News

Spaniolii au descoperit un medicament minune. „Elimină încărcătura virală produsă de Covid cu 99%”

27.01.2021 | 11:52
Spaniolii au descoperit un medicament minune Elimina incarcatura virala produsa de Covid cu 99
ADVERTISEMENT

O companie farmaceutică din Spania a descoperit un medicament capabil să elimina încărcătura virală produsă de noul coronavirus în proporție de 99%.

Medicamentul se numește Aplidin și e bazat pe plitidepsină, fiind deja probat pe un grup mic de bolnavi infectați cu Covid-19.

ADVERTISEMENT

Rezultatele unor studii făcute pe animale la mai multe laboratoare din Franța și SUA au apărut în revista Science, în consecință acțiunile companiei având o creștere de 20% la bursa de la Madrid.

Spaniolii sunt aproape să inventeze un medicament eficient anti-Covid

Medicamentul produs de PharmaMar din Spania se folosește deja pentru tratarea tumorilor cancerigene în Australia. Medicamentul se bazează pe plitidepsină, o moleculă care se obține de la ascidiile marine care trăiesc în preajma Insulei Ibiza.

ADVERTISEMENT

Primele teste de laborator au fost inițiate în luna martie, la Centrul Național de Biotehnologie din Spania.

După experimentele de laborator, făcute cu toate controalele, am observat că nu doar se blochează multiplicarea virusului, dar îl reduce la niveluri foarte joase, cu un produs care nu e toxic pentru persoană”, a explicat medicul Luis Enjuanes, cercetător la Centru.

ADVERTISEMENT

La studiul făcut în prima parte a anului au participat 13 spitale. Din 27 de pacienți tratați cu plitidepsină, 80% au scăpat de simptome după 15 zile.

Din 9 pacienți, 8 au ajuns cu bine acasă. Nu au avut efecte secundare grave și se pare că evoluția a fost bună la acești pacienți”, a declarat medicul Pedro Landete.

ADVERTISEMENT

Doctorul Jose Barberan, de la Spitalul HM MontePrincipe, susține spusele colegului său: „Evoluția a fost excelentă, toți pacienții au fost externați după ce au fost tratați. Ar putea să prevină multe efecte secundare din acea fază inflamatorie care se produce și provoacă moartea multor pacienți”.

Potrivit revistei Science, plitidepsina reduce cu 99% încărcătura virală din plămânii animalelor testate și blochează proteina gazdă (eEF1A) pe care virusul o folosește pentru multiplicare.

Potrivit primelor estimări medicamentul ar fi de 80 de ori mai eficient decât Remdesivir.

PharmaMar așteaptă, în consecință, aprobarea Agenției spaniole a Medicamentului ca să înceapă studiul clinic pentru fazele 3 și 4, necesare înainte ca medicamentul să apară în farmacii.

ADVERTISEMENT