News

Spania, fără rival la Campionatul Mondial din 2010! Vuvuzelele, amintirea din Africa de Sud! Video

03.06.2018 | 15:11
Spania fara rival la Campionatul Mondial din 2010 Vuvuzelele amintirea din Africa de Sud Video
Spania, câştigătoarea Campionatului Mondial din 2010

Şase ţări africane s-au duelat pentru organizarea Campionatului Mondial din 2010. Egipt, Maroc, Africa de Sud, Nigeria şi Tunisia/Libia, cu o candidatură comună, şi-au prezentat dosarele, însă ultimele trei nu au mai ajuns la vot după ce s-au retras. Africa de Sud a câştigat lupta cu Marocul şi a devenit gazda turneului final din 2010.

205 selecţionate s-au înscris în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2010. Egipt, Suedia, Cehia, Turcia, Croaţia, Rusia sau Arabia Saudită au fost surprizele neplăcute din calificări. Spania, campioana europeană en-titre, a reuşit o campanie incredibilă, cu zece victorii în tot atâtea meciuri jucate. Pe lângă iberici şi Africa de Sud, gazda turneului final, la Mondial s-au mai calificat Australia, Japonia, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Algeria, Camerun, Ghana, Coasta de Fildeş, Nigeria, Honduras, Mexic, SUA, Argentina, Brazilia, Chile, Paraguay, Uruguay, Noua Zeelandă, Danemarca, Anglia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Portugalia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Elveţia.

Franţa şi Italia, dezamăgirile de la Campionatul Mondial din 2010

Franţa a făcut un turneu final dezamăgitor, selecţionata pregătită de Raymond Domenech fiind eliminată încă din faza grupelor. Tensiunile din lotul “cocoşilor” s-au văzut pe teren, unde vicecampioana mondială a obţinut un singur punct, după o remiză cu Uruguay, scor 0-0. Italia, campioana mondială en-titre, a părăsit Campionatul Mondial din 2010 încă din faza grupelor, cu doar două puncte obţinute. În chiar ultima etapă, “Squadra Azzurra” a fost învinsă suprinzător de Slovacia, scor 2-3. Coreea de Nord a fost cea mai slabă selecţionata de la turneul final, asiaticii au primit 12 goluri în cele trei meciuri din faza grupelor. Coreea de Sud a fost una dintre surprizele plăcute din faza grupelor, obţinând calificarea în optimile de finală de pe locul doi, în faţa Nigeriei şi Greciei. Cea mai pregnantă amintire a fiecărui fan de la Campionatul Mondial din 2010 a fost sunetul vuvuzelelor.

Franţa la Campionatul Mondial din 2010
Franţa la Campionatul Mondial din 2010

Optimile de finală au fost afectate de două greşeli de arbitraj. În meciul Argentina – Mexic 3-1, brigada italiană condusă de Robert Rosetti a validat golul marcat de Carlos Tevez, primul al partidei, cu toate că atacantul se afla în ofsaid. Reluările au fost difuzate pe ecranul de pe stadionul din Johannesburg, însă decizia nu a fost schimbată, cu toate că mexicanii au protestat minute în şir. A doua gafă monumentală a venit în meciul Germania – Anglia 4-1. La scorul de 2-1, la două minute după ce Upson marcase golul englezilor, Frank Lampard a înscris, însă arbitrii nu au validat reuşita, cu toate că mingea trecuse linia porţii. În urma acestui gol anulat, IFAB a decis implementarea sistemului de video arbitraj în 2012.

Gestul lui Luis Suarez care a şocat întrega lume

În sferturile de finală, Uruguay a eliminat Ghana la loviturile de departajare. În minutul 120 al meciului, Luis Suarez a fost eliminat după ce a oprit ca mingea trimisă de Stephen Appiah să intre în poartă, iar arbitrul a dictat şi o lovitură de la 11 metri. Asamoah Gyan a ratat penalty-ul care o putea duce pe Ghana în semifinale, iar actualul atacant al Barcelonei a sărbătorit nereuşita africanilor. Germania a învins-o fără drept de apel pe Argentina, antrenată de Diego Maradona, scor 4-0, în timp Olanda a eliminat-o pe Brazilia, scor 2-1. Spania a obţinut la rândul ei calificarea în semifinale după ce a învins Paraguayul, scor 1-0.

Spania – Germania 1-0 a fost reeditarea finalei Campionatului European din 2008, Carles Puyol fiind marcatorul golului prin care ibericii ajungeau pentru prima dată în istorie într-o finală de Campionat Mondial. În cealaltă semifinală, Olanda a învins-o pe Uruguay fără prea mari emoţii, scor 3-2, iar la finalul meciului, Oscar Tabarez, selecţionerul sud-americanilor şi-a lăudat jucătorii pentru prestaţia de la turneul final din Africa de Sud. Germania şi-a apărat cu succes medalia de bronz obţinut la Mondialul din 2006 şi au învins Uruguayul în finala mică, scor 3-2.

