Sport

Spania învinge Argentina și este noua campioană mondială la baschet! Parcursul celor două echipe și ce s-a întâmplat cu meciul de vis SUA – Serbia

15.09.2019 | 10:10
Spania invinge Argentina si este noua campioana mondiala la baschet Parcursul celor doua echipe si ce sa intamplat cu meciul de vis SUA  Serbia

Duminică, 15 septembrie, de la ora României 15:00, se joacă finala Campionatului Mondial de baschet masculin din China, dintre Spania și Argentina. Prezența celor două formații în ultimul act reprezintă o mare surpriză pentru lumea baschetului. Asta după ce toți specialiștii vedeau ca finală probabilă o reeditare a duelului SUA – Serbia, de această dată cu ex-iugoslavii ușor favoriți datorită numelor grele pe care le-au avut în lot. Partida a avut loc, însă doar în turneul pentru clasificările 5-8. Asta după ce ambele formații au fost eliminate în sferturi, Serbia chiar de către Argentina.


UPDATE, ora 17:20/ Spania se impune în finală, scor 95-75, și este noua campioană mondială la baschet.


UPDATE, ora 15:00 / Spania – Argentina, finala Campionatului Mondial de baschet, se dispută acum.

ARGENTINA VS ESPAÑA FINAL FIBA EN VIVO

ARGENTINA VS ESPAÑA MIRALO en la APp de futb0l>> https://play.google.com/store/apps/details?id=golazos.futbolisticosMIRALO EN VIVO AQUI: https://bit.ly/2lQrpsZ

Gepostet von Estallamos en la liga mx am Sonntag, 15. September 2019


Parcursul Argentinei și Spaniei către finala Campionatului Mondial de baschet 2019

Revenind la marea finală a CM baschet 2019, interesant de menționat este că cele două naționale latine au ajuns în finală fără să sufere vreo înfrângere. Astfel, Spania a câștigat o grupă destul de facilă, cu Tunisia (101-62), Puerto Rico (73-63) și Iran (73-65). În grupele principale, trupa antrenată de Sergio Scariolo a câștigat cu greu duelul cu Italia, scor 67-60, pentru ca apoi să câștige derby-ul grupei J contra Serbiei, scor 81-69. Acest lucru a permis ibericilor să întâlnească în sferturi naționala Poloniei, pe care au învins-o cu 90-78, pentru ca în semifinală să se joace un adevărat thriller. Spania a trecut de Australia după două reprize de prelungiri, cu 95-88.

De partea cealaltă, Argentina a câștigat o primă grupă mai dificilă, jucând împotriva Coreei de Sud (95-69), Nigeriei (94-81) și Rusiei (69-61). A urmat apoi ca sud-americanii să câștige în faza a doua a grupelor contra formațiilor Venezuelei (87-67) și Poloniei (91-65). Trupa antrenată e Sergio Hernandez a jucat apoi două meciuri în care pe hârtie începea cu a doua șansă, dar de fiecare dată a predat o lecție de baschet. Mai întâi, în sferturi, Franța a jucat contra Serbiei, partidă câștigată cu 97-87. Apoi Argentina a trecut în semifinale de Franța. Naționala Hexagonului venea după o victorie dominantă în sferturi, contra Team USA. Dar Argentina a arătat excelent pe tot parcursul meciului, nu a cedat niciun sfert și a obținut victoria, scor 80-66.

  • 1 titlu mondial are Spania, câştigat la Mondialul din 2006
  • 1 titlu mondial are Argentina, câştigat la Mondialul din 1950

Care sunt atuurile Spaniei și Argentinei înaintea finalei de la CM 2019

Așadar, Spania – Argentina a ajuns ultimul act al Campionatului Mondial găzduit de China. Ce recomandă însă cele două formații pentru medaliile de aur? Ambele au pedigree-ul de mari campioane. Argentina a câștigat aurul în 2004, Spania este ultima campioană mondială dinainte de ultima perioadă de dominație a SUA, cucerind titlul în 2006. Câțiva dintre monștrii sacri ai acelor echipe supraviețuiesc și acum în cele două formații.

