News

Sparanghelul este istorie! Românii sunt ademeniți cu salarii de mii de euro în alte ferme

21.04.2020 | 20:08
Sparanghelul este istorie Romanii sunt ademeniti cu salarii de mii de euro in alte ferme
ADVERTISEMENT

Sparanghelul este istorie! Românii ar putea câștiga mii de euro muncind în alte ferme. La modă rămâne Germania, dar pe filieră au intrat puternic și alte țări. Olanda și Marea Britanie îi ademenesc acum pe agricultori și le promit bani mulți.

Sparanghelul este istorie!

Dacă în urmă cu doar câteva zile, românii se îmbulzeau pe aeroporturi pentru a pleca la nemți, situația pare că s-a mai schimbat. Fermele de sparanghel au dat startul pe piața de muncă, însă, între timp firmele de recrutare au venit cu alte oferte și mai ales cu un alt plafon salarial.

ADVERTISEMENT

În Germania, la sparanghel, românii aveau două posibilități. Erau plătiți la oră sau la kilogram, în funcție de cum își alegeau. Unele ferme ofereau posibilitatea schimbării opţiunii, în timp ce altele nici nu voiau să audă de aşa ceva şi le solicitau românilor să-și respecte angajamentul inițial.

Românii sunt ademeniți cu salarii de mii de euro în alte ferme

Olandezii se laudă cu un alt sistem, unul în care muncitorii rămân cu o sumă mai mare în buzunare la finalul contractului. Batavii angajează români pentru cules de flori în sere. Este o muncă pe care o pot face și bărbații, nu numai femeile.

ADVERTISEMENT

Se pleacă pentru două luni, dar există posibilitatea prelungirii înțelegerii chiar la fața locului. Românii ar putea ajunge să lucreze lângă Amsterdam preț de jumătate de an. Salariul oferit este de 1800 de euro pe lună. Angajatorul se laudă că oferă cazare și masă.

Marea Britanie vrea muncitori români pentru cules de fructe și legume. Activitatea constă în culegerea de căpșuni și zmeură cultivate pe mese în politunele sau legume aflate în culturi externe. Conform anunțului, englezii plătesc până la 2.500 de lire sterline.

ADVERTISEMENT

Pun și câteva condiții. Astfel e nevoie ca angajatul să nu aibă cazier și nici istoric de boli. În mod evident, coronavirusul se află pe listă. Cine vrea să lucreze aici trebuie să cunoască limba engleză la nivel mediu – începător.

Este nevoie și de o experiență similară de lucru pe care să o puteți dovedi. Englezii vor să aducă în fermele lor oameni care știu să culeagă zmeură, căpșuni și legume, dar care se pricep și la împachetarea lor.

ADVERTISEMENT

Scoția recrutează personal pentru cules și împachetat căpșuni în zona Perth. Se lucrează 8 ore pe zi, 6 zile pe săptămână. Trebuie să știți că plata se face de 4 ori pe lună și înseamnă  8.72 lire pe oră plus un bonus dacă reușiți să depășiți norma stabilită.

Cazarea se face la caravane și costă 50 lire pe săptămână plus utilitățile care se împart la comun. Un detaliu interesant este acela că în prima săptămână nu se plătește cazarea. Se întâmplă lucrul acesta pentru că trebuie să stați mai întâi în carantină.

„Da, se caută personal în continuare. Românii sunt preferați în acest domeniu. Românii sunt văzuți ca muncitori. Ei merg acolo să facă bani așa că unele năravuri pe care le au acasă sunt puse la păstrare. Olanda, Anglia, Scoția, în continuare Germania. Toate aceste țări abia îi așteaptă pe muncitorii români”, a spus exclusiv pentru FANATIK reprezentanta unei firme de recrutări de personal

ADVERTISEMENT