Germania, medalie de bronz la Campionatul Mondial din 2010
Germania, medalie de bronz la Campionatul Mondial din 2010

Spania, succes total la Campionatul Mondial din 2010

Pe 11 iulie, la Johannesburg, s-a disputat finala Campionatului Mondial din 2010. Spania era văzută drept marea favorită, după ce ibericii câştigaseră Europeanul din 2008, iar selecţionata condusă de Vicente del Bosque juca celebrul “tiki-taka”. De cealaltă parte, Olanda, cu un lot în care străluceau Robin van Persie, Wesley Sneijder sau Arjen Robben, spera că va da lovitura. Meciul a fost plin de durităţi, fiind finala în care s-au acordat cele mai multe cartonaşe galbene. Olandezii au avut câteva şanse să înscrie, însă Iker Casillas a făcut minuni în poarta Spaniei. În prima repriză, Nigel de Jong a fost iertat de Howard Webb, arbitrul englez arătându-i doar cartonaşul galben, după o intrare criminală la Xabi Alonso. La capătul celor 90 de minute, Olanda şi Spania erau la egalitate, scor 0-0, astfel că s-a intrat în prelungiri. În minutul 109, John Heitinga a fost eliminat după ce a văzut şi al doilea cartonaş galben, iar după şapte minute, Andres Iniesta a marcat golul care a adus trofeul în vitrina echipei naţionale a Spaniei.

Tricolorii, parcurs dezamăgitor în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2010

Echipa naţională a României a făcut parte din Grupa 7 în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2010, alături de Franţa, Serbia, Austria, Lituania, şi Insulele Feroe. Startul a fost unul dezastruos pentru tricolorii antrenaţi de Victor Piţurcă. Lituania a învins România, la Cluj, scor 3-0, după o prestaţie slabă a echipei naţionale. Până la finalul toamnei, tricolorii au obţinut patru puncte în meciurile cu Insulele Feroe, scor 1-0, şi cu Franţa, scor 2-2. Primele două meciuri din primăvara anului 2009 au însemnat sfârşitul lui Victori Piţurcă. Serbia şi Austria au învins România, iar Răzvan Lucescu prelua frâiele naţionalei. Finalul campaniei a fost unul slab, iar Serbia le-a administrat tricolorilor una dintre cele mai dure înfrângeri din ultimii ani, scor 0-5. România a terminat pe penultimul loc, cea mai slabă clasare din 1989 şi până în prezent.

Cinci curiozităţi de la Campionatul Mondial din 2010

– Carlos Alberto Parreira a fost selecţionerul Africii de Sud la ediţia din 2010, devenind al doilea antrenor care a pregătit cinci echipe naţionale la turneele de Campionat Mondial, după Bora Milutinovic. Brazilianul le-a pregătit pe Kuwait (1982), Emiratele Arabe Unite (1990), Brazilia (1994 şi 2006), Arabia Saudită (1998).

– Pentru prima oară în istoria Mondialelor, patru jucători străini din Liga 1 au jucat la un turneu final: Pantelis Kapetanos (Grecia/FCSB), Jan Kozak (Slovacia/Poli Timişoara), Dusan Kuciak (FC Vaslui) Emmanuel Kone (Coasta de Fildeş/Internaţional Curtea de Argeş).

– Dejan Stankovic a devenit în 2010 primul fotbalist care a participat cu trei echipe naţionale în istoria Mondialelor. Fotbalistul a evoluat alături de Iugoslavia (1998), Serbia şi Muntenegru (2006) şi Serbia (2010).

Dejan Stankovic la Campionatul Mondial din 2010
Dejan Stankovic la Campionatul Mondial din 2010

– Partida Ghana – Germania 0-1 a fost primul în care doi fraţi s-au duelat într-un meci direct pe teren la un Campionat Mondial. Jerome Boateng a jucat pentru nemţi, în timp ce Kevin-Prince Boateng a îmbrăcat tricoul africanilor.

– Echipa naţională a Hondurasului a avut trei fraţi în lotul de 23 de fotbalişti. Johnny Palacios (Olimpia), Wilson Palacios (Tottenham) şi Jerry Palacios (Zhejiang Greentown) au fost chemaţi la selecţionată de Reinaldo Rueda. Ultimul a fost adus la lot după ce Julio Cesar s-a accidentat.

5 goluri au înscris Diego Forlan, Thomas Muller, Wesley Sneijder şi David Villa