Fotbal international

Spania vrea să organizeze Campionatul Mondial din 2030. Ce ţări se mai află în luptă

13.09.2018 | 21:03
Spania vrea sa organizeze Campionatul Mondial din 2030 Ce tari se mai afla in lupta
ADVERTISEMENT

Spania este ultima echipă care a intrat în lupta pentru organizarea Campionatului Mondial de Fotbal din 2030. Ibericii şi-au manifestat intenţia de a organiza turneul care va marca centenarul Campionatului Mondial, iar oficialii de la Madrid au luat în calcul o posibilă alianţă cu Portugalia şi Maroc pentru o candidatură în trei la alegerile viitoare.

Naţionala spaniolă a jucat ultima dată din postura de echipă gazdă la Campionatul Mondial din 1982, iar de atunci nu a mai primit şansa să organizeze vreun turneu final. Oficialii iberici au anunţat că vor candida şi pentru Campionatul European din 2026.

ADVERTISEMENT

Marea Britanie este favorită să organizeze CM 2030

UEFA se pare însă că va susţine candidatura Marii Britanii pentru organizarea CM 2030, iar câteva partide ar putea să se dispute inclusiv în Irlanda. Totuşi, europenii ar putea să fie doborâţi în acest duel de coaliţie sud-americană formată din Federaţiile Argentinei, Uruguayului şi Paraguayului.

Asiaticii sunt dispuşi şi ei să intre în această luptă printr-o organizare comună propusă de Coreea de Sud, Japonia şi China, dar cele trei au şanse mici să câştige din cauza sistemului de rotaţie propus de către UEFA. În 2022, Mondialul se va disputa în Qatar, în formatul actual, cu 32 de echipe şi 64 de meciuri. Competiţia va fi însă organizată iarna, între 21 noiembrie şi 18 decembrie, din cauza temperaturilor extreme din timpul verii.

ADVERTISEMENT

S-a stabilit de curând cine va organiza CM 2026

S-a decis cine  va organiza Mondialul din 2026! Este o premieră cu trei ţări, candidatura comună SUA-Mexic-Canada fiind cea care a ieşit câştigătoare în lupta evident disproporţionată cu Marocul. Scorul a fost de 134-65 în favoarea statelor americane.

În 2026 va fi o altă premieră, primul turneu final cu nu mai puţin de 48 de echipe, o mega-competiţie care avea nevoie de o infrastructură pe măsură şi de stadioane ultraperformante, ceea ce Marocul nu avea cum să ofere, în competiţie cu SUA şi Canada, mai puţin Mexic. SUA a primit un urias suport din partea preşedintelui Donald Trump, iubitor de fotbal, dar va trebui să regleze acum în mod imperios problemele existente la nivel diplomatic cu Mexic, după ce Trump a declaşant o furibundă campanie de stopare a imigraţiei mexicane în State. SUA va fi pentru a doua oară gazdă după 1994 şi Mexic pentru a treia oară, după 1970 şi 1986. Doar Canada e premieră.

Va fi cel mai mare turneu final din istorie: 48 de echipe şi 80 de meciuri, care se va desfăşura pe parcursul a 34 de zile. SUA va găzdui 60 de meciuri, inclusiv toate partidele începând cu sferturile de finală, Mexic şi Canada vor găzdui câte 10 meciuri fiecare.

Din partea României a votat preşedintele FRF, care a acordat credit total trioului SUA-Mexic-Canada: “Candidatura statelor nord-americane este mult mai viabilă decât cea a Marocului. Mexic, Statele Unite ale Americii şi Canada au disponibilitatea a 23 de arene deja funcţionale, faţă de cele 16 necesare, pe când statul african are aceste facilităţi doar în stadiu de proiect.“ şi-a motivat alegerea.