz de acest gen din fotbalul britanic. La începutul lunii octombrie, 25 de foşti juniori ai lui Celtic au anunţat că vor da în judecată clubul din cauza abuzurilor la care au fost supuşi.

ADVERTISEMENT