Sport

Spania – Olanda, finala surpriză la CM de handbal! Vom avea o campioană în premieră. Presiunea e pe “batave”

14.12.2019 | 23:28
Spania  Olanda finala surpriza la CM de handbal Vom avea o campioana in premiera Presiunea e pe batave
ADVERTISEMENT

Nimeni nu anticipa o finală între Spania şi Olanda la Campionatul Mondial de handbal. Însă cele două echipe reuşesc un turneu remarcabil şi demonstrează că merită să se lupte pentru aur după ce au eliminat Norvegia, respectiv Rusia. Indiferent de cum se încheie finala, un lucru este cert. Vom avea o campioană mondială în premieră. 

Olanda – 6 finale la rând în turneele majore! Spania, prima finală de CM din istorie

Ultimul act se va disputa duminică, de la ora 13:30 şi va putea fi urmărit în format LIVETEXT pe FANATIK. Presiunea va fi pe Olanda, în condiţiile în care echipa antrenată de francezul Emmanuel Mayonnade s-a calificat în finală (mare sau mică) la ultimele 6 turnee majore, spre deosebire de Spania, care joacă prima finală mondială din istorie.

ADVERTISEMENT

Este adevărat că batavele nu au reuşit să obţină aurul la niciun asemenea turneu. Seria olandezelor a început în 2015 cu finala de la CM, pierdută cu Norvegia, la fel ca şi finala mică de la Jocurile Olimpice 2016 şi finala mare de la Euro 2016.

Olandezele au reuşit în ultimii doi ani să se impună în finala mică a turneelor majore. În 2017, în Germania, echipa batavă a învins Suedia în meciul de bronz de la CM, iar anul trecut olandezele au învins România, în meciul pentru locul trei de la Euro. “Tricolorele” erau fără Neagu, accidentată în ultimul meci din grupele principale cu Ungaria.

ADVERTISEMENT

Batavele au stricat “maşinăria perfectă” a lui Ambros Martin!

Aşa că, având în vedere această serie impresionantă de “finale”, Olanda are presiunea de a câştiga măcar o dată aurul după ce tot timpul a ajuns foarte sus, dar niciodată la primul loc. De altfel, batavele au avut două sincope tot turneul, suferind înfrângeri cu Danemarca şi Germania, însă datorită faptului că au venit cu punctaj maxim în grupele principale, şi-au permis acest lux de a pierde două meciuri.

În semifinale, echipa lui Mayonnade a învins Rusia la limită, 33-32 şi a trimis acasă o echipă care s-a impus clar în toate confruntările de la CM. Echipa lui Ambros Martin a clacat în momentul cel mai important şi Olanda a ajuns din nou să joace cu medaliile strălucitoare pe masă.

ADVERTISEMENT

Spania, la un pas să fie eliminată în grupele principale după un eşec în ultimul meci

Adversară în finală va fi surprinzătoarea naţională a Spaniei. Ibericele au început turneul cu o victorie categorică în faţa României, 31-16. Cele 15 goluri diferenţă la care nu visa nici cel mai optimist spaniol le-a oferit un boost moral (ca să nu spun doping, termen care ne crează coşmaruri şi la handbal, mai nou).

Echipa antrenată de Carlos Viver a câştigat tot în grupă şi a avut un singur eşec în grupele principale: 26-36 cu Rusia. Însă această ultimă înfrângere era să le coste calificarea în semifinale pe iberice. În cazul în care Suedia ar fi învins Muntenegru, Spania ar fi ratat semifinalele, dar echipa lui Per Johansson a învins selecţionata nordică.

ADVERTISEMENT

Patru iberice evoluează în Liga Naţională!

În semifinale Spania întâlnea Norvegia şi chiar dacă nordicele aveau multe atuuri de partea lor, ibericele le-au distrus. Echipa lui Viver s-a impus la 6 goluri împotriva “braziliencelor din handbal”: 28-22.

Olanda este favorită la casele de pariuri având cota 1,90 să se impună. Un succes al Spaniei este cotat la 2,38, iar pentru cei care mizează că vor fi prelungiri cota este de 8,00.

Interesant este că patru dintre handbalistele Spaniei evoluează în Liga Naţională: Alicia Fraga Fernandez, Mireya Gonzalez şi Marta Lopez Herrero la SCM Râmnicu Vâlcea și Zoqbi de Paula, la Gloria Bistrița. De cealaltă parte, doar o jucătoare a batavelor a trecut prin Liga Florilor: Lois Abbingh, la HCM Baia Mare.

  • 6 este numărul finalelor consecutive disputate de Olanda la turneele majore
  • 1 este numărul finalelor de CM jucate de Spania în istorie

 

ADVERTISEMENT
Tags: