News

Şpăgi de zeci de milioane de euro, pentru spaţiile din aeroport. Directorul comercial al Companiei Naționale Aeroporturi București a fost plasat în arest la domiciliu. Update

Percheziţiile DNA de la Compania Naţională de Aeroporturi s-au încheiat cu mai multe reţineri. Între cei acuzaţi de procuri se află şi fostul director general al companiei.
29.03.2023 | 15:51
Spagi de zeci de milioane de euro pentru spatiile din aeroport Directorul comercial al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti a fost plasat in arest la domiciliu Update
DNA a reţinut patru persoane în cazul şpăgilor de la aeroport
ADVERTISEMENT
29-03-2023
12:54

Tribunalul Bucureşti a decis plasarea lui George-Alexandru Ivan în arest la domiciliu

Tribunalul Bucureşti a respins miercuri cererea DNA privind arestarea preventivă a lui George Alexandru Ivan, fost director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), acesta fiind plasat în arest la domiciliu, în dosarul de trafic de influenţă legat de închirierea spaţiilor comerciale la Aeroportul Otopeni.

Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul altor trei persoane cercetate în acest dosar.

George-Alexandru Ivan, fost director general, respectiv director comercial al CNAB, în prezent angajat al aceleiaşi companii naţionale, a fost reţinut marţi de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii dacă este săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

ADVERTISEMENT

George-Alexandru Ivan, fostul director general, actual director comercial al Companiei Naționale Aeroporturi București, a fost reținut de procurorii DNA, alături de alte trei persoane, în dosarul spațiilor comerciale din Aeroportul Otopeni.

Patru persoane au fost reţinute, una plasată sub control judiciar

George-Alexandru Ivan este acuzat, între altele, pentru trafic de influenţă în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp a unor contracte pentru exploatarea spaţiilor comerciale din interiorul Aeroportului “Henri Coandă” din Otopeni.

ADVERTISEMENT

Acestuia i se reproşează că ar fi oferit acces unui om de afaceri la caietul de sarcini înaintea unei licitații. Mai mult, procurorii anticorupţie susțin în cadrul dosarului că s-ar fi cerut peste 20 de milioane de euro mită, inclusiv prin intermediul lui George-Alexandru Ivan, pentru închirierea spațiilor comerciale din aeroport.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii de la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu ziua de marţi, a mai multor persoane:

FANATIK SUPERLIGA

ADVERTISEMENT

George Alexandru Ivan, fost director general, respectiv director comercial al CNAB, în prezent angajat al aceleiaşi companii naţionale, pentru trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii dacă este săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

De asemenea a mai fost reţinută o persoană fizică, fără calitate specială, pentru comiterea a patru infracţiuni de trafic de influenţă. A mai fost reţinut şi un asociat în cadrul unei societăţi comerciale care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru trafic de influenţă, spălare a banilor şi dare de mită.

ADVERTISEMENT

Al patrulea reţinut este un director general al aceleiaşi societăţi comerciale care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru complicitate la trafic de influenţă, complicitate la spălare a banilor, complicitate la dare de mită.

Totodată, în cauză s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu ziua de marţi, faţă de Bogdan Şerban Liţoi, la data faptei director al Direcţiei Management Facilităţi Aeroportuare din cadrul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), în prezent angajat al aceleiaşi companii naţionale, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită.

ADVERTISEMENT

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţă că, în perioada 11 ianuarie – 8 noiembrie 2022, persoana fizică, fără calitate specială, direct sau după caz, prin intermediul lui George Alexandru Ivan, ar fi pretins în patru rânduri de la un om de afaceri (inculpatul asociat în cadrul unei societăţi comerciale, cercetat în prezenta cauză) şi de la directorul general al unei alte societăţi comerciale, mai multe sume de bani (10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro şi 1.200.000 de euro).

ADVERTISEMENT

“În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra ministrului Transporturilor şi directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceştia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spaţiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB şi societatea inculpatului care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB şi societatea unde lucrează directorul general”, se arată în comunicatul DNA.

De asemenea, într-un context asemănător şi pentru acelaşi motiv, în perioada, 25 august 2022 – 23 ianuarie 2023, bărbatul, asociat în cadrul unei societăţi comerciale care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail, ar fi pretins de la directorul general al unei alte societăţi comerciale folosinţa unor spaţii comerciale în interiorul aeroportului Otopeni, iar ulterior suma de 100.000 euro, din care ar fi primit, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei.

Procurorii mai susţin că, în perioada 29 decembrie 2021 – 1 februarie 2023, Bogdan-Şerban Liţoi, prin intermediul celui de-al patrulea inculpat, ar fi primit de la asociatul societăţii comerciale care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail, suma de 15.000 de euro pentru aprobarea cu întârziere de patru luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achiziţia de servicii de consultanţă şi asistenţă organizată de CNAB.

În data de 14 februarie 2022, George Alexandru Ivan ar fi permis accesul unui director general al unei alte societăţi comerciale (martor în cauză) la informaţii din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicităţii, respectiv la date din conţinutul unui caiet de sarcini pentru achiziţia de servicii de consultanţă, anterior publicării acestuia (18 mai 2022). De asemenea, Ivan i-ar fi indicat aceluiaşi om de afaceri şi modalitatea prin care putea să câştige licitaţia respectivă, susţine DNA. A doua zi, 15 februarie 2022, George Alexandru Ivan ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini, menţionează anchetatorii.

Ce spune Maurice Munteanu despre ținutele purtate de Gina Pistol și Smiley la...
Ce spune Maurice Munteanu despre ținutele purtate de Gina Pistol și Smiley la nunta lor
Fanii s-au încăierat după gestul făcut de Bianca Andreescu la Roland Garros. Sportiva...
Fanii s-au încăierat după gestul făcut de Bianca Andreescu la Roland Garros. Sportiva și-a pus mâinile în cap
Românii explică de ce fac vacanţa în afara țării:
Românii explică de ce fac vacanţa în afara țării: "1.200 de lei, doi copii, doi adulţi, all inclusive. Nu stăm la noi pe banii ăştia"
Ce a putut să facă Cristi Borcea cu peste 3 milioane de euro:...
Ce a putut să facă Cristi Borcea cu peste 3 milioane de euro: I-am dus într-o geantă sport cu care mergi la sală!
Adela Popescu l-a umilit pe Cătălin Măruţă, în direct! N-a avut nicio jenă...
Adela Popescu l-a umilit pe Cătălin Măruţă, în direct! N-a avut nicio jenă şi i-a spus verde în faţă
Maurice Munteanu își caută iubit. Care-i sunt pretențiile
Maurice Munteanu își caută iubit. Care-i sunt pretențiile
Mititelu a răbufnit: „Am fost batjocoriți. Lucrurile duc spre crimă organizată”
Mititelu a răbufnit: „Am fost batjocoriți. Lucrurile duc spre crimă organizată”
Cum îndrăznim? Mesajul unui profesor pentru Iohannis, „care a avut o atitudine de...
Cum îndrăznim? Mesajul unui profesor pentru Iohannis, „care a avut o atitudine de ciocoi”: Nu e adevărat că ați dat ce am cerut!
S-a anunţat cât va fi suspendată Simona Halep pentru dopaj. Când va putea...
S-a anunţat cât va fi suspendată Simona Halep pentru dopaj. Când va putea reveni în circuitul WTA
Doliu imens în muzica populară! S-a stins unul din marii interpreți ♧ Odihna...
Doliu imens în muzica populară! S-a stins unul din marii interpreți ♧ Odihna vesnica!
Topul celor mai puternice 10 armate ale lumii în 2023. Surprinzător, pe ce...
Topul celor mai puternice 10 armate ale lumii în 2023. Surprinzător, pe ce loc se află România
Anunțul ANULUI despre Simona Halep! Se întâmplă peste 3 luni. Veste SOC despre...
Anunțul ANULUI despre Simona Halep! Se întâmplă peste 3 luni. Veste SOC despre marea campioană a României
Sexy Leana Ceaușescu. Imagini nemaivăzute cu Elena Ceaușescu în ipostaze sexy!
Sexy Leana Ceaușescu. Imagini nemaivăzute cu Elena Ceaușescu în ipostaze sexy!