Sport

Spania îşi continuă hegemonia la EURO 2012! Cea mai dezechilibrată finală din istorie. Video

FANATIK îţi prezintă episodul 14 din “Istoria EURO”, povestea Campionatelor Europene. Spania devenea în 2012 prima naţională care îşi apăra cu succesul trofeul.
28.05.2021 | 21:00
Spania isi continua hegemonia la EURO 2012 Cea mai dezechilibrata finala din istorie Video
ADVERTISEMENT

Pentru ediţia din 2012, UEFA a acceptat cinci dosare de candidatură (Italia, Croaţia-Ungaria, Polonia-Ucraina, Turcia şi Grecia). Pe 18 aprilie 2007, în urma votului din Comitetul Executiv, Polonia-Ucraina deveneau gazdele EURO 2012, după o victorie în faţa Italiei.

România a alternat rezultate ruşinoase cu meciuri bune în preliminariile EURO 2012

România s-a luptat cu Franţa, Bosnia, Belarus, Albania şi Luxemburg în Grupa D din preliminariile EURO 2012. Tricolorii ar fi urmat să se dueleze cu bosniacii pentru locul 2, însă calculele au fost date peste cap din start. În primul meci, jucat la Piatra Neamţ, selecţionata antrenată pe atunci de Răzvan Lucescu remiza cu Albania, scor 1-1.

ADVERTISEMENT

Debutul modest a fost completat cu un egal în Belarus, scor 0-0, şi o înfrângere, pe Stade de France, cu Franţa, scor 0-2. În aceste condiţii, la final de 2010, tricolorii păreau ieşiţi din calculele calificării. Primăvara lui 2011 a adus a doua înfrângere din preliminarii, 1-2 cu Bosnia, dar şi prima victorie, 3-1 cu Luxemburg.

Speranţele au început să reapară pe 3 iunie 2011, când România o învingea clar pe Bosnia, scor 3-0, în “Giuleşti”, la ultimul meci al lui Răzvan Lucescu pe banca naţionalei. Cu Victor Piţurcă revenit pentru al treilea mandat, tricolorii s-au întors cu trei puncte din Luxemburg (2-0), dar nu au putut produce surpriza cu Franţa, în meciul care a inaugurat Arena Naţională, şi duelul s-a terminat egal, scor 0-0.

ADVERTISEMENT

Cu şanse doar teoretice pentru locul de baraj, România a terminat preliminariile EURO 2012 cu două remize, 2-2 cu Belarus şi 1-1 cu Albania. Franţa se califica direct la turneul final, în timp ce Bosnia mergea în baraj. Tricolorii s-au mulţumit cu locul 3, după o campanie modestă.

Germania şi Spania s-au distrat în preliminarii. Estonia, marea surpriză

Germania nu le-a dat nicio şansă adversarelor din preliminarii, cu 10 victorii în tot atâtea meciuri. Spania, aflată într-o grupă cu 5 selecţionate, a avut, la rândul ei, un parcurs perfect, cu 8 victorii consecutive. Italia, Grecia şi Anglia mergeau la turneul final fără să cunoască înfrângerea. Tot de pe primul loc s-au mai calificat Rusia, Olanda şi Danemarca, în timp ce Suedia a fost naţionala cu cel mai bun punctaj de pe locul 2.

ADVERTISEMENT

Estonia a produs marea surpriză a Grupei C, unde s-a clasat pe locul 2, în faţa Serbiei, şi a prins unul dintre biletele pentru baraj. Irlanda nu le-a dat nicio şansă estonienilor în meciurile decisive pentru EURO 2012 şi s-a calificat la turneul final. Croaţia şi Cehia nu au avut emoţii cu Turcia, respectiv Muntenegru, în timp ce Portugalia a umilit Bosnia.

Gazdele EURO 2012, out încă din faza grupelor. Olanda, deziluzie totală

În Grupa A, Polonia nu a reuşit să profite de faptul că a fost coorganizatoare a EURO 2012 şi a ratat calificarea în sferturi după două remize şi o înfrângere. Cehia a pornit cu un eşec dur, 1-4 cu Rusia, dar a reuşit să termine pe locul 1, după două victorii. Ruşii s-au împiedicat de Grecia în ultima etapă, când campioana europeană din 2004 a obţinut biletele pentru sferturi prin golul lui Karagounis.

ADVERTISEMENT

Grupa B era aşteptată de toţi microbiştii, din moment ce Germania, Olanda, Portugalia şi Danemarca se duelau pentru sferturi. Nemţii şi-au continuat parcursul perfect din preliminarii, iar calificarea a venit după primele două etape. Batavii au pornit cu o înfrângere surprinzătoare în faţa danezilor, iar selecţionata lui Bert van Marwijk, vicecampioană mondială în 2010, a părăsit competiţia cu 0 puncte. Portugalia a avut emoţii pentru calificare, obţinută în ultimul meci contra olandezilor.

