Life

Specia rară care și-a făcut apariția pe teritoriul României. Vine din Nordul Europei și al Americii și mulți o confundă. Doar experții reușesc să o deosebească de alte animale

Viețuitoarea unică ce a fost observată în țara noastră. A ajuns aici din Nordul Europei și al Americii și e diferențiată greu de alte animale.
15.12.2024 | 07:00
Specia rara care sia facut aparitia pe teritoriul Romaniei Vine din Nordul Europei si al Americii si multi o confunda Doar expertii reusesc sa o deosebeasca de alte animale
Viețuitoarea unică ce a fost observată în țara noastră. A ajuns aici din Nordul Europei și al Americii și e diferențiată greu de alte animale. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Specia rară care și-a făcut apariția pe teritoriul României. Vine din Nordul Europei și al Americii și mulți o confundă. Doar experții reușesc să o deosebească de alte animale. A fost fotografiată în mai multe locuri.

Viețuitoarea unică ce a fost observată în țara noastră. A ajuns aici din Nordul Europei și al Americii și e diferențiată greu de alte animale

Viețuitoarea unică ce a fost observată în țara noastră. A ajuns aici din Nordul Europei și al Americii și e diferențiată greu de alte animale. Trece în migrația de iarnă în exemplare puține și prin România, dovadă că a fost văzută de mai multe persoane.

ADVERTISEMENT

Se găsește de cele mai multe ori în jurul lacurilor litorale, cum ar fi Techirghiol, Vadu. Cu toate acestea specialiștii au văzut fugaciul de țărm și în Tulcea, Mureș, Brăila, Ialomița sau Buzău, potrivit publicației rombird.ro.

Ultima oară pasărea a fost văzută în comuna Sfântu Gheorghe din județul Tulcea pe data de 22 august 2024. Sursa citată mai arată că a fost surprinsă în imagini de doi observatori, pe nume Șuba Cătălin și Gavril Viorel.

ADVERTISEMENT

Specialiștii spun că sunt cunoscute 6 subspecii ale fugaciului de țărm, denumit științific Calidris alpina. Pasărea este circumpolară migratoare limicolă de talie mică și face parte din familia scolopacidelor (Scolopacidae), ordinul caradriiformelor (Charadriiformes).

În România este o pasăre de pasaj, ajungând pe teritoriul nostru doar în varianta penajului de iarnă. Asta înseamnă că nu are coloritul roșu specific cu care este observată în zonele de cuibărit, Nordul Europei și al Americii.

ADVERTISEMENT
Fugaci de țărm
Fugaci de țărm. Sursa foto: wikipedia.org

Cum arată, de fapt, fugaciul de țărm

Fugaciul de țărm are două penaje diferite, în funcție de anotimp, lucru care îl face greu de diferențiat pentru foarte multe persoane. Pasărea rară are în sezonul rece abdomenul alb și spinarea de culoare cenușie.

Atunci când zboară se poate observa o bandă albă pe aripă și coada întunecată, cu laturile rădăcinii albe. De asemenea, ciocul este lung, negru și ușor curbat spre vârf. În schimb, picioarele de lungime medie sunt brune.

ADVERTISEMENT

În sezonul cald, vara, fugaciul de țărm are abdomenul negru și o spinare ruginiu-roșcată cu pete negre. Pasărea atinge o lungime de 17–21 cm, în timp ce anvergura aripilor este de 32–36 cm. Ajunge până la o greutate de 40-60 grame.

Masculii și femelele arată la fel. În altă ordine idei, specialiștii transmit că este puțin mai mare decât fugaciul mic și fugaciul pitic. Specia rară se hrănește cu nevertebrate, cum ar fi insecte, melci, viermi și crustacee mici. Scormonește mult într-un loc în căutarea hranei și abia apoi zboară mai departe.

Sunetul pe care îl emite această specie este asemănat cu un strigăt, „tiip” sau „triip” nazal. Pe teritoriul țării noastre trăiește o subspecie, Calidris alpina alpina, care cuibărește în nordul Europei și nord-vestul Siberiei până la Enisei.

ADVERTISEMENT
Tags: