News

(Sp)anonimous

Înăsprirea controalelor antidoping i-a readus pe invincibilii sportivi spanioli la statutul de simpli muritori: Nadal îşi mai domină rivalii doar pe zgură, Contador nu e favorit în Turul...
07.08.2013 | 15:28
Spanonimous

Înăsprirea controalelor antidoping i-a readus pe invincibilii sportivi spanioli la statutul de simpli muritori: Nadal îşi mai domină rivalii doar pe zgură, Contador nu e favorit în Turul Franţei, iar naţionala de fotbal are momente de sufocare

 

Înfrîngerea la scor de neprezentare a naţionalei Spaniei în finala Cupei Confederaţiilor, contra Braziliei, i-a pus pe jar pe suporterii campioanei mondiale şi europene, în perspectiva Campionatului Mondial de anul viitor. Ibericii nu doar că au fost umiliţi de Neymar & Compania, dar nu au mai arătat nici pe departe celebrul tiki-taka, garanţia trofeelor. De altfel, încă din semifinala cu Italia s-a văzut că oamenii lui Del Bosque au probleme, iar acest lucru este valabil pentru tot sportul spaniol. Recentele eşecuri ale lui Nadal, care nu mai este „rege” decît pe zgură, suprafaţa sa favorită, dar şi suspendarea pentru dopaj primită de Alberto Contador, cel mai bun ciclist din Peninsula Iberică, au declanşat din nou eterna discuţie: înăsprirea controalelor antidoping la nivel mondial reprezintă motivul declinului pentru sportivii spanioli, acuzaţi deseori că folosesc „poţiunea magică”? FANATIK încearcă să vă ofere cîteva răspunsuri…

Egalii Finlandei

Cel mai clar semnal că există probleme în sportul spaniol vine dinspre fotbal, acolo unde „Furia Roja” nu prea mai există. În 2010, la Campionatul Mondial, în afara cîştigării marelui trofeu, nu mai puţin de 6 jucători spanioli au intrat în cel mai bun „11” de la turneul final din Africa de Sud: Casillas, Sergio Ramos, Puyol, Iniesta, Xavi, David Villa. În plus, antrenorul Vicente del Bosque a fost desemnat cel mai bun tehnician al Mondialului. Între timp, Spania a mai cucerit un titlu european, dar declinul începe să vină – Brazilia i-a umilit pe iberici în finala Cupei Confederaţiilor, iar Finlanda a smuls un egal, 1-1, chiar la Gijon, într-un meci din preliminariile CM 2014. Iar întregul joc al naţionalei pare „obosit”, după atîţia ani în care i-a încîntat pe fani.

Nemţii i-au trimis la culcare

Nici la nivel de cluburi, fotbalul spaniol nu mai este spaima de acum cîţiva ani, pentru rivale. Celtic Glasgow a învins-o pe Barcelona, care a avut emoţii cu calificarea şi în faţa lui AC Milan sau PSG, în Liga Campionilor, în ultimul sezon. Iar apogeul a fost atins la dubla cu Bayern Munchen, care le-a administrat catalanilor un dur 7-0 la general, în semifinale! În aceeaşi situaţie este şi Real Madrid, măcinată de conflicte interne în ultimul an: învinsă de Borussia Dortmund în grupele UCL, s-a reîntîlnit cu formaţia germană în semifinalele competiţiei, recunoscîndu-se din nou învinsă.

Nadal, tot mai „bolnav”

Poate cel mai contestat sportiv iberic din ultimii ani, alături de ciclistul Alberto Contador, este Rafael Nadal, despre care toată lumea spune că se dopează, dar nimeni nu a reuşit să demonstreze acest lucru. Federer şi Murray au cerut insistent înmulţirea testelor antidoping în sportul alb, dar rivalul lor spaniol şi-a văzut liniştit de treabă, pînă în momentul în care, într-adevăr, controalele au devenit mai frecvente. Complet „întîmplător”, din acel moment, Nadal a dispărut din competiţiile importante, acuzînd diverse accidentări, şi participînd doar la turnee pe zgură – acolo unde se descurcă perfect, fără să aibă nevoie de stimulente. Cînd a încercat însă şi un parcurs pe iarbă, s-a văzut că îi este greu, fiind eliminat „fulger” la Wimbledon.

Finalele „fratricide”, îngropate în trecut

Handbalul spaniol a fost timp de mulţi ani la controlul Europei, FC Barcelona şi Ciudad Real – ulterior, Atletico Madrid – dominînd categoric Liga Campionilor. În 2011, cele două formaţii de top ale ibericilor jucau finala celei mai importante competiţii inter-cluburi, dar între timp lucrurile s-au schimbat radical. În Final Four a mai ajuns în ultimii doi ani doar cîte o echipă spaniolă, care nu a reuşit să pună mîna pe marele trofeu. În sezonul încheiat în vara lui 2012, Kiel a trecut de Atletico Madrid în marea finală, iar acum două luni Barcelona a suferit o înfrîngere neaşteptată, în faţa outsiderei (chiar dacă provine din Germania) Hamburg.

Alberto Contador, singurul dovedit

În condiţiile în care toţi sportivii spanioli de top sînt acuzaţi că recurg la metode interzise pentru a-şi spori performanţele, singurul care a fost prins şi suspendat este ciclistul Alberto Contador. După ce a cîştigat pentru a treia oară Turul Franţei, în 2010, ibericul a fost descoperit pozitiv, după ce ar fi consumat Clenbuterol, o substanţă folosită pentru a creşte capacitatea aerobică, îmbunătăţind fluxul de oxigen în sînge. Contador a susţinut că ar fi consumat carne contaminată, dar analizele făcute la măcelăria în cauză nu au demonstrat acest lucru. S-a ajuns chiar pînă la TAS, care a decis suspendarea rutierului şi retragerea trofeului cucerit în 2010, în Turul Franţei, dar şi a titlului din Il Giro, un an mai tîrziu.

Voleiul a ajuns la pămînt

Poate cel mai bun exemplu pentru momentul de regres al sportului iberic îl reprezintă voleiul masculin. În 2007, Spania a devenit campioană europeană, furîndu-le trofeul ruşilor chiar la Moscova. După doi ani, „taurii” s-au clasat doar pe locul 9, iar în 2011 şi la ediţia care va avea loc în acest an, în septembrie, în Polonia, nu au reuşit nici măcar să se califice! Voleiul spaniol a absentat, de asemenea, de la Olimpiadă, iar la Campionatul Mondial din 2010 jucătorii iberici nu au putut să urce mai sus de locul 12.

Unica excepţie

În condiţiile în care întregul sport spaniol pare în regres, o excepţie a apărut în urmă cu o săptămînă: naţionala feminină de baschet a devenit noua campioană a Europei. În finală, ibericele au trecut cu 70-69 de gazda competiţiei, Franţa, furnizînd o mică surpriză, iar explicaţia constă atît în echilibrul echipei, care joacă împreună de mulţi ani, dar şi în clasa vedetei Sancho Little, jucătoare cu naţionalitate spaniolă, dar născută în Insulele Saint Vincent şi Grenadine. Totuşi, succesul acesta pare mai degrabă întîmplător: în urmă cu doi ani, Spania nu ajunsese nici măcar în sferturi de finală la Europene!

Cei mai buni şi în dopaj

Dacă au demonstrat timp de mulţi ani că sînt printre cei mai buni sportivi din lume, spaniolii şi-au demonstrat „talentul” şi în privinţa modului de a trişa. Cel mai cunoscut medic care a orchestrat o reţea de dopaj de anvergură, cu ramificaţii incredibile în ciclism şi în fotbal, este Eufemiano Fuentes, care a fost găsit vinovat în cazul „Operaţiunea Puerto”. Un an de închisoare, 4.500 de euro amendă şi patru ani de interdicţie în sport a primit doctoral din partea Tribunalului de la Madrid, demonstrîndu-se că a făcut transfuzii de sînge în cazul mai multor sportivi. Judecătorul nu i-a solicitat însă medicului să facă publice numele tuturor sportivilor care au apelat la serviciile sale, ceea ce a declanşat un scandal imens în opinia publică, mai ales că acest lucru face ca întreg sportul spaniol să rămînă suspect.

Pro şi contra

Franţa este un pic obsedată de dopaj. Eu nu am acuzat niciodată pe nimeni fără probe. Problema pe care o are Franţa este că se îndoieşte de toată lumea. Nu poţi acuza pe cineva că se dopează doar pentru că are rezultate, acestea înseamnă, de fapt, muncă şi efort(Rafael Nadal)

Să oprim ipocrizia! Respectăm prezumţia de nevinovăţie, dar nimeni nu mai poate fi tras pe sfoară. Mi-e greu să cred că spaniolii au descoperit tehnici de antrenament avangardiste, pe care nimeni înaintea lor nu şi le-a imaginat. Mai degrabă cred că au (Yannick Noah)

 

84 de persoane au fost arestate zilele trecute în Spania, deoarece făceau parte din două reţele clandestine care aduceau din Portugalia, Grecia şi China produse folosite pentru dopajul sportivilor. Au fost confiscate 700.000 de doze de substanţe anabolizante şi de hormoni de creştere!

62 de kilograme de miere de albine a primit Alberto Contador din partea primarului unui orăşel iberic, mare fan al său. „Nu îmi pasă dacă te-ai dopat, sînt fanul tău declarat şi îţi voi oferi greutatea ta, în miere, pentru a-ţi mai îndulci supărarea după suspendare”, i-a spus acesta.

3000 de metri obstacole este proba în care a devenit campioană mondială, în 2009, atleta spaniolă Marta Dominguez, aceasta fiind arestată în decembrie 2010 pentru implicare într-o reţea internaţională care făcea trafic cu produse dopante.