Life

Specia rară care a fost observată pe teritoriul României. Este răpitoare și în ultima perioadă s-a apropiat foarte mult de oraș

Pasărea unică care a fost văzută pe cerul din țara noastră. Este cea mai rapidă ființă de pe Pământ, dar poate fi periculoasă.
16.03.2024 | 08:00
Specia rara care a fost observata pe teritoriul Romaniei Este rapitoare si in ultima perioada sa apropiat foarte mult de oras
Pasărea unică care a fost văzută pe cerul din țara noastră. Este cea mai rapidă ființă de pe Pământ, dar poate fi periculoasă. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Specia rară care a fost observată pe teritoriul României. Este răpitoare și în ultima perioadă s-a apropiat foarte mult de oraș. A fost fotografiată în mai multe orașe importante, ultima oară fiind surprinsă pe 1 martie 2024.

Pasărea unică care a fost văzută pe cerul din țara noastră. Este cea mai rapidă ființă de pe Pământ, dar poate fi periculoasă

Pasărea unică care a fost văzută pe cerul din țara noastră. Este cea mai rapidă ființă de pe Pământ, dar poate fi periculoasă. Conform rombird.ro, a fost văzută ultima oară pe cerul din localitatea Turda din județul Cluj.

ADVERTISEMENT

A fost imortalizată în imagini chiar în prima zi de primăvară de către observatorul Roșca Nicolae. Oamenii de știință spun că face parte din familia falconidelor și că este cel mai rapid animal de pe planetă.

Acesta este șoimul călător, cunoscut și cu denumirea de șoimul peregrin. Numele științific este Falco peregrinus care vine de la numele latin al acestei specii. Mai exact, provine de la cuvântul flectere, care înseamnă a se curba (cu referire, probabil, la gheare).

ADVERTISEMENT

De asemenea, numele de specie, peregrinus, provine tot din latină și înseamnă călător, pribeag. Șoimul călător are un nume similar în multe limbi. Are cea mai largă răspândire de pe Glob pentru că este întâlnit pe toate continentele (cu excepția Antarcticii).

Șoimul călător, o specie ce trăiește și în România

Șoimul călător este o specie care trăiește și pe teritoriul țării noastre și nu este de mirare că este fotografiat tot mai des în ultima perioadă, foarte aproape de zonele urbane. Pasărea cuibărește în zonele înalte, muntoase, cu preferințe pentru zonele calcaroase.

ADVERTISEMENT

Cele mai multe specii se găsesc în zona Carpaților Occidentali. Șoimul are o dimensiune medie, o lungime de 38 cm si o anvergură a aripilor de 1. Specialiștii susțin că zboară cu o viteză de aproximativ 380 km/h, fiind cel mai rapid de pe pământ.

ADVERTISEMENT

Obișnuiește să vâneze în zori și la asfințit, putând repera hrana în zbor de la mai mult de 8 km. Este necrofag și se hrănește cel mai mult cu porumbei sau alte păsări de talia porumbelului. În zonele litorale, speciile marine pot constitui mare parte din hrană (pescăruși, petreli).

Totodată, oamenii de știință mai spun că este o specie sedentară, dar care are mișcări ample, lucru care se întâlnește în special la exemplarele tinere. Pe timpul iernii șoimul este prezent aproape de orașe pentru că este atras de sursele de hrană.

Șoim călător în județul Cluj
Șoim călător în județul Cluj. Sursa foto: rombird.ro

Care este populația de șoimi călători la nivel global

Șoimul călător a suferit un declin semnificativ la nivel global în anii 60 – 70. Acest lucru s-a întâmplat din cauza agricultorilor care foloseau pe scară largă pesticidiul DDT. Din fericire, în ultimii 40 de ani lucrurile s-au îndreptat în direcția cea bună.

Au fost adoptate mai multe măsuri și specia și-a revenit. A început să cuibărească din ce în ce mai frecvent și în orașe. Se estimează că populația mondială este de 140.000 de indivizi, în timp ce cea europeană este între 14.900 și 28.800 de perechi.

În România populația de șoimi călători este estimată undeva între 135 și 250 de perechi. Specialiștii sunt de părere că tendința populațională este în prezent crescătoare.. Specia este clasificată drept „risc scăzut”.