Astfel, la Argentina îl regăsim pe veteranul Luis Scola, care la 39 de ani arată excelent. Fost jucător NBA timp de zece sezoane, Scola are un turneu final excelent, cu 19,3 puncte și 8,1 recuperări pe partidă. El este ajutat la acest Mondial de excelentul Facundo Campazzo. Conducătorul de joc al lui Real Madrid a pus în cele șapte partide 13,6 puncte, cu 7,7 pase decisive și 4,6 recuperări pe meci. Gabriel Deck a marcat și el 12,4 puncte pe meci pentru naționala Argentinei, care nu era văzută drept una dintre favoritele la acest CM. Însă, cu o ofensivă excelentă, avându-i în prim plan pe Scola și Campazzo, trupa lui Sergio Hernandez a evoluat entuziasmant în China și se anunță o nouă generație de aur a baschetului argentinian, după retragerea lui Manu Ginobili, Oberto, Nocioni sau Carlos Delfino.

De partea cealaltă Spania îi mai are în formație de la mondialul câștigat în 2006 pe Marc Gasol și pe Rudy Fernandez. Primul este proaspăt campion NBA cu Toronto Raptors și a adunat la acest turneu medii de 14,4 puncte, 5,3 recuperări și 3,7 pase decisive. El a fost decisiv în momentele cele mai importante, cum ar fi semifinala cu Australia, când a adunat 33 de puncte. Electrizantul Ricky Rubio a fost cel mai eficient jucător al Spaniei la acest mondial. Ricky a strâns medii de 15,9 puncte, 6,4 pase decisive și 5,1 recuperări. Pe lângă cei trei, contribuții importante au adus și Victor Claver, Sergio Llull și franții Juancho și Willy Hernangomez. Astfel, Spania are un avantaj al experienței în fața Argentinei, cu mai mulți jucători angrenați în NBA sau la echipele mai importante din Liga ACB, prima divizie a Spaniei care dă 15 jucători în această finală, potrivit site-ului de specialitate baschet.ro.

Spania - Argentina este finala CM 2019 de baschet din China
Manu Ginobili l-a felicitat pe Luis Scola după ce a calificat Argentina în finala CM baschet 2019, acolo unde va juca împotriva Spaniei *foto: twitter

Ce s-a întâmplat cu favoritele SUA și Serbia?

Finala Argentina – Spania era una puțin previziblă înainte de startul competiției. Mulți specialiști credeau că vom avea parte de o nouă reeditare a finalei CM 2014 și JO 2016, între Serbia și SUA. Ex-iugoslavii au trimis ce aveau mai bun la acest turneu final, inclusiv superstarurile NBA Nikola Jokic și Bogdan Bogdanovic sau uriașul Boban Marjanovic. A fost de ajuns un singur meci mai slab pentru sârbi și trupa lui Sașa Djordjevic a fost eliminată în sferturi de către Argentina.

De partea cealaltă, Team USA a venit lipsită de superstarurile NBA. Cu toate acestea, americanii fiind singura formație cu jucători exclusiv din liga profesionistă nord-americană, nu concepeau să nu joace pentru medalii. Dar trupa antrenată de legendarul Gregg Popovich era formată mai degrabă din starurile viitorului, plus jucători care nu au o importanță prea mare în echipele lor. Astfel, SUA a pierdut meciul cu Franța din sferturi și a ratat astfel pentru prima oară în ultimii 17 ani o șansă la medalie, după dezastrul de la Mondialul din 2002.

În cele din urmă duelul SUA – Serbia s-a desfășurat în grupa pentru locurile 5-8, iar Serbia s-a impus cu 94-89, după un meci extrem de spectaculos în care europenii au condus cu 32-7 pentru ca americanii să răspundă cu un sfert doi de 33-12. Astfel, Serbia a terminat pe locul 5, în timp ce SUA pe locul 7. Revenind la finală, Spania – Argentina se va juca duminică, de la ora României 15:00. La ora 11:00 se va juca finala mică, dintre Franța și Australia. Partida nu este televizată de vreun post românesc.

  • 5 titluri mondiale a câştigat SUA (1954, 1986, 1994, 2010 şi 2014)