News

Spania schimbă strategia de vaccinare anti-Covid. O singură doză pentru persoanele sub 55 de ani care au trecut prin boală

26.02.2021 | 20:48
Spania schimba strategia de vaccinare antiCovid O singura doza pentru persoanele sub 55 de ani care au trecut prin boala
ADVERTISEMENT

Întrucât studiile afectate recent au arătat că o astfel de strategie le sporește imunitatea, autoritățile sanitare din Spania au decis ca  persoanelor de până în 55 de ani care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 să le fie administrată o singură doză de vaccin.

Anunțul vine la doar câteva zile după ce acestora li s-a recomandat să aștepte șase luni de la diagnostic înainte de imunizare, în cazul în care nu se confruntă cu grave probleme de sănătate. Măsura era valabilă pentru toate cele trei seruri aflate pe piață (Pfizer/BioNTech, Moderna și AStraZeneca).

ADVERTISEMENT

O decizie controversată vine din Galicia, a cincea cea mai populată regiune a țării, unde a fost aprobată, pe 23 februarie, o reformă a legii sănătății care obligă locuitorii să plătească amenzi cuprinse între 1.000 și 60.000 de euro dacă refuză vaccinarea.

Persoanele sub 55 de ani care au fost bolnave de Covid-19 vor primi doar o doză de vaccin în Spania

Durata imunității la virus după infectarea naturală nu este cunoscută, dar studiile arată că administrarea unei singure doze la aceste persoane crește imunitatea”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul spaniol al Sănătății.

ADVERTISEMENT

Și în Franța s-a recomandat administrarea unei singure doze de vaccin persoanelor care au fost infectate cu coronavirus, după ce studiile clinice au arătat că acestea dezvoltă automat un răspuns imun similar celui oferit de rapel.

Potrivit datelor oficiale, aproximativ 2,2 milioane de spanioli, fie că vorbim de personalul căminelor de bătrâni, rezidenți, persoane de peste 80 de ani sau medicii din prima linie, au fost vaccinate anti-Covid. Dintre acestea, 1,2 milioane au primit ambele doze.

ADVERTISEMENT

Spania se pregătește să producă vaccinul Novavax

În altă ordine de idei, Spania este gata să producă, începând din aprilie, vaccinul Novavax, dezvoltat de compania americană cu același nume. Odată primită aprobarea Agenției Europene a Medicamentului, serul va deveni disponibil pe întreg teritoriul țării.

Va fi prima companie care își va asuma fabricarea unui vaccin anti-COVID în țara noastră. Novavax este în proces de rolling review la Agenția Europeană a Medicamentului şi sperăm ca vaccinul să fie aprobat.

ADVERTISEMENT

În faza a treia a studiilor clinice, Novavax a dat rezultate foarte bune, inclusiv pentru varianta sud-africană a coronavirusului, așa că avem suficiente motive să sperăm într-un rezultat pozitiv”, a declarat ministrul sănătății, Carolina Darias.

ADVERTISEMENT