Fotbal international

Spaniolii şi-au readus aminte de Cosmin Moţi şi paradele lui din Ludogoreţ – FCSB! L-au inclus într-un top select după prestaţia lui Ocampos

07.07.2020 | 14:18
Spaniolii siau readus aminte de Cosmin Moti si paradele lui din Ludogoret  FCSB Lau inclus intrun top select dupa prestatia lui Ocampos
ADVERTISEMENT

Cotidianul madrilen As elogiază intervenţia fabuloasă a atacantului argentinian Lucas Ocampos din ultimele secunde ale meciului Sevilla – Eibar, când a scos incredibil un gol ca şi făcut la reluarea către poarta andaluză a portarului advers, Dmitrievici, urcat în careu, în sprijinul coechipierilor.

Ocampos, care de altfel a şi adus victoria Sevillei cu scorul de 1-0, a intrat între buturi, în locul cehului Vaclak în minutul 95, ca urmare a faptului că acesta s-a accidentat şi nu a mai putut continua partida şi antrenorului Julen Lopetegui nu l-a putut înlocui cu portarul de rezervă, întrucât efectuase deja cele cinci schimbări.

ADVERTISEMENT

Pornind de la parada care practic a securizat cele trei puncte pentru andaluzi cei de la As trec în revistă alte cazuri similiare în care jucători de câmp au fost nevoiţi să se transforme în goalkeeperi, din varii motive. Unul dintre cei de care amintesc spaniolii este internaţionalul român de la Ludogoreţ, ex-dinamovistul Cosmin Moţi, autorul a două intervenţii magnifice la loviturile de departajare din play-off-ul Champions League în 27 august 2014, în faţa executanţilor de la FCSB.

Cotidianul As, trecere în revistă a jucătorilor de câmp care au intrat în poartă, Cosmin Moţi fiind cel mai spectaculos exemplu

Primul amintit este fundaşul naţionalei Angliei, Kyle Walker, care pe 6 noiembrie 2019 a intrat în poarta lui Manchester City, în meciul de la Milano, cu Atalanta, din grupele Champions League, după ce titularul Ederson se accidentase şi înlocuitorul său, Claudio Bravo, fusese eliminat pentru fault de ultim apărător. A stat între buturi începând din minutul 81. Meciul s-a terminat 1-1, Walker reuşind două intervenţii importante.

ADVERTISEMENT

Pe 6 februarie 2018 brazilianul Dani Alves, recordmanul mondial de trofee, a intrat în poarta lui PSG în minutul 88 la meciul de campionat de la Sochaux. Kevin Trapp fusese eliminat şi antrenorul Unai Emery făcuse toate schimbările. PSG a câştigat cu 4-1, dar Alves nu a avut ocazia să arate ce ştie ca portar, pentru că adversarul nu a ajuns la buturile lui.

Moţi a parat două lovituri de departajare în meciul cu FCSB

Guido Pizzaro este cel care în două rânduri a trecut de la omul care dă gol la cel care îl împiedică. Atacantul argentinian a făcut furori în campionatul Mexicului, pe 10 august 2015, când a intrat în poartă în minutul 89 al meciului Tigres (echipa sa) – Chivas şi un minut mai târziu avea să se opună victoriei ospeţilor, a fost 2-2 la final, scoţând incredibil o lovitură liberă de la marginea careului.

ADVERTISEMENT

Cazul cel mai spectaculos – spun cei de la As – îl are în prim plan pe Cosmin Moţi în acel Ludogoreţ – FCSB. Fostul dinamovist a intrat în poartă în minutul 120 cu o misiune imposibilă, aceea de a para execuţiile jucătorilor lui Costel Gâlcă la loviturile de departajare. A transformat imparabil o lovitură şi apoi a devenit eroul Bulgariei, semnând prima lor calificare în grupele Champions League, cu intervenţiile la şuturile lui Pârvulescu şi Râpă.

Felipe Melo, eroul lui Galatasaray

Pe 19 decembrie 2012 atacantul lui Inter, Rodrigo Palacio, a avut o intervenţie de mare portar, scoţând de la vinclu o lovitură liberă a unui jucător de la Verona într-un meci din Cupa Italiei, câştigat de milanezi cu 2-0. Palacio intrase în poartă în minutul 80, în locul accidentatului Castellazzi.

ADVERTISEMENT

Pe 24 noiembrie 2012 Bad Boy Felipe Melo a devenit eroul lui Galatasaray în meciul cu Elazigspor. Era minutul 90, Galata avea doar 1-0, când portarul Muslera a văzut roşu şi s-a dictat penalty pentru Elazig. Felipe Melo a intrat în poartă şi a apărat lovitura de la 11 metri.

Daniel Pancu, pantera lui Beşiktaş

Şi să nu îl uităm aici, spaniolii nu l-au amintit, pe un alt român devenit celebru după ce a luat tricoul de portar într-un derby din Turcia. E vorba de Daniel Pancu de la Beşiktaş în partida cu Fenerbahce din 2005, un meci absolut nebun, câştigat de echipa lui cu 4-3. Portarul Cordoba a fost eliminat în minutul 77 şi Pancu a intrat în poartă, fiind învins doar din penalty de Alex.

A apărat tot ce i-au tras celebrii van Hooidjonk, Anelka sau Alex şi în minutul 90, pe contraatac, la scorul de 3-3 vulturii negri au reuşit cea mai greu de imaginat victorie, cu Pancu portar peste un sfert de oră. După meci s-au scos tricouri speciale pentru suporteri cu numele lui Pancu şi numărul 1 pe spate.

ADVERTISEMENT