Spania intră din nou în stare de urgență. Restricțiile dure ar putea dura până în aprilie 2021

Flaviu Popa   
în HotNews
25/10/2020, 14:54
Spania intră din nou în stare de urgență. Restricțiile dure ar putea dura până în aprilie 2021
Spania se întoarce în stare de urgență

Spania se pregătește să decreteze stare de urgență din cauza Covid-19, pentru a doua oară de la începutul acestei pandemii.

Conform Marca, premierul Pedro Sanchez va convoca de urgență consiliul menit să aprobe „starea de alarmă” sau „alertă” o primă fază procedurală din cele trei faze ale stării de urgență.

Prima fază va fi valabilă 15 zile, perioadă în care se vor impune restricții la nivel național, inclusiv impunerea izolării unor persoane la domiciliu.

UPDATE, 25 octombrie / Așa cum anunța încă de ieri presa din Spania, Guvernul spaniol a acceptat ca Spania să decreteze starea de urgență în cadrul unei ședințe extraordinare a consiliului de miniștri, care a durat două ore.

Starea de „alarmă” va fi instaurată pentru 15 zile, dar ar putea fi prelungită până în aprilie. Guvernele locale din 9 regiuni (din totalul de 17) au cerut executivului să adopte această măsură excepțională.

Spania revine în starea de urgență

Consiliul de Miniștri se va întruni duminică, 25 octombrie, și va aproba, cel mai probabil, declararea stării de urgență. Momentan autoritățile trebuie să găsească soluții legale pentru a implementa o serie de restricții gândite pentru următoarele săptămâni.

Potrivit presei spaniole, restricțiile vor afecta cu siguranță drepturile fundamentale cum ar fi activitatea oamenilor și mobilitatea. Cel mai probabil, aceasta va fi valabilă pentru următoarele două săptămâni.

Nu se cunosc momentan restricțiile care vor fi impuse. În luna iunie, momentul în care Pedro Sanchez prelungea starea de alarmă pentru a 5-a oară consecutiv, acesta declara: „Carantina nu va dura o zi mai mult decât este necesar. Nimeni nu are dreptul să arunce ceea ce am obținut cu toții, împreună. Îmi cer scuze cetățenilor pentru orice greșeli comise, care au fost întotdeauna dictate de excepționalitatea situației.

Dincolo de diferențele noastre de opinii, cu toții, a trebuit să lucrăm cot la cot. Cu toții am fost uniți de aceeași dorință: de a salva vieți”.

Măsurile de restricție din Spania au fost considerate mereu cele mai dure din Europa, libertatea de circulație a oamenilor fiind limitată aproape total.

În Spania, conform cifrelor oficiale, muncesc aproximativ 600.000 de români. Datele oficiale INE arată că în 2019 în Spania locuiau și munceau aproximativ 669.000 români, față de 676.000 la 1 ianuarie 2018.

Spania a depășit 22.000 de cazuri de infectare pe zi în 22 octombrie, moment în care politicienii au decis că e momentul ca starea să se întoarcă în carantină pentru a mai salva ce poate fi salvat.

Închide ×