Fotbal international

Special. Câte zeci de milioane salva Liverpool dacă “dribla” Southampton

Liverpool l-a achiziţionat pe olandezul Virgil van Dijk de la Southampton, fiind al optulea jucător pe care Liverpool îl cumpără de la Southampton în era Premier League.
27.12.2017 | 22:08
Special Cate zeci de milioane salva Liverpool daca dribla Southampton

Van Dijk a fost cumpărat de Liverpool în schimbul a 85 de milioane de euro şi a devenit astfel cel mai scump fundaş din istoria fotbalului. Olandezul este al şaselea jucător în ultimii trei ani care ajunge de la Southampton pe Anfield Road.

Fotbaliştii aduşi de Liverpool de la echipa “sfinţilor” au dat mai mult sau mai puţin randamentul aşteptat de fani, însă cu siguranţă au ajuns pe un preţ mult mai ridicat faţă de ceea ce a plătit Southampton în momentul achiziţionării lor.

Van Dijk reprezintă cel mai important profit realizat de Southampton de-a lungul tranzacţilor cu Liverpool

De-a lungul ultimilor ani, Liverpool i-a adus rând pe rând pe Paul Jones, Peter Crouch, Rickie Lambert, Adam Lallana, Dejan Lovren, Nathaniel Clyne, Sadio Mane şi ultimul venit Virgil van Dijk, cel care a fost adus cu 13 milioane de lire sterline şi vândut cu 75 de milioane de lire sterline. Dacă îl scoatem din calcul pe Jones, fostul portar galez, Southampton a obţinut un profit excelent de pe urma fiecărui jucător vândut pe Anfield Road.

Peter Crouch a fost cumpărat de Southampton de la Aston Villa pentru 2,5 milioane de lire sterline în 2004 şi a fost vândut un an mai târziu  la Liverpool pentru 7 milioane de lire sterline, tranzacţie care i-a adus lui Southampton un plus de 4,5 milioane de lire în cont. Gigantul din atacul lui Liverpool a devenit o figură populară în rândul fanilor lui Liverpool, deşi a evoluat doar trei ani.

Rickie Lambert a fost achiziţionat de la Bristol Rovers pentru 1 milion de lire în 2009 şi a fost cumpărat de Liverpool în 2014 pentru 4 milioane. În urma afacerii, Southampton s-a mai ales cu trei milioane câştigate, în timp ce Lambert s-a întors la echipa de la care a plecat în urmă cu 17 ani.

Adam Lallana a fost adus de la Bournemouth pentru o taxă de compensaţie de doar 18.000 de lire sterline, în 2006, iar în 2014 avea să ajungă la Liverpool în schimbul a 25 de milioane de euro, într-o nouă afacere profitabilă pentru “sfinţi”.

Dejan Lovren a ajuns în 2013 la Southampton de la Lyon, în schimbul a 8,5 milioane de lire sterline, iar în 2014 a fost cumpărat de Liverpool cu 20 de milioane. Transferul croatului a adus un profit de 11,5 milioane de lire.

Nathaniel Clyne a fost şi el cumpărat de Liverpool în 2015. Britanicul a fost adus liber de contract în 2012, iar după trei sezoane impresionante, Brendan Rodgers a decis să îl achiziţioneze în schimbul a 12,5 milioane de lire sterline.

Sadio Mane a ajuns în 2014 în Premier League de la Red Bull Salzburg în schimbul a 12 milioane de lire sterline, fiind vândut în 2016 cu 34 de milioane de euro la Liverpool. Africanul este jucătorul venit de la Southampton cu cel mai puternic impact.

140,5 de milioane de lire sterline putea să economisească Liverpool în cazul în care aducea jucătorii înainte să ajungă la Southampton