Life

Specia misterioasă care a trăit cu 100.000 de ani înaintea oamenilor moderni. Ce le făceau morților

A fost descoperită o nouă specie umană care dă peste cap tot ce cunoștea până acum despre evoluție. Aveau ritual aparte pentru morți.
06.06.2023 | 16:17
Specia misterioasa care a trait cu 100000 de ani inaintea oamenilor moderni Ce le faceau mortilor
Cercetătorul Lee Berger a descoperit o nouă specia umană. Sursa foto: colaj Fanatik/ Lee Berger Twitter
ADVERTISEMENT

Cercetătorii au descoperit mai multe dovezi care atestă că a existat o specie umană misterioasă. A trăit cu cel puțin 100.000 de mii înaintea oamenilor moderni pe care îi știm, însă avea un ritual deosebit pentru morți.

A fost descoperită o specie umană misterioasă

În sistemul de peșteri Rising Star din Africa de Sud, ce face parte din Leagănul Omenirii, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, unde în trecut au mai fost găsite urme ale strămoșilor noștri, cercetătorii au descoperit o specie umană misterioasă.

ADVERTISEMENT

Poartă numele de Homo naledi. Inițial fosile s-au găsit în 2013, iar săpăturile au continuat până în prezent. Dimensiunea creierelor ale acestei specii umane era de aproximativ o treime din dimensiunea unuia creier modern. Oamenii aveau o statură mai mică, capul era și el de dimensiuni reduse și erau subțiri, însă puternici.

Cu toate acestea, Homo naledi aveau comportamente asemănătoare cu Homo sapiens și cu oamenii de Neanderthal. De pildă, mergeau în picioare și puteau să țină obiecte în mână. Totodată, chiar dacă din primele date, căci încă se fac cercetări, a rezultat că au trăit cu cel puțin 100.000 de ani înainte omului modern, se pare că își îngropau morții.

ADVERTISEMENT

Paleoantropologul și exploratorul National Geographic, dr. Lee Berger, împreună cu echipa lui, au descoperit rămășițe de adulți, dar și de nou-născuți și copii în găuri săpate în pământ, dar și orizontal, pe pereți, astfel că nu puteau ajunge acolo accidental.

Pe pereți, oamenii de știință au găsit simboluri gravate, cu o vechime cuprinsă între 241.000 și 335.000 de ani, ce includ hașuri încrucișate, sculptate adânc și alte forme geometrice. Astfel că noile dezvăluiri ar putea schimba înțelegerea evoluției umane.

ADVERTISEMENT

„Aceste descoperiri recente sugerează ritualuri de înmormântare și utilizarea de simboluri de către Homo naledi. Pare o concluzie inevitabilă că această specie, cu creier mic decât speciile umane antice, efectua practici complexe legate de moarte”, a declarat Berger, autor principal în două dintre studii despre noua specie umană și co-autor la al treilea, citat de adevărul.ro. 

Explorarea peșterilor este foarte periculoasă

Descoperirile despre Homo naledi sunt foarte prețioase, dar pentru a fi făcute, oamenii de știință își riscă viața. Până acum, au cartografiat aproximativ 2,4 km de peșteri adânci de 100 de metri și lungi de 200. Sistemul este format din peșteri periculoase și pasaje greu de trecut.

ADVERTISEMENT

De pildă,  Superman’s Crawl este un tunel ce are 40 de metri lungime și doar 25 de centimetri diametru. Berger a explicat că a fost nevoie să slăbească 25 de kilometri pentru cercetările efectuate în anul 2022.

„A fost cea mai îngrozitoare și minunată experiență din viața mea. Aproape că am murit când ieșeam de acolo, dar, evident, a meritat să fac unele dintre aceste descoperiri. Călătoria cred că nu ar fi, nici pe departe, la fel de dificilă pentru Homo naledi, a  mai spus dr. Lee Berger.

ADVERTISEMENT
Tags: