News

Șpagă ca pe vremuri la Constanța. Varză, pește, porc, brânză și paie pentru doi inspectori școlari

Caz de șpagă care amintește de vremurile demult apuse, la Constanța. Un bărbat a oferit varză, pește, porc, brânză și paie pentru doi inspectori școlari
13.10.2022 | 11:59
Spaga ca pe vremuri la Constanta Varza peste porc branza si paie pentru doi inspectori scolari
Doi inspectori școlari din Constanța, acuzați că au luat șpagă un porc, un pește, varză şi brânză. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România anului 2022 a adus în prim-plan un caz de șpagă ”clasic”, care amintește tuturor de vremurile de odinioară.

Doi inspectori școlari din Constanța, acuzați că au luat șpagă un porc, un pește, varză şi brânză

Pentru ca soția sa să treacă un concurs de suplinitori, un învățător din Constanța a dat șpagă diverse produse alimentare, de la peşte, brânză și varză, până la baloți de paie. Destinatarii ”foloaselor necuvenite” au fost doi inspectori școlari care trebuiau să ”rezolve” situația.

ADVERTISEMENT

Rechizitoriul acestui dosar a fost făcut public în prezent. Povestea șpăgii se produce însă în toamna anului trecut.

Bărbatul cu dare de mână i-a cerut unei inspectoare școlare să intervină pentru a o ajuta pe soția sa în promovarea concursului de suplinitori.

ADVERTISEMENT

Ulterior, în afacere intră un inspector școlar pentru managementul resurselor umane. Conform Tribunalului Constanța, faptele au avut loc în perioada septembrie – decembrie 2021.

Pe data de 3 septembrie, cei doi s-au întâlnit la sediul inspectoratului școlar. Aici, bărbatul mituitor a primit asigurări că soția sa va fi ajutată.

ADVERTISEMENT

Șpaga a avut două etape. Într-o primă fază, învățătorul a primit cheia de la mașina inspectoarei, unde i-a plasat o pungă de cadouri ce conținea un pachet de cafea, o cutie de bomboane, suma de 200 de euro, o cutie cu brânză de 15 kilograme și un crap de 12 kilograme, conform documentului consultat de EduPedu.

Afacerea dintre cei trei era pe punctul de a eșua. După ce au fost afișate rezultatele la concurs, învățătorul a văzut, stupefiat, că soția nu a luat notă de trecere.

ADVERTISEMENT

A apelat imediat la inspectorul școlar pentru resurse umane. Acesta i-a recomandat să depună contestație. Inspectorul a avut grijă, după o intervenție la evaluator, ca soția învățătorului să obțină un mult visat post la un liceu din Constanța.

După faptă și răsplată. Fostul inspector pentru resurse umane a primit bunuri în valoare totală de circa 3.000 de lei. E vorba de 100 kg de varză albă, 11 kg de brânză, un pește de 11 kg, un porc de 150 kg și trei baloți de paie.

Denunțătorul în acest caz este învățătorul. În ceea ce-i privește pe inspectori, ei au recunoscut faptele şi au încheiat acorduri cu procurorii.

Cei doi foști inspectori continuă să predea

Sorin Mihai, inspector școlar general în Constanța, a precizat, pentru site-ul Dobrogea Live, că cei doi foști inspectori au revenit la catedră:

”Cele două cadre didactice menționate de dumneavoastră nu mai sunt angajate în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța din primăvara acestui an.

Prin încetarea detașării în interesul învățământului, au revenit la catedra rezervată. Așadar, raportul contractual, în calitate de angajați, este cu unitățile de învățământ angajatoare.”

Inspectoarea școlară a primit o condamnare de 2 ani cu suspendare. În ceea ce-l privește pe inspectorul pentru resurse umane, în următoarele zile, Tribunalul Constanța urmează să se pronunțe cu privire la acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu acesta.

ADVERTISEMENT
Tags: