Sport

Spațiile verzi ale bazelor sportive din București vor dispărea, după o decizie luată de CGMB. Au folosit ca pretext stadioanele pentru Euro 2020

24.10.2019 | 18:28
Spatiile verzi ale bazelor sportive din Bucuresti vor disparea dupa o decizie luata de CGMB Au folosit ca pretext stadioanele pentru Euro 2020
Ce se întâmplă cu spațiile verzi ale bazelor sportive din București. *foto: baza sportivă Voința / gsp.ro
ADVERTISEMENT

Primăria Capitalei a decis să schimbe mai multe reglementări în ceea ce privește bazele sportive din București. Astfel, pe suprafața acestora se va putea construi pe 70% din suprafață, în comparație cu vechile prevederi prin care se putea ocupa terenul doar pe 15-30% din suprafață. Asta pentru că bazele sportive erau încadrate la spații verzi. Pretextul pe care s-a operat această modificare este dat de necesitatea de a termina stadioanele la care se lucrează pentru Euro 2020.

Cum se modifică legea pentru spațiile verzi din cadrul bazelor sportive din București

Consiliul general al Muncipiului București (CGMB) a aprobat o modificare ce va fi adusă bazelor sportive. Mai exact, se schimbă procentul de ocupare al terenului. Dacă în textul vechia scria că „procentul de ocupare al terenului cu construcţii, platforme, circulaţii carosabile şi pietonale = maxim 15 % cu excepţia spațiilor plantate protejate (V1c) care se mențin conform proiectului inițial; V3b – POT cu construcţii, circulaţii, platforme = maxim 30%”, în textul nou „procentul de ocupare a terenului cu construcţii= maxim 50% cu suplimentare 20% cu circulații, platforme şi 30% cu spații verzi”.

ADVERTISEMENT

O altă modificare în ceea ce privește bazele sportive este dată de înălțimea clădirilor. Astfel, în textul vechi scria că „înălțimea maximă a clădirilor nu va depăşi P + 2 niveluri”. În textul nou nu este nicio limitare: „pentru funcţiuni publice se vor respecta normele specifice în vigoare sau tema beneficiarului”.

Ce se întâmplă cu spațiile verzi ale bazelor sportive din București
Ce se întâmplă cu spațiile verzi ale bazelor sportive din București *foto: b365.ro

Care este miza declarată, dar și cea reală a noilor reglementări privind bazele sportive din București

Miza declarată a proiectului o reprezintă construcția stadioanelor pentru Euro 2020 – Steaua, Giulești, Arcul de Triumf – care nu au un Plan Urbanistic Zonal aprobat, dar și complexul Național Arena, unde Primăria Capitalei construiește un patinoar și o sală polivalentă, suprafața de spațiu verde urmând să fie diminuată. Efectul acestor hotărâri va fi însă pierderea spațiilor verzi aferente bazelor sportive, dar și autorizarea pe repede înainte a proiectelor importante, fără ca persoanele interesate să poată fi consultate sau să aibă o reacție în timp util. De asemenea, de reglementare pot beneficia și investitorii privați care au baze sportive și doresc să construiască pe ele. De altfel, după 1990 mai multe baze sportive, în principal cele de pe malul lacurilor, au fost privatizate cu fostele intreprinderi și au ajuns proprietate privată.

ADVERTISEMENT

La capitolul amenajări sportive publice găsim încadrate: Stadionul Național, Palatul Sportului şi Culturii, Stadionul Tineretului, Stadionul Parcul Copilului și Baza sportivă Floreasca. La capitolul complexe şi baze sportive sunt încadrate: Stadionul Giuleşti, Parcul Sportiv Dinamo, Complex Sportiv Steaua, Stadionul Progresul, Arenele B.N.R., Baza Sportivă Pescăruşul (Bucureştii Noi), Baza Sportivă C.C.C.F. ( Bucureştii Noi – Străuleşti), Baza Sportivă Politehnica, Baza Sportivă Granitul, Baza sportivă Grivița, Clubul Sportiv Metalul, „alte baze şi cluburi sportive”.