Grupa C a început cu derby-ul Spania – Italia, terminat la egalitate, scor 1-1, iar cele două selecţionate şi-au asigurat calificarea în ultimă etapă. Ibericii au trecut de Croaţia, cu un gol marcat de Navas în minutul 88, în timp ce italienii au depăşit Irlanda, scor 2-0, echipă care a terminat pe ultimul loc în grupă.

Ucraina privea cu optimism startul Grupe D, iar Shevchenko aducea victoria în faţa Suediei în prima etapă, în care Anglia şi Franţa terminau la egalitate. Ucrainenii nu au mai putut să continue forma bună şi au ratat calificarea în sferturi după două înfrângeri cu favoritele grupei. Francezii, fără un joc convingător, au obţinut biletele pentru următoarea fază.

Anglia, încă un coşmar la loviturile de departajare

În primul sfert de finală, Portugalia a dominat Cehia pe toată durata meciului, însă golul calificării a venit abia în minutul 79, când Cristiano Ronaldo îl învingea pe Petr Cech. Până la gol, starul portughezilor a ratat câteva ocazii uriaşe şi a intrat în istoria Campionatelor Europene ca jucătorul care a lovit de cele mai multe ori bara la un turneul final.

Grecia a murit frumos la EURO 2012, după o înfrângere în faţa Germaniei. Echipa lui Fernando Santos putea să dea calculele peste cap în minutul 55, când Samaras a egalat, însă bucuria grecilor a fost de scurtă durată. Nemţii au dus scorul la 4-1, iar reuşita lui Salpingidis din penultimul minut doar a redus diferenţa.

Spania şi-a continuat drumul spre trofeul, iar Franţa nu a putut să-i pună prea multe probleme în sferturi. Dubla lui Xabi Alonso a dus “Furia Roja” în semifinale, iar specialiştii aşteptau reeditarea finalei din 2008, cu Germania, mai ales că cele două naţionale erau în mare formă.

Ultimul sfert, Anglia – Italia, a fost un meci care s-a jucat într-o singură direcţie. Italienii au avut 20 de şuturi pe poarta lui Joe Hart, însă calificarea a fost decisă la loviturile de departajare. Montolivo a fost primul care a ratat, însă coşmarul penalty-urilor a reapărut pentru englezi. Ashley Young a tras în bară, în timp ce Gianluigi Buffon a parat lovitura lui Ashley Cole, iar Italia se califica în semifinale.

Spania, calificare dramatică în finală. Balotelli a îngenuncheat Germania

Semifinala Spania – Portugalia promitea spectacol, însă meciul s-a ridicat rar la nivelul aşteptărilor. Campioana europeană din 2008 a controlat jocul, însă Cristiano Ronaldo a fost cel care a ratat cea mai mare ocazie a meciului, chiar în final. Calificarea a fost decisă la penalty-uri, iar Xabi Alonso şi Joao Moutinho au ratat prima serie. Bruno Alves a şutat în transversală în seria a patra, în timp ce Fabregas i-a dus pe iberici în finală.

A doua semifinală, Germania – Italia, pornea cu trupa lui Joachim Low din postura de mare favorită la calificare, însă calculele au fost date peste cap de Mario Balotelli. Atacantul care evolua pe atunci la Manchester City a marcat de două ori în prima repriză, după ce nemţii începuseară în forţă. Golurile italienilor au blocat naţionala Germaniei, iar jucătorii lui Antonio Conte au ratat ocazii uriaşe pe final. Mesut Ozil a reuşit să înscrie golul de onoare al nemţilor, în minutul 90+2, iar Italia ajungea în marea finală.

Finala EURO 2012 a fost fără istoric

Pe 1 iulie, pe stadionul “Olimpic” din Kiev, s-a jucat finala EURO 2012, una în care Spania pornea ca mare favorită, în timp ce Italia venea cu un moral foarte bun. Ibericii fuseseră acuzaţi de-a lungul turneului că au un joc defensiv, însă au preluat controlul meciului încă din primele minute. David Silva a deschis rapid scorul, cu o lovitură de cap, iar Jordi Alba l-a majorat înainte de pauză. În plus, Italia îl pierdea pe Giorgio Chiellini în minutul 21, ieşit accidentat de pe teren.

Antonio Conte a schimbat la pauză, iar Di Natale a intrat în locul lui Cassano. Atacantul a ratat primele ocazii ale italienilor, iar italienii au început să forţeze. Ghinionul a lovit din nou “Squadra Azzurra”, după ce Thiago Motta, abia intrat pe teren, a suferit o ruptură şi Italia a fost forţată să joace în 10 ultimele 30 de minute. Spania a profitat din plin, iar Fernando Torres şi Juan Mata au dus scorul la 4-0 pe final, cea mai categorică victorie într-o finală de Campionat European. După EURO 2008 şi CM 2010, “Furia Roja”, antrenată de Vicente del Bosque, îşi adăuga în palmares încă un trofeu continental.

  • 3 goluri au marcat Mario Mandzukic, Mario Balotelli, Alan Dzagoev, Mario Gomez, Cristiano Ronaldo şi Fernando Torres, golgeterii EURO 2012
  • 63.170 de spectatori au asistat la finala EURO 2012
ADVERTISEMENT