Life

Specia de pește care poate ajunge la aproape 100 de kilograme. Are sângele cald

Peștele cu sânge cald care poate cântări câteva zeci de kilograme. Este singura specie cu sânge cald și își poate menține temperatura corpului constantă.
07.07.2024 | 22:55
Specia de peste care poate ajunge la aproape 100 de kilograme Are sangele cald
Singurul pește cu sânge cald. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Singurul pește cu sânge cald. Este foarte mare, poate ajunge la aproape 100 de kilograme și se poate încălzi indiferent de temperatura apei. Cum este posibil acest lucru.

Opah, singurul pește cu sânge cald

În timp ce majoritatea peștilor își mențin temperatura corpului în concordanță cu cea a apei și se încălzesc doar atunci când apa din jur este caldă, Opah se poate încălzi indiferent de aceste condiții.

ADVERTISEMENT

Peștele spadă, peștele marinar și peștele cu vele au capacitatea de a-și încălzi pe o anumită perioadă ochii și creierul, lucru care le îmbunătățește vederea. De asemenea, tonul și unii rechini pot face asta cu mușchii lor și pot intra în modul turbo.

Însă, inima și alte organe vitale rămân la temperatura mediului înconjurător. Opah, în schimb, nu are astfel de probleme. Acest pește își poate menține întregul corp la 5 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Acest lucru se întâmplă datorită unui sistem de vase de sânge cu schimb de căldură în branhii. Aici, sângele mai cald din interiorul corpului contribuie a încălzirea sângelui rece oxigenat.

Poate ajunge până la 90 de kilograme

Peștii Opah, numiți și pești-lună, au dimensiuni foarte mari și pot ajunge până la 90 de kilograme și pot avea o lungime de doi metri și jumătate. Totuși, majoritatea sunt puțin mai mici de atât.

ADVERTISEMENT

Peștele deosebit poate fi găsit în oceanele din toată lumea, în apele temperate și tropicale. În general, specia trăiește în adâncime, la aproximativ 500 de metri. Și, spre deosebire de un pește normal, acesta are mai multe avantaje.

De exemplu, atunci când vine vorba despre pradă, acesta câștigă teren în fața fraților săi cu sânge rece. Nu doar că nu are nevoie să iasă la suprafață pentru a se încălzi, dar este și mai rapid.

ADVERTISEMENT

Opah are un timp de reacție mai mare. Totodată, dispune de o mai bună funcționare a ochilor și a creierului, precum și de capacitatea organelor sale de a rezista în fața frigului, notează omofon.com.

ADVERTISEMENT